Meclis'e acil 'işkence' çağrısı

CHP'li vekiller darbe sonrası işkence iddialarının arttığını söyleyerek çağrıda bulundu: "TBMM iddiaları incelemek için acilen komisyon kurmalı."

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

ANKARA - CHP’nin TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Milletvekilleri Cezaevlerinde son günlerde yoğunlukla gündeme gelen hak ihlali iddialarının incelenmesi için harekete geçti. CHP'li milletvekilleri işkence iddiaları TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na acil çağrıda bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile milletvekilleri Şenal Sarıhan, Mahmut Tanal, Fikri Sağlar, Zeynep Altıok ve Gamze Akkuş İlgezdi ortak bir metin hazırlayarak İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı'na sundu.

NÖBETLEŞE UYUYORLAR

Darbe girişimi sonrası 16 bine yakın kişinin tutuklandığını, 6 bine yakın kişinin de gözaltında olduğunu hatırlatan CHP'li vekiller, başvurularında şunları dile getirdi:

"Adalet Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalar ve tarafımıza ilettiği verilere göre, 15 Temmuz öncesinde dahi cezaevleri kapasitesi çoktan aşmıştır. Ziyaret ettiğimiz cezaevlerinde gördüğümüz üzere de tutuklu ve hükümlüler yataklarda nöbetleşe uyumakta, yerlerde, tuvalet önlerinde, kütüphane köşelerinde yatmak durumunda kalmaktadır. Darbe girişiminin ardından cezaevlerinde daha da artan mahpus sayısı ve yönetimlerin keyfi tutumları neticesinde cezaevi koşulları çok daha ağırlaşmıştır."

'ÇIPLAK ARAMA YAPILIYOR'

15 Temmuz sonrası hakkı ihlallerinin katlanarak arttığını belirten CHP'Li Meclis üyeleri, şöyle devam etti:

"Doluluk sorununun çözümü için sevk yöntemine başvurulmuş ancak mahpuslar için bu durum adeta bir sürgüne dönmüştür. Mahpuslar ülkenin bir ucundan diğer ucuna gönderilerek ailelerinden uzaklaştırılmıştır.

Cezaevlerinde darbe girişimi öncesinde de çok ciddi hak ihlali olan ve çoğu cezaevinde karşılaştığımız çıplak arama, kitap yasağı, muhalif yayınlara ulaşma engeli, temizlik malzemelerinin verilmemesi, havalandırma süresinin kısıtlanması, tedaviye ulaşmanın engellenmesi, görüş engeli gibi uygulamalar olağan bir hal almıştır."

'İVEDİLİKLE KOMİSYON KURULMALI'

Dilekçede şu talepler dile getirildi: "15 Temmuz darbe girişimi ardından cezaevlerinde yaşanan işkence ve kötü muamele iddialarının araştırılması, sürgüne dönen sevklerde yaşanan hak ihlallerinin tespiti, yaşanan aşırı yoğunluk ve artan hak ihlallerinin ortaya çıkarılması amacı ile Komisyonun heyetler oluşturarak ivedilikle şikayetlerin yoğunlaştığı cezaevlerine ziyaretlerde bulunması hususunda Komisyon Başkanlığı olarak gereğinin yapılmasını arz ediyoruz."