Suriye ordusu: Haseke'de suçlu PKK

Beşar Esad yönetimi, Haseke'deki Kürtlere bir dizi suçlama yöneltti. Ordudan yapılan açıklamada, 'Kürtlere uygun karşılık verildiği' belirtildi...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye ordusunun ülkenin kuzeyindeki Haseke'de Kürtlere yönelik bombardımanın ardından Şam yönetiminden ilk ayrıntılı açıklama geldi. Beşar Esad yönetimi PKK'yi devlet kurumlarına saldırmakla suçladı; bombardımanın bu nedenle düzenlendiğini açıkladı.

'SİLAHSIZ SİVİLLERİ KAÇIRDILAR'

Suriye devlet televizyonu Sana'nın internet sitesinde ordu adına yayınlanan açıklamada, "Ordu ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı, Haseke’de ‘Kürdistan İşçi Partisi’ PKK’nin askeri kanadının tehlikeli bir özellik almalarıyla Suriye ordusunun gerekli ve uygun karşılığı verdiğini belirtti" denildi.

Suriye ordusunun genel komutanlığının askeri bülteninde, 'PKK’nin askeri kanadı asayiş güçlerinin son zamanlarda Haseke’de devlet kurumlarına saldırma, petrol ve pamuk gasp edip çalma, öğrencileri sınavlarından menetme, güven içinde yaşayan savunmasız sivil insanları kaçırmakla birlikte Haseke ve kırsalında kaos ve istikrarsızlığı yayma gibi provokatör eylemlerini tırmandırdığı' belirtildi.

Söz konusu açıklamaya, Sana'nın Türkçe internet sitesinde de yer verildi.

'KENTTE ELEKTRİK VE EKMEK YOK'

Suriye ordusunun kentteki bombardımanına ayrıntılar da ortaya çıkıyor. Kentteki bir gazeteci, siviller için koşulların ağır olduğunu söyledi. BBC'ye konuşan gazeteci Haybar Osman, "Şu an kentte elektrik yok, ekmek yok" dedi. Suriye yönetiminin Haseke'de ilk kez hava bombardımanı gerçekleştirdiğine dikkat çeken Osman, "Elimizde ölümlere ilişkin tam bir sayı yok ama yaklaşık 12 sivil hayatını kaybetti, 33'ten fazla da yaralı var" diye konuştu.

ABD RUSYA ÜZERİNDEN 'MESAJ' GÖNDERDİ

Suriye ordusunun Haseke'deki Kürt mevzilerini bombalamasının ardından dün gece Amerikan yönetimi de devreye girmişti. ABD liderliğindeki koalisyon bölgedeki Amerikan özel kuvvetlerini korumak kente uçak gönderirken, Pentagon sözcüsü Jeff Davis "Suriye yönetimine, koalisyon güçlerine veya ortaklarımıza müdahalede bulunmamasını tavsiye ederiz” demişti. Haseke'nin yönetimi, hükümete bağlı güçlerle Kürtler arasında paylaşılmış durumda.

ABD Haseke'de Esad'a karşı devreye girdi