Darbe girişiminin birinci ayı: İlk 24 saatte ne oldu?

15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden tam bir ay geçti. Darbe günü ve sonrasında Türkiye tarihinde birçok ilk yaşandı. Türkiye'nin demokrasi tarihinde bir dönüm noktası olarak kalacak darbe girişiminin ilk 24 saatinde neler yaşandı? İşte dakika dakika darbenin 24 saati...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye, 15 Temmuz'da tarihinin en uzun günlerinden birini yaşadı. TSK içinde darbeye yeltenen bir grup asker TMBB'yi bombaladı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otele baskın düzenledi.

Genelkurmay başkanı ve Kuvvet komutanları rehin alındı. Emniyet Özel Haraket binası, MİT bombalandı. Askerlerle polisler sabaha kadar çatıştı.

240 yakın kişi hayatını kaybetti 2 bin 800'e yakın vatandaş da yaralandı. Darbe girişimi sonrası binlerce asker gözaltına alınıp tutuklandı.

Bu gün darbe girişiminin üstünden tam bir ay geçti. İşte o 15 Temmuz'da dakika yaşananlar...

UÇAKLAR HAVALANDI

21.50: Ankara'da savaş uçakları alçak uçuş yapmaya başladı.

22.00: Jetler Genelkurmay Karargâhı'nın ve Meclis'in üzerinde üst üste alçak uçuş gerçekleştirdi. Askeri kaynaklar gelişmeleri öğrenmek isteyen gazetecilere "kapsamlı bir tatbikat" olduğu açıklaması yaptı.

kopru Darbeci askerler akşam saatlerinde İstanbul Boğaz Köprüsü'nü trafiğe kapattı.

22.15: Ankara semalarındaki jetlere Sikorsky helikopterleri de katıldı. Genelkurmay Karargâhı önünde olağandışı bir hareketlilik başladı.

22.00: Asker, tanklarla İstanbul'da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri'ni trafiğe kapattı. Köprülerin yanısıra ana güzergahlara da yerleştirilen askeri ekipler nedeniyle İstanbul'da kilometrelerce trafik oluştu, insanlar saatlerce evlerine ulaşamadı.

ASKERLER HAVAALANLARINDA

22.10: İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen ile Ankara Esenboğa havalimanları tanklar eşliğinde bir grup asker tarafından işgal edildi, hava trafiği durduruldu. Askerler, havaalanlarındaki polislerin silahlarına el koydu.

Askerler Atatürk Havalimanı'na tanklarla girdi.

22.20: Ankara'daki bazı hastanelerin personeline acil durum mesajı gitti. Acil servisler alarm durumuna geçirildi. Ambulansların sirenleri duyulmaya başlandı.

22.30: İstanbul ve Ankara'da kritik noktalarda askerler konuşlandı. Zaman zaman silah sesleri duyudu. MİT üzerinde uçan Sikorsky helikopterden MİT'e ateş edildi.

22.40: Meclis'in Dikmen kapısınaa polis yığıldı. Genelkurmay kavşağında olağanüstü hareketlilik başladı.

22.45: Çatışma seslerinin duyulduğu Genelkurmay Başkanlığı önünde polis yolu kapattı. Meclis, Jandarma, Hava, Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları, Genelkurmay Karargâhı'nın, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM'nün Ankara'daki dört ayrı binasından biri) yer aldığı bu kavşak Ankara'nın an itibariyle en hareketli yeriydi.

İLK AÇIKLAMA BAŞBAKAN'DAN

23.00: NTV canlı yayınına bağlanan Başbakan Binali Yıldırım, bir kalkışma olduğunu söyledi. Hükümetin görevi başında olduğunu belirten Yıldırım, “Bu kalkışmayı yapanlar, bu çılgınlığı yapanlar, bu kanunsuz eylemin içerisinde olanlar en ağır şekilde bedelini ödeyecektir" dedi.

23.10: Genelkurmay karargahının darbeci askerlerce kontrol altına alındığı, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın da ellerinde rehin olduğu bilgileri yayılmaya başladı.

23.30: Gölbaşı'nda bulunan Özel Harekat Daire Başkanlığı'ndan F-16'lardan bomba atıldı. Daha sonra yine Gölbaşı'ndaki Polis Havacılık Daire Başkanlığı üst üste bombalandı. 42 polis hayatını kaybederken 43 polis de yaralandı.

emniyet Darbeciler Emniyet Özel Harekat Müdürlüğü'nü bombaladı.

