'Koskoca Genelkurmay Başkanı yalan söylüyor dedirtmesin'

Eski Genelkurmay Başkanı Özel'in Ergenekon ve Balyoz davaları ile TSK'daki cmaatçi yapılanmaya ilişkin açıklamalarına emekli askerler tepki gösterdi. Emekli orgeneral Çetin Doğan, "Bu nasıl bir anlayış?" derken emekli albay Üçok, "Çok ayıp oluyor" ifadesini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamalara emekli askerler tepki gösterdi.

Fikret Bila'ya konuşan Özel, Genelkurmay Başkanlığı döneminde cemaatçi askerlerin terfi etmesini sağladığı yolundaki iddiaları reddetmişti. Özel, yaptığı her şeydan dönemin başbakanın haberdar olduğunu söylemişti. Hürriyet, bu gün Özel'in sözlerine gelen tepkilere yer verdi.

'GÜZEL BİR RÖPORTAJ OLMUŞ'

Özel'den önce 2002-2006 yıllarında Genel Kurmay Başkanlığı yapan Emekli Orgeneral Hilmi Özkök, Özel'in açıklamalarına ilişkin "Güzel bir röportaj olmuş. Necdet Paşa da güzel şeyler söylemiş. Hepsini okudum ama bir yorum ve değerlendirme yapmak istemem" dedi.

DOĞAN: BU NASIL BİR ANLAYIŞ

Balyoz davasında 20 yıl hapis cezasına çarptırılan ancak yeniden yargılamada beraat eden, emekli Orgeneral Çetin Doğan ise şu değerlendirmeyi yaptı:

Özel, ‘Siyasi iradenin onayı olmadan hiçbir listeyi - konuyu YAŞ gündemine almadım’ diyor. Bu nasıl bir anlayış? YAŞ kanunu vardır. Albay, tuğgeneral, tümgeneral, bunlar profesyonel askerler. Siyasilerin profesyonel askeri belirlemede ne işi var? Söyledikleriyle ordunun içine siyaseti soktuğunu itiraf ediyor."

ÜÇOK: ÇOK AYIP OLUYOR

Ordudaki cemaatçi yapılanmaya ilk dikkat çeken isimlerden olan emekli albay Ahmet Zeki Üçok, Özel’in TSK’daki cemaatçi yapılanmayla ilgili ‘Haklarında bir ihbar veya iddia olmamış’ sözlerine tepki gösterdi.Üçok şöyle dedi:

"Çok ayıp oluyor. Benim 20’ye yakın askeri savcılığa, MİT’e, Genelkurmay Karargahı’na yaptığım başvurular var. Tek tek başvuru tarihlerini açıklarım. Üç tanesini söyleyeyim örneğin; 21 Nisan 2014, 30 Nisan 2014, 16 Temmuz 2014. Hiç olmazsa insanlara ‘Koskoca Genelkurmay Başkanı yalan söylüyor’ dedirtmesin."

'KORKU İMPARATORLUĞU YARATILDI'

Balyoz davasında ceza alan emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz ise Özel'e şöyle tepki gösterdi:

"Balyoz ve Ergenekon davalarıyla TSK’daki komuta kademesi üzerinde bir korku imparatorluğu yaratıldı. Silahlı Kuvvetlerin komuta heyeti, siyasi ve hukuki baskı nedeniyle kendi özgün fikirlerini savunamamıştır. Bir kısmı bu korku nedeniyle nasıl karar vermesi gerektiğini düşünememiştir bile. Oysa komuta heyeti, askeri anlamda hiçbir baskıya maruz kalmadan kendi inisiyatifini kullanabilmelidir.”