Ve Türkiye resmen istedi

ABD, Türkiye'nin Fethullah Gülen'in iadesini resmen istediğini ilk kez duyurdu. Ancak ABD Dışişleri Sözcüsü, resmi talebin darbe girişimine dayandırılmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tuttuğu ve ABD'den iadesini talep ettiği Fethullah Gülen'e ilişkin süreçte bir ilk yaşandı. ABD, Türkiye'nin Gülen'in iadesini resmen istediğini ilk kez duyurdu. Ancak talebin darbe girişimiyle bağlantılı olmadığı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın açıklamasında "Artık Türkiye'nin Gülen'in iadesini resmen istediğini teyit edebiliriz" diye konuştu. Toner'ın, resmi iade talebinin darbe girişimine değil de başka meselelere dayandırıldığını söylemesi dikkat çekti.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın ziyareti öncesinde bugün Amerikan Adalet Bakanlığı'ndan bir heyet iade meselesini ele almak üzere Ankara'daydı. Amerikalı yetkililer bugüne dek Türkiye'nin kendilerine çok sayıda belge sunduğunu ancak bunların resmi iade talebi anlamına gelmediğini söylüyordu. Toner'ın bugünkü açıklaması bu bağlamda bir ilk anlamına geliyor.