Amerikalı yetkili: Türkiye, Gülen'in darbeciliğine kanıt sunmadı

Üst düzey bir Amerikalı yetkili, Ankara'nın Fethullah Gülen'in iadesi konusunda Washington'a verdiği kanıtların darbe öncesine ilişkin olduğunu söyledi. Yetkili, "Şu ana dek, Türkiyeli yetkililer Gülen'in darbeye karıştığına dair kanıtlara dayanan resmi bir iade talebinde bulunmuş değil" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Darbe girişimi sonrası ABD'nin Fethullah Gülen'i iadesi tartışılırken, Amerikalı bir üst düzey hükümet yetkilisi Türkiye'nin henüz darbe girişimine ilişkin kanıt sunmadığını öne sürdü. Yetkili, iadenin mümkün olup olmadığını bile bilmediğini söyledi.

'DARBEYE İLİŞKİN RESMİ TALEP GELMEDİ'

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın bu haftaki Türkiye ziyareti konusunda muhabirlere brifing veren yetkili, Türkiye'nin iade taleplerinde sadece Gülen'in 15 Temmuz öncesindeki faaliyetlerinden söz edildiğini söyledi. Yetkili, "Talep esasında darbeden önceki belirli kriminal faaliyetlerle bağlantılı. Şu ana dek, Türkiyeli yetkililer Gülen'in darbeye karıştığına dair kanıtlara dayanan resmi bir iade talebinde bulunmuş değil" dedi. Üst düzey hükümet yetkilisi, Amerikan Adalet Bakanlığı'ndaki uzmanların Türkiye'nin verdiği bilgileri 'tamamen anlayabilmek için Türk meslektaşlarıyla birlikte incelediğini' ve önümüzdeki günlerde bir heyetin Türkiye'yi ziyaret edeceğini açıkladı.

'İADE MÜMKÜN MÜ, BİLMİYORUZ'

Yetkili, olası iade sürecine ilişkin de şu ifadeleri kullandı: "Eğer iade için olası bir gerekçe varsa, nihayetinde kanıtların yeterli olup olmadığına bir mahkeme karar verecektir... Şu an bunun mümkün olup olmadığını bile bilmekten çok uzağız."  Washington Post ilgili haberinde yetkililere dayanarak, 'Amerikan Adalet Bakanlığı'nın iade talebinin haklı olduğuna kanaat getirmesi halinde bile mahkeme ve olası temyiz sürecinin yıllar süreceğini' yazdı.

'KOMPLO TEORİLERİ SAÇMALIK'

Brifing veren yetkili, Biden'ın Ankara ziyaretinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a ne mesaj vereceği sorusuna da, "Biden Türkiye halkına, ABD'nin darbe girişiminde Türkiye'ye destek verdiğini ve derhal kınadığını hatırlatacak" dedi. Yetkili, Türkiye'de darbe girişimine ABD'nin karıştığına dair ortaya atan iddialar ve komplo teorilerinin 'yardımcı olmadığını' söyledi. Yetkili, "Biden tüm bunların saçmalık olduğunu söyleyecek. Görüşmelerimizde ve Türkiye halkıyla temaslarımızda da bunu açıkça izah edeceğiz" diye konuştu.