Türkiye Esad'la işbirliğine gidiyor

Ankara'nın, Rusya'nın ardından Suriye yönetimiyle de ilişkileri yumuşayacak... Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Reuters'la söyleşisinde, önümüzdeki günlerde 'Suriye devletiyle ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi imkânının olacağını' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli önümüzdeki günlerde Türkiye'yle Suriye arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi imkânının olacağını, 'bu ilişkinin Suriye halkı ve devletiyle gerçekleşeceğini' söyledi.

İngiliz haber ajansı Reuters'la söyleşi yapan Canikli, Suriye konusunda şu ifadeleri kullandı:

"Suriye ve Irak'la ticaretimiz son dönemlerde geriledi... Özellikle Suriye'yle ilişkilerde önümüzdeki günlerde ekonomik aktivitelerimizi artırma imkânı olacak.. İlişkilerin geliştirilmesi politikası Suriye'yle de realize edilecek.. Bu ilişki Suriye halkı ve devleti ile olacak."

RUSYA'YLA DA 'HER ALANDA' GELİŞME

Canikli, Türkiye-Rusya ekonomik restorasyon sürecinin de beklenenden süratli olacağını belirterek, "Rusya ile finans da dahil bütün alanlarda ilişkimiz gelişecek" dedi.

İLK SİNYALİ BİNALİ YILDIRIM VERMİŞTİ

Başbakan Binali Yıldırım salı günü AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda, 'Rusya ve İsrail'le sorunları çözdükleri gibi, Suriye ve Irak'la yaşanan sorunları da çözeceklerini' belirtmiş ve bu konularda önümüzdeki aylarda kayda değer bir gelişmenin yaşanacağından emin olduğunu vurgulamıştı.

Nurettin Canikli'nin Reuters'la söyleşisinde öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

'FITCH'DEN BİR NOT İNDİRİMİ BEKLEMİYORUZ'

"Biz (Fitch'den) herhangi bir not indirimi beklemiyoruz. Çünkü ekonomimizde not indirimini gerektirecek bir gelişme olmadı.. Tam tersine 15 Temmuz darbe girişiminin bastırılması Türkiye'nin risk primini düşürecektir. Bu olaydan sonra Türkiye'de artık darbeler yaşanmaz düşüncesi pekişmiştir."

'ORTA VADELİ PROGRAM HEDEFİNDE REVİZYON YOK'

"Büyüme olarak öngördüğümüz yüzde 4.5'luk hedef de hala geçerli. Üçüncü çeyrekle ilgili 15 Temmuz darbe girişiminden kaynaklanan birtakım geri çekilmeler olabilecekse de, bunları kısa sürede telafi edeceğiz."

'FETÖ' SORUŞTURMASINDA EL KONULAN ŞİRKETLER

"El konulma nedeniyle bu şirketlerin mali yapısında bozulma sözkonusu olmaz. Faaliyetlerini yürütme konusunda da sıkıntı yaşanmaz. Kayyum atanırken faaliyetlerini yürütmeleri için gerekli tedbirler alınıyor. Kayyum atandıktan sonra bunların iflas edecekleri değerlendirmesi doğru değil.. Herhangi bir firma için ne kadar mali risk varsa, kayyum atanan şirketler için de o kadar risk sözkonusu."

(Geçmişte Gülen Cemaati'yle ilişkili kurumlara kredi verdiği tespit edilen bankalar konusunda) "Buradaki rakamlar bankacılık sektörünü zora sokacak boyutta değil... Hem hacmin fazla olmaması, hem de kayyum atanmasının iflas anlamına gelmemesinden dolayı, ilişkilerini normal mecrada yürütecekler."