23.35: TSK'nın e-posta adresinden, akredite basın mensuplarına gönderilen açıklamayla, ülke yönetimine el konulduğu bildirildi.

23.40: Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde silah sesleri duyurdu. Çatışmada bazı polislerin yaralandı.

GENELKURMAY BAŞKANI REHİN ALINDI

23.44: AA, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın darbe girişiminde bulunan askerler tarafından Genelkurmay Başkanlığı'nda rehin tutulduğunu duyurdu.

23.45: İstanbul, Ankara ve Erzum'da az sayıda tank sokaklara indi.

23.48: Rutin dizi yayını yapan TRT 1'in yayını kesildi.

23.50: Bir grup asker Taksim ve Atatürk Anıtı etrafında uzun namlulu silahlarla konuşlandı.

23.51: Darbe girişiminde bulunan askerler Genelkurmay'dan bakanlıklara “Sıkıyönetim Direktifi” başlıklı bir yazı göderdi.

23.51: Genelkurmay Başkanlığı'nın ie-posta adresinden "Ordun yönetime el koymuştur" açıklaması yapıldı.

23.55: Yaklaşık 100 asker TRT binasına girerek, haber merkezi çalışanlarını ve personeli rehin aldı.

00.00: Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, TSK'nın e-posta adresinden yayınlanan bildiri için “Korsan bildiri” nitelendirmesinde bulundu.

TRT'DE DARBE BİLDİRİSİ OKUNDU

00.02: TRT Haber'de, darbe metni okundu. Spiker Tijen Karaş'ın, "Bu metnin tüm Türkiye Cumhuriyeti kanallarında yayınlanması TSK'nın bir isteğidir ve emridir" sözleriyle başladığı açıklamanın altında Yurtta Sulh Konseyi imzası yer alıyordu.

00.03: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın evinin bulunduğun Üsküdar Kısıklı Caddesi'nde polis güvenlik önlemleri aldı. Özel hareket polisleri caddeyi trafiğe kapattı.

00:15: Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın güvende olduğunu bildirdi.

00:15: ABD ve Rusya başta olmak üzere birçok ülke, Türkiye'deki vatandaşlarından evlerinden çıkmamalarını istedi.

00.20: MİT kendi personeline ateş açma izni verdi.

00 22: ABD'den ilk açıklama, Rus yetkililerle Suriye meselesini görüşmek üzere Moskova'da bulunan Dışişleri Bakanı John Kerry'den geldi. Konuya ilişkin ayrıntılara sahip olmadığını belirten Kerry, “Türkiye’nin barış, istikrar ve devamlılık içinde kalacağını umuyorum” dedi.

ERDOĞAN CNN TÜRK'TEN ÇAĞRI YAPTI

00.26: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan darbe girişimiyle ilgili ilk açıklama geldi. CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın telefonu üzerinden canlı yayın yapan Erdoğan, halkı sokaklara çıkmaya çağırdı.

HANDE Erdoğan, CNN'e Türk'e Facetime ile bağlanıp vatandaşları sokağa çağırdı.

00.35: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'ten İstanbul ya da Ankara'ya döneceği duyuruldu.

00.36: İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, askeri kalkışmayı yapanlara karşı "darbeye teşebbüs" suçundan soruşturma başlatıldığını açıkladı.

00.45: Cumhurbaşkanlığı sarayı çevresinde silah sesleri duyuldu. Askeri helikopterlerler saraya havadan ateş açtı.

00.44: Darbe girişimi protesto amacıyla TRT önünde toplanan ve içeri girmeye çalışanlara heliktopterden ateş açıldı, bir kişi yaralandı.

SIKIYÖNETİM İLAN EDİLDİ

00.45: Darbe girişiminde bulunanlar 'Yurtta Sulh Konseyi', TSK imzasıyla bir açıklama yaparak sıkıyönetim ilan edildiğini duyurdu. Açıklama "Devletin yönetimi teşkil edilen yurtta sulh konseyi tarafından deruhte edilecektir. Yurtta sulh konseyi BM-NATO ve diğer tüm uluslararası kuruluşlarla oluşturulmuş yükümlülükleri yerine getirecek her türlü tedbiri almıştır" sözleriyle son buluyordu.

