Özel: Yüreğim yanıyor, vicdanım sızlıyor

Balyoz ve Ergenekon gibi davaların görüldüğü dönemde genelkurmay başkanıydı. 15 Temmuz'da darbeye yeltenen askerler onun döneminde kritik görevlere atandı diye eleştirilerin hedefi oldu. Eski Genelkurmay Başkanı Özel, iki olayın da kendisinde derin duygusal izler bıraktığını söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel hem, Ergenekon ve Balyoz gibi davalar hem de 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin açıklamalarda bulundu. İki olayın da kendisini çok yaraladığını belirten Özel, "Yüreğim yanıyor. Ben bundan sonra böyle bir yürekle yaşayacağım. Arkadaşlarımın mağdur olması vicdanımda bir sızı olarak kaldı" dedi.

'Ergenekon', 'Balyoz', 'Askeri Casusuluk' gibi davaların görüldüğü dönemde Genelkurmay Başkanı Olan Necdet Özel, Hürriyet'ten Fikret Bila'ya konuştu.

'MİLLETİMİZ BİZİ AFFETSİN'

Darbe girişimiyle ilgili soruya Özel şu yanıtı verdi:

“15 Temmuz’da yaşadıklarımızı düşününce şunu diyorum: Asker-sivil sorumlu makamlarda oturanlar olarak hepimizin milletten özür dilememiz gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanı ve ben diledim ama yetmez, herkesin dilemesi gerekir. Millet hepimizi affetsin. Ne kadar hukuka uygun davranmış olursak olalım, eğer TSK’dan böyle bir hareket çıkmış ve bunları yaşamışsak, hepimizin sorumluluğu var demektir. Bu olaydan sonra yüreğim yanıyor. Ömrüm oldukça da yanacak. Ben bundan sonra böyle bir yürekle yaşayacağım.”

'HUKUKU İZLEDİM AMA VİCDNIM SIZLIYOR'

Özel, çok sayıda askerin ağır cezalara çarptırıldığı, ancak daha sonra 'kumpas' denilerek yeniden yargılama yapılan davalara ilişkinse şu değerlendirmeyi yaptı: “Ergenekon ve Balyoz’dan mağdur olan arkadaşlarım için üzüntüm çok büyük, vicdanımda bir sızı olarak kaldı. Birçoğu komutanlık görevini üstlenecek tecrübe ve donanıma sahipti. Benim için en önemli şey vicdan artı hukuktur. Hukuku izledik ama vicdanım sızlıyor.”

CEMAATÇİLERİ KORUDU MU?

Bila, Özel'e darbeye kalkışan askerlerin çoğunun onun döneminde terfi alarak kritik görevlere getirildiğini hatırlatıp "Fethullahçı subayları koruduğunuz iddia ediliyor" deyince emekli general şu yanıtı verdi:

“TSK personeli hakkında gelen ihbar ve iddiaların kaydedildiği bir İstihbarat Ceridesi var. Bu Ceride’de gelen ihbar ve bu ihbarla ilgili ne yapıldığı tek tek kaydedilmiş durumda. Bu kayıtlara göre TSK, 1984 yılından beri haklarında Fetullahçı diye ihbar gelen tüm askeri personeli incelemiş görünüyor. Bu durum hakkında Milli Güvenlik Kurulu bilgilendirilmiş. 1984-2009 arasında bin 758 subay-astsubay hakkında ihbar yapılmış. Bunların bin 721’i incelenmiş. Gelen raporlara göre işlem yapılmış. Bu dönemde toplam bin 541 personel ihraç edilmiş, bunlardan 400’ünün ihraç nedeni Fetullahçı olmaları. 2011-2014 döneminde toplam 1.483 askeri personel çeşitli nedenlerle ihraç edilmiş, çoğunluğunun gerekçesi disiplin suçları.”

YAŞ'TA TERFİLER NASIL OLUYOR?

Özel, askerlerin terfilerine karar verilen Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) işleyişine ilişkin de açıklamalarda bulundu:

“YAŞ faaliyetleri 8-9 ay süren bir faaliyettir. Hazırlıklar her yılın ocak ayında başlar. Genelkurmay İkinci Başkanlığı general ve amirallere anket formları gönderir. Albaylara da kendi devreleri için anket formları gönderilir. Onlar devre arkadaşları için general ve amiral olmalarını düşündükleri bir liste yaparlar. Sonra anket sonuçları Genelkurmay’a gelir. Sonra ikinci anket yapılır. Ben bu süreçlere hiç müdahil olmadım, listeler önüme gelinceye kadar müdahale etmedim. Kendime göre demokratım. Terfiler üç ölçüye göre yapılır: Görev ihtiyacı, yeterlilik ve komutanların tercihlerine göre oluşan liste sıralaması. Anketler geldikten sonra orgeneral ve oramirallere tekrar gönderilir. Onlardan gelen sonuçlar Genelkurmay’a ulaşınca, bu kez ayrı ayrı kuvvet komutanlarına kendi kuvvetlerindeki liste gönderilir, tekrar görüşleri alınır."

'ONAYI BAŞBAKAN VERİR'

Emekli orgeneral Özel, YAŞ kararları sonrası neler yapıldığını ise şöyle anlattı:

"Bütün bu aşamalardan sonra terfi listesi YAŞ’tan önce oluşur. Bu kez ben bu listeleri alıp Başbakan’a giderim. Başbakan da listeye bakar, gerek görürse değişiklikler yapar. Ondan sonra da onay verir. Ben onay verilmiş listeyle YAŞ toplantısına giderim. Yani kararlar anlattığım prosedür sonunda ortak alınan kararlardır. Darbe girişimine katılan FETÖ’cü oldukları anlaşılanların terfileri de bu prosedürle yapılmıştır."

2012'DEN BERİ İHRAÇ YOK

Özel, cemaatçi askerlerle ilgili ihbar almadıklarını da belirterek, şunları söyledi:

"Haklarında bir ihbar veya iddia olmamış. Olsa mutlaka incelenirdi. Dosyaları da temiz, parlak siciller, ayrıca istihbarat raporları da temiz gelmişse, artık sizin yapacağınız bir şey yok demektir. Demek ki kendilerini çok iyi gizlemişler. Çünkü araştırma yapılırken etraftan da bilgi toplanır, ailelerine dahi bakılır, istihbarat toplanır. Terfi edenlerin dosyaları ve istihbarat raporları temizdir ve haklarında bir ihbar yapılmamıştır ki terfi edebilmişler. Sistem böyle işler. Terfi etmesine rağmen sonradan böyle bir durum tespit edilirse yine ilişiği kesilir. 2012’den bu tarafa YAŞ’ta ihraç yapılmıyor artık, onun yerine benim önerdiğim disiplin kurullarında durumları görüşülüyor ve ihraç bu kurullar marifetiyle yapılıyor.”