Deniz Baykal: Nerede sıfırlama, bitti mi o iş?

CHP eski Genel Başkanı 15 Temmuz darbe girişimini şu sözlerle değerlendirdi: "Bunları kim besledi kardeşim? Bir tarikat Türkiye'de iktidara el koyma imkanını bulabilir, bu noktaya nasıl geldi? Unuttuk mu 17-25 Aralık'ı? Her gün yeni bir kavram seti önümüze getiriyor, onları konuşuyoruz. Nerede sıfırlama kardeşim, niye konuşmuyoruz, bitti mi o iş?"

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin "Biz şimdi mücadele ediyoruz, yapacak bir şey yok' diyorlar. Buraya nasıl geldi, kim getirdi? Şimdi darbe diye tarikat siyaset girişimi ülkenin önüne geldi. Bunları kim besledi kardeşim?" dedi. "Bir tarikat Türkiye'de iktidara el koyma imkanını bulabilir, bu noktaya nasıl geldi? diyen Baykal, "Unuttuk mu 17-25 Aralık'ı? Her gün yeni bir kavram seti önümüze getiriyor, onları konuşuyoruz. Nerede sıfırlama kardeşim, niye konuşmuyoruz, bitti mi o iş?" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE YÖNLENDİRİLİYOR, TARTIŞMIYOR'

CHP Muratpaşa İlçe Örgütü'nün Soğuksu Mahalle temsilciliğinin açılışında konuşan Deniz Baykal, son dönemdeki gelişmelerin normal bir ülkede yaşanması halinde siyasetin tepeden tırnağa yeniden şekilleneceğini söyledi. Baykal, "Dinci bir cemaatin, darbe yoluna başvurarak Türkiye siyasetine el koyma girişimine Türkiye muhatap oldu. Bunu da tartıştığımızı, kabul edilebilir makul sonuçlara vardığımızı maalesef söylemek mümkün değil. Türkiye yönlendiriliyor, Türkiye tartışmıyor" dedi.

"Türkiye niye buraya geldi" sorusunu yönelten Baykal, şöyle dedi: "17-25 Aralık niye oldu? Bu terör sorunu, bu boyuta niye geldi? Bir tarikat Türkiye'de iktidara el koyma imkanını bulabilir, bu noktaya nasıl geldi? Bunu tartıştığımızı, aydınlattığımızı söyleyebilir miyiz? Aman uzlaşalım. Uzlaşalım da nerede uzlaşalım? Miting meydanında uzlaşalım, hep beraber demokrasiye, hep birlikte sahip çıkalım. Miting meydanında uzlaşma tamam da kararname çıkarılırken uzlaşma var mı kardeşim? Buradan nasıl çıkacağımıza yönelik uzlaşma var mı? Laik eğitim politikasında uzlaşma var mı? Onlar biliyorlar o işleri. Onlar kararlaştırırlar ve uygularlar. Bize düşen görev de miting meydanlarında hep beraber 'merak etmeyin' diye vatandaşa umut vermek. Siyasete ihtiyacı var bu ülkenin. Bütün bu işlerin sorumlusu sensin diye sorabilen bir siyasete ihtiyacı var Türkiye'nin. Olabiliyor mu, böyle bir siyaset yaşayabiliyor muyuz?"

'NEREDE SIFIRLAMA KARDEŞİM'

Baykal sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'deki yolsuzluk bizim derdimiz değil mi? Bu çok temel bir ülke sorunu. Yolsuzluğun çığırından çıktığı devletin en yetkili noktalarında bulunanların bu yolsuzluklara nasıl karıştıkları büyük bir gerçek değil mi? Unuttuk mu 17-25 Aralık'ı? Her gün yeni bir kavram seti önümüze getiriyor, onları konuşuyoruz. Nerede sıfırlama kardeşim, niye konuşmuyoruz, bitti mi o iş?" diye konuştu.

'BUNLARI KİM BESLEDİ?'

Eski CHP Genel Başkanı, 'Bunları kim besledi kardeşim?' sorusunu da yöneltti: "Bunun çok ağır siyasi sorumluluğu olduğu ağır bir gerçektir. Güneydoğu'da niye böyle bir tablo var, kimler, kimlerle işbirliği içine girdi? 'Biz şimdi mücadele ediyoruz, yapacak bir şey yok' diyorlar. Buraya nasıl geldi, kim getirdi? Şimdi darbe diye, tarikat siyaset girişimi ülkenin önüne geldi. Bunları kim besledi kardeşim? Dördüncü sıradaki rektör adayını alıp birinci sıraya getirip, onu rektör diye atayanlar, şimdi o rektörün tutuklanması konusunda masum bir üzüntü içindeler, hayret içindeler. Biz de bunu saygıyla karşılamak zorunda mıyız arkadaşlar? Bunların siyasetle bağlantısı var, tarikatla bağlantısı var. Bunların silahlı kuvvetlerde yeri yok denildiği halde, 'Bunların uzaklaştırılmasını kabul etmem' diyenler ve kısa bir süre içinde hızla rütbelerini yükselterek tümgeneral düzeyine bu oluşumun tırmanmasına fiilen katkı yapanlar, 'Niye böyle yaptın' sorusuna muhatap olmayacaklar mı? Bundan sonra ne yapmamız gerektiğini onlar mı bize söyleyecek. "