1 yılda 134 çocuk çatışma ve saldırılarda öldü

Çocuklar için Barış Hemen Şimdi Girişimi sonuçlanan Gaziantep katliamı için İzmir, İstanbul ve Ankara’da basın açıklaması düzenledi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Çocuklar için Barış Hemen Şimdi Girişimi'nin açıklamaları, Ankara’da Mülkiyeliler Birliği’nde, İstanbul’da Galatasaray Lisesi önünde, İzmir’de ise Halkların Köprüsü Derneği’nde yapıldı. Açıklamada son 1 yılda çatışma ve saldırlar nedeniyle en az 134 çocuk hayatını kaybettiği hatırlatılırken, toplumun tüm kesimlerine barış için harekete geçme çağrısı yapıldı.

BİR YILDA 134 ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ 

İzmir’de yapılan açıklamayı girişim adına Dilan Taşdemir okudu. Taşdemir, "Sorumlusu ve tarafı olmadıkları savaşın en çok çocukların yaşamlarını ellerinden aldığını en acı haliyle 21 Ağustos günü Gaziantep’te gördük. En az 33’ü çocuk 54 insan öldürüldü, son bir yıl içinde, 5 Haziran 2015 tarihinden bugüne yaşanan savaş ortamında, yaşamı elinden alınan çocukların sayısı, en az 48’i bombalı saldırılarda (Ankara, İstanbul, Van Elazığ, Suruç, Mardin, Diyarbakır, Antep) olmak üzere en az 134 çocuk yaşamını kaybetti" dedi.

Taşdemir, çocukların yetişkinlerin kendi çıkarları için çıkardıkları savaşta yaşamını yitirdiğini belirtti.

ÇOCUKLARIN ÇOCUKLARI ÖLDÜRDÜĞÜ SAVAŞTAYIZ 

Gaziantep’deki IŞİD saldırısında ölenlerin çoğunun çocuk olduğunu hatırlatan Taşdemir, "Çocuk hakları savunucuları olarak durum bizim için, kimilerinin utanmadan sıkılmadan söyledikleri gibi 'savaşın, çocukların çocukları öldürdüğü bir hal aldığı' için değil, yetişkinlerin çocukları öldürmek için çocukları kullanacak kadar büyük ve derin bir kötülüğe battıkları ve sorumlu konumdaki yetişkinlerin de kendi sorumluluklarını unutturmak istercesine; failin çocuk olduğunu öne çıkarmayı seçtikleri ve “çocuk bombacı” etiketi arkasına saklanmaya çalıştıkları için vahim ve kabul edilemezdir. Bizim için Gaziantep’te öldürülen çocukların sayısı açıklanandan bir fazladır. Eğer iddia edildiği gibi bombayı alana taşıdığı iddia edilen kişi bir çocuksa, o da bu eylemi planlayanlar ve düzenleyenlerce öldürülen ve devletçe yaşamı korunamamış çocuklardan birisidir" şeklinde konuştu.

Taşdemir, Çocuklar İçin Barış Hemen Şimdi Girişimi'nin başta tüm yetkililer olmak üzere, tüm tarafları, toplumun tüm kesimlerini yani herkesi çocuklar ve barış için harekete geçmeye çağırdı. (DUVAR)