'Karıncayı bile incitmeyen Hurşit Külter nerede?'

Şırnak'ta 2.5 ay önce gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Hurşit Külter'in ailesinin çaldığı tüm kapılar karşılarında duvar oldu. "Abimin bir karıncaya bile zararı yoktu" diyen Sabri Külter "Hurşit Külter'in bulunması için herkesten destek bekliyoruz" diyor.

Google Haberlere Abone ol

HACI BİŞKİN  [email protected]

DUVAR - Şırnak'ta 27 Mayıs Cuma günü gözaltına alınan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak İl yöneticisi Hurşit Külter'in akıbeti tüm çabalara karşın açıklığa kavuşturulamadı. Külter'in 30 ve 27 yaşlarındaki kardeşleri Şeyhmus ve Sabri Külter'in abileri için yaptıkları başvuru ve girişimlerden de bugüne kadar sonuç alınamadı. Hatta bu süreç içerisinde cenazeleri teşhis için gittikleri Şırnak'ta hakarete maruz kaldıklarını belirten Külter kardeşler, verdikleri mücadeleyi Gazeteduvar'a anlattı.

KÜLTER'İN KADERİ HACI BİRLİK GİBİ OLMASIN”

Şırnak'ın Dicle Mahallesi'nde 2015 yılının ekim ayında öldürülen ve zırhlı araca bağlanarak yerde sürüklenme görüntüleri ortaya çıkan Hacı Lokman Birlik'in en yakın arkadaşı olan Hurşit Külter 27 Mayıs'ta ailesine mesaj atarak 'hakkınızı helal edin' dedikten sonra kendisinden bir daha haber alınamadı.

Hurşit Külter'in 27 yaşındaki kardeşi Sabri Külter, abisinin sonunun öldürülen Hacı Birlik gibi olmaması için Türkiye'nin bütün demokratik güçlerini Hurşit Külter'in akıbetini sormaya devam etmeleri çağrısında bulundu. 2,5 aydır abisinin akıbeti hakkında bir bilgi edinemediklerini vurgulayan Sabri Külter, yaşadıkları süreci şu sözlerle anlattı:

"Başvurabileceğimiz bütün kurumlara başvurduk ama bize herhangi bir bilgi verilmedi. Abim bize mesaj attıktan sonra bir daha haber alamadık. Üzüntüden kaç aydır evimizde doğru dürüst yemek pişirilmiyor. Abimin bir karıncaya bile zararı yoktu. Küçücük çocuklara dost gibi davranırdı. Bu yaşına kadar hiç kimse abimden küçücük bir zarar görmedi. Şırnak'ta öldürülen Hacı Birlik ve abim birbirlerini çok severdi. Birlik öldürüldükten sonra abimin de psikolojisi bozuldu. İçine kapandı. Abimin kaderinin arkadaşı gibi olmaması için herkesten elini taşın altına koymasını istiyorum.”

'BABAANNEMİN SON İSTEĞİ TORUNUNU GÖRMEKTİ'

Torununun kaybolduğunu kızından duyan 60 yaşındaki babaanne, 1 ay sonra hayatını kaybetmişti. Külter, babaannesi hayatını kaybetmeden önce son isteğinin torununu görmek istediğini söyleyerek şöyle devam etti: "Biz babaanneme üzülmesin diye Hurşit'in kaybolduğunu söylemedik. Kendisi 'Hurşit neden artık eve gelmiyor' dedi. Biz de babaanneme durumu anlattık. Olayı duyduktan sonra her gün torununun yolunu gözledi. Aradan 1 ay geçtikten sonra hastalandı. Babaannem Hurşit'in eve geldiğini göremeden hayatını kaybetti.”

Şeyhmus Külter "Abimin gözaltına alındığını tüm dünya biliyor" diyor. Şeyhmus Külter "Abimin gözaltına alındığını tüm dünya biliyor" diyor.

CENAZE TEŞHİSİNDE HAKARET ETTİLER”

Cenazeleri teşhis için Şırnak'a gittiğini söyleyen Şeyhmus Külter ise polisler tarafından kendilerine hakaret ettiğini belirterek şunları söyledi: "Şırnak'ta bekleyen 5 cenazenin olduğunu duyduktan sonra teşhis için annemle birlikte Şırnak'a gittik. Polisler ilk başlarda bana iyi davranıyorlardı. Ama Hurşit Külter'in kardeşi olduğumu duyduktan sonra tavırları değişti. Bana neden burada olduğumu söyleyip hakaret ettiler. Abimin gözaltına alındığını tüm dünya biliyor. İnsan Hakları Derneği ile birlikte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de başvurduk. Abimi sağ istiyoruz. Çatışma süsü vererek abimi öldüremezler. Eğer bir suçu varsa mahkeme önüne çıkartılıp yargılansın.”

NE OLMUŞTU?

27 Mayıs’ta 'BÖF' adlı, özel harekatçılara ait olduğu belirtilen bir Twitter hesabından, Hurşit Külter’in gözaltına alındığına dair fotoğraflar paylaşılmış, daha sonra bu paylaşım geri çekilmiş ve hesap saatlerce askıya alınmıştı. Külter’in ise ailesine gönderdiği son mesajında etrafının sarıldığını ifade ettiği ve “Hakkınızı helal edin” dediği belirtilmişti.

Avukatların başvurusu üzerine Şırnak Emniyet Müdürlüğü, Külter’in gözaltında olmadığı yanıtını verirken; Şırnak Valiliği’nden de Külter’in gözaltında olmadığı yönünde bir açıklama yapılmıştı. Yine İHD’li avukatlara da 23'ncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı “Bu isimde birisi gözaltında değil” demişti.

Ayrıca Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, 23 Haziran'da İçişleri Bakanlığı'nın bir mülkiye müfettişini konunun araştırılması ve incelenmesiyle ilgili görevlendirdiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise düzenlendiği günlük basın açıklamasında Hurşit Külter için araştırma yapacaklarını söyledi.