00.46: TRT binasında patlama ve silah sesleri duyuldu.

00.50: AA, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın darbe girişiminde bulunan askerlerce rehin alındığını duyurdu.

00.53: Darbeci askerlerin ilk gözaltı görüntüleri ajanslara düşmeye başladı. Polisin Bayrampaşa'daki Çevik Kuvvet Müdürlüğü'ndeki teslim olan askerler gözaltına aldığı görüntüleri televizyonlarda yayınlanmaya başlandı.

teslim Darbeci askerler sabah saatlerine karşı teslim olmaya başladı.

00.55: MİT'in Ankara'daki merkezine askeri helikopterler tarafından ateş atıldı. MİT'in korumasını sağlaylan özel kuvvetler karşı ateşle karşılık verdi.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

00:55: ABD Beyaz Saray'dan “Türkiye’de darbe girişimi var. Şu an kimin hakim olduğu belli değil” açıklaması geldi.

00.58: AB Bakanı Ömer Çelik, askerlere emre itaatsizlik çağrısı yaptı.

00.58: Çağrılar üzerine özellikle Ankara ve İstanbul'da sokağa çıkanlar oldu. Askerin tankla kapattığı Boğaziçi Köprüsü, Erdoğan'ın evinin olduğu Kısıklı ve Ankara'nın çeşitli noktalarında askerle protestocular arasında gerginlikler yaşandı.

01.00: İki tankla Atatürk Havalimanı'nın kontrolünü elinde bulunduran askerler çekildi. Binlerce kişi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı karşılamak üzere havalimanında toplandı.

KILIÇDAROĞLU AÇIKLAMA YAPTI

01.02: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, darbe girişimine tepki gösteren bir açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, "Bu ülke darbelerden çok çekmiştir. Herkes çok iyi bilmeli ki Cumhuriyet Halk Partisi, parlamenter demokrasimizin vazgeçilmezi olan yurttaşlarımızın özgür iradesine bağlıdır" dedi.

01.05: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Darbe girişimi TSK içinde örgütlenen askerlerin işi” açıklamasında bulundu.

01.06: Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın üzerinde hem jetler hem Sikorsky helikopterler alçak uçuş yaptı. Sarayın bulunduğu arazinin yakınına helikopterden ateş açıldı.

TSK'DEN DARBEYE KARŞI İLK SES

01.10: Darbe girişimin ardından TSK içinden ilk en üst düzey açıklama 1. Ordu Komutanı Org. Ümit Güler'den geldi: "Küçük bir grubu temsil ediyorlar. Diğer birliklerle birlikte gerekli tedbirleri alıyoruz."

01.10: AK Parti Genel Merkezi bir anda Türk bayraklarıyla yürüyen ve havada alçak uçuş yapan jetlere, Sikorskylere bağıran kalabalıkla doldu. Genel merkez binasının önünde Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir otobüs de geldi.

01.11: Askerler Boğaziçi Köprüsü'nden geçmek isteyenlere ateş açtı. Anadolu Ajansı, reklamcı Erol Olçak ile 16 yaşındaki oğlunun hayatını kaybettiğini duyurdu.

01.12: Görgü tanıkları Atatürk Havalimanı'nda silah sesleri duyulduğunu bildirdi.

SARAY'A ATEŞ AÇILDI

01.13: Cumhurbaşkanlığı sarayı yanında büyük bir gürültü duyuldu. Bir jetin, bir süre önce Saray'ın yakınına ateş açan helikopteri vurduğu söylendi.

01.15: Savunma Bakanı Fikri Işık, "TSK içinde bir cuntanın kalkışma girişimi var” açıklaması yaptı.

01.15: Cumhurbaşkanı'nın çağrısının ardından Ankara'daki camilerden ezan okunmaya başlandı. Yapılan anonslarla vatandaşlardan "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısına kulak vermeleri, demokrasiye sahip çıkmak için Allah ve Muhammet aşkına sokağa çıkmaları" istendi.

01.17: Ankara Valiliği, Gölbaşı Özel Harekat Merkezi'ne havadan yapılan bombalı saldırıda 17 özel harekat polisinin öldüğünü açıkladı.

01.18: Ankara Kızılay'dan Çankaya istikametine ilerleyen tanklara vatandaşlar tepki gösterdi. Bazı vatandaşlar tankların üzerine çıktı.

