Bozdağ'dan ABD'ye: Ya Gülen, ya Türkiye

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Gülen'in iadesi konusunda ABD üzerindeki baskıyı artırıyor: "Ya ABD Türkiye'yi tercih edip Gülen'i iade edecek ya da Türkiye'yi ve 79 milyon Türk milletini Gülen teröristini himaye ederek feda edecektir; bu çok net."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adalet Bakanı Bekiz Bozdağ, Fethullah Gülen'in iade sürecinin 'siyasi bir karar olduğunu belirterek, 'ABD'nin Gülen'i iade etmemesi halinde Türkiye'yi feda edeceğini' belirtti. Bozdağ, iki ülke arasındaki suçluların iadesi anlaşmasına işaret etti.

Ankara'da Hakim ve Savcıların Kura Töreni'nde konuşan Bozdağ, ABD'yle Türkiye arasında suçluların iadesi anlaşması bulunduğunu ve bu anlaşma gereğince Gülen konusunda dört ayrı dosyaya ilişkin iade talebinin ABD'ye iletildiğini belirtti. Adalet Bakanı, "ABD Gülen'i iade etmezse bu karar Türkiye'de ABD karşıtlığının daha da büyümesine yol açar... Ya ABD Türkiye'yi tercih edip Gülen'i iade edecek ya da Türkiye'yi ve 79 milyon Türk milletini Gülen teröristini himaye ederek feda edecektir; bu çok net" ifadelerini kullandı.

Bozdağ, suçluların iadesi anlaşmasının 9. Maddesine göre iade talebinin iletilmesi halinde karşı tarafın alması gereken önlemlerin başında, ilgili kişinin yakalanması ya da tutuklanmasının geldiğini belirterek "ABD yetkili makamları 9. maddeye göre (Gülen'le ilgili) karar verene kadar onu yakalamak ve tutuklamak durumundadır...Ama bu kısma uyuldu mu? Uyulmadı" dedi.

Gülen'in iadesinin Türkiye-ABD ilişkileri açısından son derece önemli olduğunu belirten Bozdağ şunları söyledi:

"Biz bunu sadece anlaşma gereği değil, iki ülke arasındaki stratejik ortaklık ve güçlü ilişki nedeniyle de talep etme hakkına sahibiz. Biliyoruz ki hukuksal süreçler karar vericilerin nihai kararlarını oluşturmada etkili olsa da nihai kararı yine siyaset verir. Sonuçta bu karar siyasi bir karardır, güçlü bir Türkiye ABD'nin daha fazla yararına olur."