Suç üstü yakalanan zanlılar serbest bırakıldı

Diyarbakır’da cumartesi günleri Koşuyolu Parkı’nda bir araya gelen kayıp yakınları, Valiliğin etkinlik yasağı nedeniyle İnsan Hakları Derneği’nde bir araya geldi. Yakınlarının bulunmasını isteyen kayıp yakınları, valiliğin yasak kararını da kınadı.

Google Haberlere Abone ol

Vecdi Erbay  [email protected]

DİYARBAKIR - Diyarbakır’da her Cumartesi günü gözaltında kaybedilen ya da faili meçhul cinayetlerde katledilen yakınlarının akıbetini sormak için Koşuyolu Parkı'nda bir araya gelip adalet talebinde bulunan kayıp yakınları, Diyarbakır Valiliği'nin aldığı "eylem ve etkinlik yasağı" nedeniyle bu hafta aynı yerde toplanamadı. Kayıp yakınları, bu nedenle 393'üncü eylemlerini İnsan Hakları Derneği (İHD) şubesinde yapmak zorunda kaldı.

Kayıp yakınları, basın açıklaması için yakınlarının fotoğraflarıyla derneğe ait geniş salonda toplandı. Burada ilk konuşmayı İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici yaptı. Bilici, Valiliğin kentte demokratik eylemleri dahi yasaklamasını eleştirdi ve bir kez daha devletin yasakçı, inkârcı ve insan haklarını ihlal eden pratiği ile karşı karşıya kaldıklarını vurguladı. Bilici, bu yasakları kabul etmeyeceklerini ve kayıp yakınlarının yıllardır verdiği onurlu mücadelenin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

'YASAK KABUL EDİLEMEZ'

Diyarbakır Barosu avukatlarından ve kayıp yakınlarına hukuki destek veren avukat Cihan Aydın ise, "Yasakları ilan edenler, aileleri kapalı yerlere hapsetmek istiyorlar. Kayıp yakınlarının seslerini kesmek istiyorlar. Ancak ailelerin eylemi meşru bir taleptir. Yasak, ne hukuki, ne de vicdanidir, kabul edilmez" dedi.

Konuşmaların ardından 15 Nisan 1992'de Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde sokak ortasında katledilen Abdussamet Çiçek'in hikayesi paylaşıldı ve faillerinin bulunması istendi.

ABDUSSAMET ÇİÇEK

Abdussamet Çiçek, 15 Nisan 1992 tarihinde Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde arkadaşıyla yolda yürürken üç kişinin saldırısına uğradı. Arkadaşını yere düşüren saldırganlar, Çiçek’e ateş ettiler. Çiçek olay yerinde hayatını kaybederken çevrede bulunan insanlar faillerin peşine düşer ve yakalar. Olay yerine gelen emniyet görevlileri failleri linç edilmekten kurtararak karakola götürür. Abussamet Çiçek’in halk tarafından yakalanan failleri üç gün sonra delil yetersizliğinden serbest bırakılır.

Çiçek’in ailesine yönelik baskılar devam eder. Okuldan dönen oğlu kimliği belirsiz kişilerin satırlı saldırısına uğrar ve yaralı olarak hastaneye kaldırılır. Çocuğun ölmediğini öğrenen saldırganlar bu kez hastaneye giderler. Doktor, çocuğu saklayarak saldırganlardan korur.

Abdussamet Çiçek 15 Nisan 1992’de sokak ortasında vuruldu ve katilleri hala bulunamadı. (DUVAR)