01.20: Darbe girişiminde bulunan askerler tarafından 'TSK adına' yapılan açıklamada, tüm Türkiye’de sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu. Açıklamada “Türk Silahlı Kuvvetleri ülke sathında kontrolü ve güvenliği sağlamaktadır. Tüm ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Vatandaşlarımızın güvenliği ve can sağlığı için evlerinde kalmaları, sokağa çıkmamaları ve milletin hizmetinde olan türk askeri ile işbirliği içinde olmaları yüksek öneme haizdir” ifadeleri yer aldı.

CAMİLERDE SELA OKUNMAYA BAŞLANDI

01.22: Türkiye'nin birçok yerinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a destek amacıyla camilerden ezan ve selalar okunup, hükümete destek için halka sokaklara çıkma çağrıları yapılmaya başlandı.

01.27: Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu, ''Komuta kademesi olarak bu girişimi kesinlikle kabul etmiyoruz'' açıklamasında bulundu.

01:30: TBMM çevresinde tankların ateş açtığı bildirildi.

01.35: Meclis çevresinde silahlı çatışma sesleri duyuldu. Yine havadan Meclis'in üzerine ve çevresine ateş açıldı. Bu anlar, Meclis'in önündeki Milli Egemenlik Parkı'nın yanında yer alan Ballı Sokak'ta yer alan Fox TV Ankara temsilciği binasının çatı katından canlı yayınlandı. 1 saat içinde TBMM tam 3 kez bombalandı. Saldırıda Meclis'i korumakla görevli iki polisin ağır yaralandığı öğrenildi.

meclis Meclis'in bombalanma anlarını Fox TV canlı yayınladı.

01.40: Cumhurbaşkanlığı sarayının çevresine helikopterlerden ateş açıldı. Helikopterlere yerden karşı ateşle karşılık verildi.

ÖZEL KUVVETLER DESTEK VERMEDİ

01.49: TSK içindeki en kritik birimlerden olan Özel Kuvvetler darbe girişimine destek vermediğini duyurdu. Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı,“Eşkiyalar başarılı olamayacak. Paralel ihanet şebekesiyle karşı karşıyayız. Kısa sürede duruma el koyacağız. Şehidimiz var, yaralımız var fakat duruma hakimiz” açıklamasında bulundu.

01.50: Meclis üzerine üst üste bombalar bırakılırken milletvekilleri ve Meclis çalışanları sığınaklara girdi.

01.52: Başbakanlık'tan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin arayarak, 'hükümetin yanında olduğunu bildirdiği' duyuruldu.

01.54: İstanbul'da Bayrampaşa Çevik Kuvvet Müdürlüğü’ne giden askerler teslim oldu.

02.00: Ankara'daki Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı’na havadan bombardıman yapıldı, 17 polis yaşamını yitirdi.

02.00: Genelkurmay Başkanlığı üzerinde sürekli uçan bir Sikorsky helikopterin karargaha defalarca kalkıp indiği görüldü. Sikorsky helikopterin taşıdığı timlerin, rehin tutulan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ı ve beraberindeki rehin alınan personeli kurtarmak üzere yapacakları operasyon için helikopter tarafından buraya indirildiği öne sürüldü.

HELİKOPTER DÜŞÜRÜLDÜ

02.02: Ankara’da F-16’lar darbe girişiminde bulunan askerlerin elindeki bir Sikorksy helikopteri düşürdü.

02.05: Anadolu Ajansı, askeri darbenin Genelkurmay adli müşavirliği görevinden alınan Albay Muharrem Köse başkanlığında planlandığını öne sürdü.

02.06: 3. Kolordu Komutanı Orgeneral Erdal Öztürk, “TSK milletin iradesine saygılıdır. Personel derhal kışlalarına dönmeli, bu bir emirdir” açıklaması yaptı.

02 08: ABD Başkanı Barack Obama, "Türkiye'de seçilmiş hükümet desteklenmeli" açıklaması yaptı.

02.10: Ankara’da silah ve bomba sesleri duyuldu.

02.11: İstanbul Valisi Vasip Şahin, “Saldırı girişimi püskürtüldü” dedi ve ekledi: “Trakya’daki tugay İstanbul’a hareket etti.”

02.13: AKP Genel Merkezi yakınındaki vatandaşlara ateş açıldı.

