Özgür Gündem'e polis baskını

Hakkında kapatma kararı verilen Özgür Gündem gazetesine polis baskını düzenlendi. Gözaltına alınanlar Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Özgür Gündem hakkında verilen kapatma kararının ardından bugün öğleden sonra polis ekipleri gazeteye geldi. Gazetenin Beyoğlu'daki binasına gelen polisler, içeride arama yaptı, destek için binaya gelenler dışarı çıkarılırken, polis gazete önünde de görüntü alınmasını engellendi.

Evrensel gazetesinin haberine göre, polisler dışarıdakilerin içeri girmesine, içeridekilerin de dışarı çıkmasına izin vermiyor. Gazetenin bulunduğu sokak da kapatıldı.

Polisler içeri girerken gazete çalışanları ile kısa süreli arbede yaşandı. Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Özgür Gündem editörü ve yazarı Ender Öndeş ve başka gazetecilerin darp edildiğini belirtti.

Bina içine giren polisin çalışanların kimliklerini topladığı ve içeride arama yaptığı öğrenildi.

İMC TV’ye bilgi veren avukat Sinan Zincir bulunanların gözaltına alındığını söyledi. Özgür Gündem önünde bulunan DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren gözaltına alınan gazetecilere ters kelepçe takıldığını belirtti.

Polis baskınında gazeteciler ve dayanışmaya gelenlerin de bulunduğu 23 gazeteci gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü.

Gözaltına alınanlar gazetecilerden isimleri netleşenler şöyle: Özgür Gündem çalışanları Doğan Güzel, Zana Kaya, Günay Aksoy, Kemal Bozkurt, Reyhan Hacıoğlu, Önder Elaldı, Ender Öndeş, Sinan Balık, Davut Uçar, Fırat Yeşilpınar, İnan Kızılkaya, Zeki Erden, Elif Aydoğmuş, Bilir Kaya, Ersin Çaksu, Sevdiye Ergürbüz, Amine Demirkıran, Bayram Balcı ve Burcu Özkaya ile DİHA Muhabirleri Özgür Paksoy ve Mesut Kaynar, İMC TV muhabiri Gülfem Karataş ve İMC TV kameramanı Gökhan Çetin.

Kapatma kararı sonrası destek amaçlı gazete binasına gelen Tabipler Odası Basın Danışmanı Yılmaz Bozkurt ile Doğu Yayınevi çalışanı Hüseyin Gündüz de gözaltına alınanlar arasında.

EREN KESKİN'İN EVİNE BASKIN

Özgür Gündem gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin'in evine de polisler baskın yaptı. Eren Keskin'in evde olmadığı aktarılırken, evde arama yapıldığı öğrenildi.

CANLI YAYINDA POLİS SALDIRISI

İMC TV muhabiri Gülfem Karataş ve kameramanı Gökhan Çetin, bina içinde canlı yayın yaparken polislerin saldırısına uğradı. Polis şiddeti sonrası kameraya el konuldu.

"MESLEKTAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ"

Özgür Gündem gazetesine yapılan baskınla ilgili olarak Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi açıklama yaptı.

Gazetenin daha önce bombalı saldırı ve suikastlerin hedefi olduğu hatırlatılan ÇHD açıklamasında "Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasına ve muhabirlerine uygulanan şiddete karşı meslektaşlarımızın yanında yer alacağız" denildi.

İHD açıklamasında "Devlet, hukuk dışı uygulamaların had safhaya vardırıldığı OHAL uygulamalarından vazgeçilmelidir. Hak ve özgürlüklere yönelik saldırılar ile işkencenin alenileştirilerek topluma gözdağı verilmeye çalışıldığı bir ortam da düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik bu saldırıya son verilmeli, Özgür Gündem gazetesi editörleri ve çalışanları derhal serbest bırakılmalıdır" ifadelerine yer verildi.

Polis aramasının devam ettiği Özgür Gündem binası önünde dayanışma için gelenlerin bekleyişi sürüyor. (Fotoğraf: Haci Bişkin) Polis aramasının devam ettiği Özgür Gündem binası önünde dayanışma için gelenlerin bekleyişi sürüyor. (Fotoğraf: Haci Bişkin)

Halkların Demokratik Kongresi üyeleri, Özgür Gündem gazetesine destek verdi.

Halkların Demokratik Kongresi üyeleri, Özgür Gündem gazetesine destek verdi.