Karaman'dan öteye gidemediler

Karaman'da 10 öğrenciye cinsel istismarı araştırmak için kurulan TBMM komisyonu yolun sonuna geldi. Muhalefete kulaklarını tıkayan komisyon, tüm çağrılara karşın Karaman dışında inceleme yapmayı reddetti. Raporda, Ensar Vakfı ve KAİMDER'e de değinilmeyeceği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı   [email protected]

DUVAR - Karaman'da Ensar Vakfı'na ait evlerde kalan öğrencilere yönelik cinsel istismar olaylarına araştırmak için kurulan TBMM komisyonu, çalışmalarını tamamlayarak, taslak raporu yazımına geçti. Komisyon, Türkiye'nin birçok yerinden gelen cinsel istismar şikayetlerine ise kayıtsız kaldı.

Muhalefetin tüm baskılarına karşın Karaman'ın dışında bir inceleme ya da araştırma yapılmadı.  Bakan düzeyinde siyasi bir sorumlu dinlenilmedi. Ayrıca Raporda, Ensar ve KAİMDER’le ilgili bir not düşülmeyeceği gelen haberler arasında.

Karaman'da 10 öğrenciye cinsel istismar davasında ilk duruşmada karar verilmiş ve sanık öğretmen Muharrem Büyüktürk toplam 508 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

TBMM’de de,  Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği'ne (KAİMDER) ait evlerde kalan 10 çocuğa cinsel istismarı araştırmak için Meclis araştırma komisyonu kurulmuştu.

Muharrem Büyüktürk toplam 508 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Muharrem Büyüktürk toplam 508 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

RAPOR YENİ YASAMA YILINA KALABİLİR

24 Mart 2016’da çalışmalarına başlayan, ‘Başta Cinsel İstismar Olmak Üzere Çocuklara Yönelik Her Türlü İstismar Olaylarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’ üç aylık çalışma süresini bitirdikten sonra 1 aylık daha ek süre aldı. TBMM, 22 Ağustos’tan önce tatile girerse raporun TBMM Başkanlığına sunulması yeni yasama yılına kalacak.

Araştırma komisyonu, çalışma süresi boyunca kamuoyuna da yansıyan Suriyelerin kaldığı Nizip kampındaki çocuklara cinsel istismar ve o dönemde başka illerde yaşanan istismar vakalarını yerinde incelemeyerek  muhalefetten büyük  eleştiri almıştı.

karaman5

BEKAROĞLU: SAHA ÇALIŞMASI YAPMADIK

Komisyon yolun sonuna gelirken, çalışmalarının ‘verimli’ olup olmaması konusunda tartışılıyor. Komisyon Üyesi CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Duvar’a, verimli bir komisyon çalışması olmadığını söyledi ve ekledi: “Bizim tüm ısrarımıza rağmen sahaya inmedik.  Komisyonda sadece teorik bilgiler aldı. Bürokratlardan, akademisyenlerden teorik bilgiler aldık. Bir tek sorumlu bakan dinlemedik. Bence sahaya inmemek büyük bir eksiklikti.”

'ANKARA'NIN ETRAFINDAN DOLANDIK'

“Kamplara, öğrenci yurtlarına gidelim, nasıl oluyor bir bakalım dedik ama olmadı, Ankara’nın etrafından  dolandık” diyen  Bekaroğlu, sadece Ankara’da bir ÇİM ve çocuk cezaevi ziyareti yaptıklarına dikkat çekti.

Bekaroğlu’nun değerlendirmeleri şöyle: “Başkanlık Divanı koruma refleksiyle komisyonu çalıştırmadı. Bir tek siyasi sorumlu dinlemedik. Komisyon 1.5 ayını rapor yazımına ayırdı. Oysa komisyon çalışması bittikten sonra  rapor yazılabilirdi. Komisyon Başkanı, Başkanlık Divanı,  koruma refleksiyle çalıştı, bu nedenle de verimsiz oldu. Bekleneni ortaya koyamadı.”

TASLAK RAPORDA NELER VAR?

Komisyonun, çocuklara yönelik cinsel istismarı önlemek için 100’den fazla öneri hazırladığı belirtiliyor. Ancak, raporda Karaman’daki 10 çocuğun kaldığı ENSAR ve KAİMDER’le ilgili  bir yorum yapılmayacağı da gelen  bilgiler arasında.