02.20: Jandarma Harekat Başkanı Tümgeneral Arif Çetin, “Darbe girişimini şiddetle bastıracağız” açıklaması yaptı.

02:21: Ankara Gölbaşı'ndaki TÜRKSAT kampüsü, sivillerin tahliye edilmesinin ardından darbeciler tarafından bombalandı, 2 kişi öldü.

02.25: İstanbul ve Ankara'da silah sesleri yoğunlaşmaya başladı.

MİT: DARBE PÜSKÜRTÜLDÜ

02.27: Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Basın Müşaviri Nuh Yılmaz, darbe girişiminin püskürtüldüğünü açıkladı.

02.30: CNN Türk ekranlarından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girmeye çalışan 13 askerin gözaltına alındığı duyuruldu.

02.30: MİT, darbe girişiminin içinde yer alanların vatana ihanetten yargılanacaklarını bildirdi.

02.35: Telefonlara, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzalı şu mesaj atıldı: Türk Milletinin değerli evlatları. Bu hareket Ankara’da ve İstanbul’da devletin zırhlı araçlarını ve silahlarını gasp etmiş dar bir kadronun, 70’li yıllardaki gibi davranarak millete karşı bir kalkışmadır. Şerefli Türk milleti demokrasine ve huzuruna sahip çık. Türk milletini sindireceğini düşünen bu dar kadronun hareketine karşı sizleri sokağa ve milletinize sahip çıkmaya çağırıyorum. Devletine, milletine sahip çık.”

02.35: Genelkurmay binası yakınlarına ateş açıldı.

02:36: Meclis'in üzerinde uçan bir helikopterden ateş açıldı. Aynı dakikalarda TRT'nin Ulus'taki binasında da silah sesleri duyuldu.

02.43: MİT, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın görevinin başında olduğunu açıkladı.

02.45: Genelkurmay önünde canlı yayın yapılırken, bir helikopterin inişi sırasında şiddetli patlama sesi duyuldu.

JETLER ALÇAK UÇUŞ YAPTI

02.50: İstanbul'da Levent, Şişli, Taksim, Kadıköy başta olmak üzere jetler alçaktan uçuşlar yapmaya devam etti.

02.53: Askerlerle protestocular arasında İstanbul'da arbede ve çatışmalar yaşandı.

03:00: Yeni bir açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım, “Paralel ihanet çetesinin işi. Bu çılgınlar yol yakınken dönsün. Karadan ve jetlerle karşılık verilecek” dedi. Yıldırım, Ankara hava sahasının uçuşlara kapatıldığını da duyurdu, emre uymayan uçak ve helikopterlerin füzelerle vurulması emrini yineledi.

03.10: Ankara uçuşa yasak bölge ilan edildi.

03.14: TRT yeniden yayına girdi. "Halk TRT'ye sahip çıktı" alt yazısıyla yine bildirinin okunduğu stüdyodan yapılan canlı yayında bu kez stüdyoda Ak Partili siyasetçilerin yanı sıra çok sayıda vatandaş vardı. Spiker Tijen Karaş, bildiriyi tehdit altında okuduğunu, "Kollarımız arkadan bağlandı, silahlarıyla bizi tehdit ettiler" sözleriyle anlattı. Canlı yayın sırasında stüdyoda sık sık tekbir sesleri duyuluyordu.

CNN TÜRK'E BASKIN

03.23: İstanbul'da iki yüzbaşı ve 12 er helikopterle Hürriyet ve CNN Türk'ün Bağcılar'daki merkezinde yer alan otoparkına indi. Havaya ateş açıp güvenlik görevlilerini yere yatırarak binaya girdiler. Bir subay, "Ateş etmekten çekinmeyin" diye bağırdı. Askerler hurriyet.com.tr çalışanları da dahil herkesi zorla dışarı çıkardı, CNN Türk stüdyolarına ve rejiye müdahale etti.

03.30: Ankara Emniyet Müdürlüğü ikinci kez vuruldu.

03.40: Gölbaşı'ndaki TÜRKSAT kampüsü bombalandı. Saldırılarda 2 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

03.46: Cep telefonu kullanıcılarına TC Devleti veya Recep Tayyip Erdoğan imzalı SMS'ler gönderildi. Mesajda "Türk milletini sindireceğini düşünen bu dar kadronun hareketine karşı sizleri sokağa ve milletinize sahip çıkmaya çağırıyorum. Devletine milletine sahip çık" denildi.

