Çavuşoğlu'ndan yeni savunma ittifakları için sinyal

Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoglu, Türkiye'nin savunma alanında NATO'dan başka ortaklıklar kurabileceğini söyledi. Çavuşoğlu, "Silah sistemleri satın alırken ve satarken başka ortaklarla da işbirliği yapmamız gerektiği açık" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoglu, Türkiye'nin savunma alanında NATO dışında ortaklıklara ihtiyacı olduğunu söyledi. Alman gazetesi Bild'e konuşan Çavuşoglu, bazı Batılı ortaklarının Türkiye'ye teçhizat satmadığını veya bilgi paylaşmadığını söyledi.

'HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİNİ ENGELLİYORLAR'

Çavuşoğlu, "Silah sistemleri satın alırken ve satarken başka ortaklarla da işbirliği yapmamız gerektiği açık. Çünkü NATO'daki bazı ortaklar, sözgelimi, bize hava savunma sistemleri satılmasını veya bilgi paylaşımını engelliyor" dedi.

'TÜRKİYE NATO'NUN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ'

Dışişleri Bakanı, söyleşide Türkiye'nin 'NATO'nun en büyük destekçilerinden' biri olduğunu da vurgulayarak ittifaktan çıkmak gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı. Çavuşoğlu, bu iddia hakkında "Bizim tarafımızdan değil, Türkiye karşıtı çevreler tarafından gündeme getiriliyor" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın darbe girişimi sonrası ilk ziyaret ettiği ülkenin Rusya olmasının ardından, Türkiye'nin NATO'dan çıkabileceği iddia edilmiş; İttifak resmi bir açıklamayla "Türkiye’nin NATO üyeliği tartışma konusu değildir" vurgusu yapmıştı.

AB'YE TEPKİYİ YİNELEDİ

Çavuşoğlu söyleşide AB'yle vize serbestisi, maddi yardım ve üyelik müzakerelerinde ilerleme karşılığında yapılan mülteci anlaşması konusundaki 'ekim' mühletini de yineledi. Dışişleri Bakanı, "Kendime soruyorum: Biz hangi suçu işledik? Bu Türkiye düşmanlığı niçin var? Sığınmacılarla ilgili anlaşmaya bakınız. Tüm Türk vatandaşlarına ekim ayında vize muafiyeti getirileceği açıkça belirtilen anlaşmalarımız mevcut. Bunlara dikkati çektiğimde çok sayıda kişi aniden sinirleniyor. AB'nin çıkarına olan her şeyin Türkiye tarafından yerine getirildiği ancak Türkiye'nin bunun karşılığında hiçbir şey almadığı bir durum söz konusu olamaz" dedi.

Etiketler Türkiye nato