Yunanistan'a kaçan darbeciler ilticada ısrarlı

Darbe girişiminin ardından 16 Temmuz sabahı Yunanistan'a iniş yapan helikopterdeki askerlerin iltica talebine ilişkin yasal süreç başladı. Yetkililer, askerlerden biriyle ilk mülakatı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Yunanistan'a kaçıp iltica talep eden sekiz askerden biri, bugün Yunan yetkililerle görüştü. İltica telebine ilişkin yasal sürecin ilk adımı olan bu görüşmenin saatler sürdüğü belirtiliyor.

Avukatları Stavroula Tomara, askerlerin suçsuz olduğunu savunarak, "Bu sekiz masum insanın Türkiye'ye iade edilmemesi için insani ve hukuki açıdan elimizden geleni yapmaya hazır olun. Ve emin olun ki, bunu başaracağız" dedi. Reuters, hükümet yetkililerine dayandırdığı haberinde söz konusu görüşmenin saatler sürdüğünü ve diğer yedi kaçak askerle de önümüzdeki hafta görüşme yapılacağını yazdı.

İki binbaşı, dört yüzbaşı ve iki astsubay, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından askeri helikopterle Yunanistan'ın Dedeağaç kentine kaçmış ve 'Yunan topraklarına yasadışı giriş yaptıkları'' gerekçesiyle tutuklanmıştı. İkişer ay tecilli hapis cezası verilen askerler, Türkiye'ye iade edilmeleri durumunda can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle siyasi iltica talep etti. Avukatlarının verdiği bilgiye göre, askerler darbe girişiminden habersiz olduklarını ve üstlerinin emirlerini yerine getirdikleri sırada helikoptere ateş açıldığı için Yunanistan'a gitmek zorunda kaldıklarını savunuyor. Türkiye'yse kaçak askerlerin iadesini istiyor.