03.50: Akıncı 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan F-16'ların kalkışını engellemek için Eskişehir'den gelen jetlerin Akıncı üssünün pistini bombaladı.

04.07: CNN Türk tekrar yayına başladı. CNN Türk ve Kanal D'nin olduğu Doğan Medya binasını basan askerler gözaltına alındı.

04.23: Marmaris'ten İstanbul'a dönen Cumhurbaşkanı Erdoğan Atatürk Havalimanı'nda açaklama yaptı: "Şu anda yapılan bir hareket ihanet hareketidir. Bir ayaklanma hareketidir ve bu vatana ihanetin bedelini de çok ağır ödeyecekler. Benim Genel Sekreterimi alıp götürdüler Genelkurmay Başkanı'nın akıbetini bilmiyoruz.”

05 00: Polis, Genelkurmay'daki darbe girişiminde bulunan askerlere "teslim ol" çağrısı yaptı.

05.23: Gölbaşı Savcılığı Ankara'daki saldırılarda 42 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

KÖPRÜYÜ TUTAN ASKERLER TESLİM OLDU

05.51: Boğaziçi Köprüsü'nü tutan askerler polise teslim oldu.

05.54: Reuters, İstanbul Boğazı’nın ‘güvenlik’ sebebiyle gemi trafiğine kapatıldığını duyurdu.

06.21: Boğaziçi Köprüsü'nde askerler tanktan TOMA'ya ateş açtı. Bir sivil hayatını kaybetti. Üç kişi de yaralandı.

06:26: Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na havadan iki bomba atıldı. 5 kişi hayatını kaybetti.

07.05: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ darbeye teşebbüs edenlerden 336 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

07.09: Darbecilere ait olduğu öne sürülen bir liste internete düştü. Listede THY, Atatürk ve Sabiha Gökçen havaalanları ile Anadolu Ajansı, TRT, İş Bankası, AFAD ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın da aralarnda olduğu kurumlara atanacak askerlerin adları yer alıyordu.

07.10: Darbeye kalkışan ekip TSK'nin resmi internet sitesinden yeni bir açıklama yayınladı.

KULELİ'DE GÖZALTI

07.36: Kuleli Askeri Lisesi'ne yapılan operasyonda 80 öğrenci darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alındı.

07.40: Darbe girişimine karışan 754 TSK mensubunun gözaltına alındığı 5 general ve 29 albayın görevden uzaklaştırıldığı açıklandı.

07.49: İstanbul Harbiye'deki TRT binasını işgal eden askerler polise teslim oldu.

07.52: Genelkurmay Başkanlığı'ndan çıkan bir tank, barikat olarak bölgeye yerleştirilen kamyonlara ateş açtı. Aynı saatlerde Malatya'da 2. Ordu Komutanlığı yakınlarına gelen bir tanktan çevreye rastgele ateş açıldı. Tanktaki askerler gözaltına alındı.

08.11: İstanbul'da uçak, metro ve vapur seferleri yeniden yapılmaya başlandı.

08.22: Maltepe’de bulunan Nurettin Baransel Kışlası önüne yüzlerce kişi akın etti. Kışlanın kapısına tank çıkışını engellemek için kamyonlar parkedildi. Polisin kışlada yaptığı operasyonda 6 üst rütbeli subayın gözaltına alındığı öğrenildi.

HULUSİ AKAR KURTARILDI

08.23: Ankara Mürtet'teki Akıncılar Askeri Üssü basıldı ve darbecilerin burada tuttuğu Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar kurtarıldı.

hulisi darbecilerin elinden kurtulan Orgeneral Hulisi Akar'ın boynunda morluklar vardı.

08.43: Boğaziçi köprüsü terkedilen tankların çekilmesi için çift yönlü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ise Avrupa yakası istikametine trafiğe kapatıldı.

08.46: Kocaeli Cumhuriyet Savcılığı, darbe girişiminde bulunan 23 tankçı ile 13 denizcinin gözaltına alındığını açıkladı.

08.47: Başbakan Binali Yıldırım Genelkurmay Başkanlığı’na vekaleten 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar'ı atadı.

08.55: Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın yanı sıra darbe girişiminde bulunan askerlerin alıkoyduğu Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın da kurtarıldığı açıklandı.

08.57: Eski Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başdanışmanı Mustafa Varank'ın ağabeyi İlhan Varank'ın öldürüldüğü bilgisini paylaştı.

08.58: Anadolu Ajansı Jandarma Genel Komutanlığı ile Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün polis tarafından ele geçirildiğini duyurdu.

JANDARMA'DA 16 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

09.15: Emniyet, Jandarma Genel Komutanlığı'nda 16 askerin öldürüldüğünü açıkladı.

09.33: Kuleli Askeri Lisesi'nde 80 öğrenci gözaltına alındı.

09.45: Genelkurmay'daki 200'e yakın silahsız er-erbaş teslim oldu.

09.47: Adalet Bakanlığı, bin 563 Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin gözaltına alındığını açıkladı.

09.56: Fatih Sultan Mehmet Köprüsü trafiğe açıldı.

saray Beştepe'deki Cumhurbaşmanlığı sarayı yakınlarında bir Sikorsky helikopter düşürüldü.

10.12: İstanbul'da Marmaray dışında tüm raylı sistem seferleri başladı.

10.07: Genelkurmay Başkanlığı'ndan çıkan 700'e yakın silahsız er ve erbaş daha polise teslim oldu.

'DARBE GİRİŞİMİ ÖNLENMİŞTİR'

11.01: Genelkurmay Başkanı Vekili Orgeneral Ümit Dündar, "Cumhurbaşkanımız, başbakanımız, bakanlarımız ve TBMM, TSK ile tam bir dayanışma içinde demokrasinin ve hukukun yanında yer alarak bu darbe girişimini önlemiştir" dedi.

12.10: İstanbul'u da kapsayan Marmara Bölgesi üzerindeki hava sahası tüm sivil uçuşlara kapatıldı.

12.11: Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, rehin alındığı bildirilen Donanma Komutanı Veysel Kösele ile irtibat kurulduğunu söyledi.

12.15: Darbeye girişen grubun Hava Kuvvetleri Komutanı'nın katıldığı düğünden kaçırdığı ortaya çıktı.

12.22: Çankaya Köşkü'nde açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım, "216 şehidimiz var" dedi.

12.26: Denizli'deki 11. Komando Tugayı'nda 105'i rütbeli 515 askeri personel gözaltına alındı.

FRANSA KINADI

13.02: Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Türkiye'deki darbe girişimini sert bir şekilde kınadıklarını söyledi.

13.03: Yunanistan İçişleri Bakanlığı, Türkiye'ye ait bir polis helikopterinin içindeki sekiz kişiyle birlikte Dedeağaç Havaalanı'na indiğini açıkladı. Reuters Haber Ajansı, helikopterdeki sekiz kişinin gözaltına alındığını ve siyasi sığınma talebinde bulunduklarınıbildirdi.

mit MİT'i bombalayan askerlerle çıkan çatışma geç saatlere kadar devam etti.

13.21: Habertürk'e konuşan MİT Müsteşarı Hakan Fidan, "Sistematik operasyonlar bitti. Bundan sonra nokta atış yapılacak gözaltılar var. Akıncılar ve kara havacılıktaki operasyon da 1 saate kadar biter" dedi.

13.22: Darbe girişimiyle ilgili açıklama yapan KCK, "Ortada askeri kliğe karşı başka bir askeri kliğin darbe yapma girişimi var" dedi.

YUNANİSTAN'A KAÇAN ASKERLERİN İADESİ İSTENDİ

13.20: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'dan bir helikopterle ülkeye kaçan sekiz askerin derhal iadesini istediklerini açıkladı.

14.18: 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'ne giderek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

14.35: Diyarbakır 8'inci Jet Ana Üs Komutanlığında görevli aralarında 2 general ile askeri savcı ve hakimlerin de bulunduğu 100'e yakın askeri personel gözaltına alındı.

14.51: Gazze’de yönetimdeki Hamas, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı darbe girişimini bertaraf ettiği için kutladı.

15.10: HSYK, 2 bin 745 hakim ve savcıyı açığa aldı. HSYK Genel Kurulu ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gözaltı kararı doğrultusunda 5 HSYK üyesinin üyeliğinin düşürülmesine de karar verdi.

GENELKURMAY'DAKİ OPERASYON SONA ERDİ

15.21: Genelkurmay Karargahı'ındaki darbecilere yönelik polisin düzenlendiği operasyonun tamamlandığı açıklandı.

15.33: ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye’nin kendilerine, Fethullah Gülen’in iadesi için bir talepte bulunmadığını söyledi.

15.39: Reuters haber ajansı, Fethullah Gülen'in Türkiye'deki darbe girişimini kınadığını aktardı.

15.40: ABD Büyükelçiliği, Türkiye'deki vatandaşlarına yönelik bir güvenlik uyarısı yayınlayarak mümkün olduğunca dışarı çıkmamalarını istedi.

16.34: Anadolu Ajansı, 10 Danıştay üyesinin gözaltına alındığını, 38 Danıştay üyesi içinse gözaltı kararı alındığını duyurdu.

16.34: Gözaltına alınan Jandarma Tuğgeneral Ali Osman Gürcan tutuklandı.

16.58: 1.Ordu Harekat Başkanı Tuğgeneral Eyyüp Gürler ile İstanbul İl Jandarma Komutanı Gürcan Sercan gözaltına alındı.

MECLİS'TE OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

17.00: Meclis Genel Kurulu, Başkan İsmail Kahraman'ın başkanlığında ve 4 partinin katılımıyla olağanüstü toplandı.

17.07: ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği, İncirlik üssünden yapılan uçuşların tamamen durdurulduğunu duyururken üste elektriklerin de kesildiğini açıkladı.

17.25: Genel Kurul'a seslenen Başbakan Binali Yıldırım, "Bu gün Ak Parti'nin, CHP’nin, MHP’nin, HDP'nin ve tüm partilerin darbeye karşı çıktıkları bir gündür. Bugün bir milattır. İnanıyorum ki yeni bir sürecin de başlangıcıdır" dedi.

17.43: TBMM'deki özel oturuma giden Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar, alkışlarla karşılandı.

17.46: TBMM'de kürsüye çıkan CHP lideri Kemel Kılıçdaroğlu, "Darbenin bastırılması parlamenter sistemin olgunluğunu gösteriyor" dedi.

BAHÇELİ: KALLEŞ BİR TERÖR SALDIRISI

18.01: MHP Genel Başkanı TBMM'de konuştu. Bahçeli, "Dün akşam yaşananlar kalleş bir terör saldırısıdır" dedi.

18.11. Bahçeli'den sonra Meclis kürsüsüne çıkan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Çatışma ortamı darbe girişimi için zemin hazırladı" diye konuştu.

18.10: Soruşturma kapsamında, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ile 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Malatya Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun gözaltına alındı.

18.15: Eski Hava kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Ankara Kazan ilçesindeki Akıncı 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda gözaltına alındı. Burada bulunan diğer askerlerin de silahlarını bırakarak teslim oldukları öğrenildi.

18.25: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Yunanistan'a giden askerler iade edilecek" diye açıklama yaptı.

18.39: Anadolu Ajansı, darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında 2. Ordu Komutanı Adem Huduti ve Malatya Garnizon Komutanı Timgeneral Avni Angun’un gözaltına alındığını bildirdi.

ANAYASA MAHKEMESİ ÜYESİ GÖZALTINDA

18.55: Anayasa Mahkemesi üyesi Alparslan Altan gözaltına alındı.

iskence Gözaltına alınan askerlere ilişkin görüntüler işkence tartışmalarını başlattı.

19.46: Cumhurbaşkanlığı, olaylarda 161'i sivil 265 kişinin öldüğünü açıkladı.

19.55: Başbakan Binali Yıldırım, TBMM önünde darbe girişimini protesto eden binlerce kişiye hitap etti ve Kızılay’da toplanma çağrısı yaptı.

20.07: Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Darbe engellenmiştir ancak darbe tehlikesi tamamen geçmiştir demek için erken" açıklamasında bulundu.

20.32: Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu. ABD'ye Fethullah Gülen'i Türkiye'ye iade etme çağrısında bulunan Erdoğan, vatandaşlara 'Hafta boyu buluşmalarımızı devam ettirmeliyiz' çağrısı yaptı.

22.06: Anadolu Ajansı, Ankara Akıncı 4.Ana Jet Üssü'nde yürütülen operasyonların sona erdiğini ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin kurtarıldığını duyurdu.