Dink davasında yeni zincir: Erhan Tuncel ‘hedef kişi' olarak dinlenmiş

Dink cinayeti döneminde Trabzon İstihbarat Amiri olan Özkan Mumcu bugüne kadar polise sadece bilgi verdiği sanılan Erhan Tuncel’i takibe almış.

Google Haberlere Abone ol

Sadık Güleç

DUVAR - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesi ile ilgili olarak İstanbul 14. Ağır Ceza mahkemesinde görülen davada dönemin Trabzon İstihbarat şubesinde amir olarak görev yapan Özkan Mumcu’nun sorgusu yapıldı. Özkan Mumcu mahkemeye verdiği ifade sırasında polis muhbiri olduğu ortaya çıkan Erhan Tuncel’in “Hedef kişi olarak” telefon dinlemelerinin ve takibinin yapıldığını söyledi.

Davanın tutuklu sanığı dönemin İstanbul İstihbarattan sorumlu genel müdür yardımcısı Ali Fuat Yılmazer Trabzon İstihbarında amir olarak görev yapan Mumcu’ya yardımcı istihbarat elemanı olduğu ortaya çıkan Erhan Tuncel’in ayrıca cinayeti tasarlayan ve azmettiren kişi anlamına gelen “hedef kişi” olarak dinlemesinin yapılıp yapılmadığını sordu. Özkan Mumcu ifadesinde bu soruyu “evet hedef kişi olarak dinlendi” diye cevapladı.

Davaya tutuklu sanıklar eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, İstanbul Emniyet Müdürlüğü istihbarattan sorumlu müdür yardımcısı Ali Fuat Yılmazer ve Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, eski Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü çalışanları Özkan Mumcu, Ercan Demir, eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, dönemin İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, Erhan Tuncel ile polis memurları Onur Karakaya ve Mehmet Ayhankatıldı. Yasin Hayal, Ogün Samast ve Muhittin Zenit ise duruşmaya SEBBİS aracılığı ile katıldı.

'TUNCEL’İ HEDEF KİŞİ OLARAK DİNLEDİK'

Davada ifadesine başvurulan sanıklardan Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğünde çalışan Özkan Mumcu’ya sanık ve müdafi avukatları ile mahkeme heyeti çeşitli sorular yöneltti. Dönemin İstanbul Emniyet Müdür yardımcısı Ali Fuat Yılmazer Özkan Mumcu’ya yönelttiği soruda şimdiye kadar istihbarat elemanı olarak bilinen Erhan Tuncel’in cinayette doğrudan bir rolü olabileceği kuşkusu ile “hedef kişi”olarak dinlenip dinlenmediğini sordu. Mumcu “evet hedef kişi olarak dinlendi”diye yanıtladı. Mumcu yardımcı istihbarat elemanı olarak kullanılan bir kişinin güvenirliliğinin araştırılması gerektiğini söyleyerek “yüzde bir bile olsa çift taraflı çalışma ihtimali veya bizi kullanma ihtimaline karşı bazen dinlenir ve izlenirler” dedi. Özkan Mumcu bu şüpheyle Erhan Tuncel’inde dinlenip izlemeye alındığını söyledi. Davada tutuklu olarak yargılanan eski polis müdürü Ali Fuat Yılmazer Erhan Tuncel’in ilişkisinin kesilmesinden birkaç ay sonra Dink’in öldürüldüğünü belirterek yardımcı istihbarat elemanlığından çıkartılmasında Tuncel’in Trabzon Jandarması ile ilişkinin etkili olup olmadığını ve bu konunun Trabzon emniyetinde koşulup konuşulmadığını sordu. Mumcu bu soruya hiç konuşulmadığını söyleyerek cevap verdi.

'BİZ ÇALIŞTIK MİT VE JANDARMA NE YAPTI'

Mumcu “Yasin Hayal’in dinlenmesi ve takip edilmesi konusunda yetersiz kalınıp kalınmadığı” sorusu üzerine şu cevabı verdi; “Yasin Hayal cezaevinden çıktı. Cihat bölgelerine gitmek istiyor. Bombalama yapmış, 6 kişiyi yaralamış. Hayal yeniden bir şey yapar mı, bunu takip etmek gerekiyor diye refleks gösterdik. Dinleme yaptık, izleme yaptık, yardımcı istihbarat elemanı çalıştırdık. MİT Trabzon Bölge Başkanlığı ne yapmış? Jandarma İstihbarat Bölge Başkanlığı ne yapmış? Hiçbir şey yapmamış. Bir soruşturma veya kovuşturma var mı? Yok”

Dava sırasında Özkan Mumcu’ya soru yönelten Erhan Tuncel gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesinde Ogün Samast’tan önce tetikçi olarak kullanılması düşünülen Zeynel Abidin Yavuz hakkında bilgi ve üzerinde Yasin Hayal’in parmak izlerinin olduğu Hrant Dink fotoğraflarını Mumcuya verdiğini de söyledi. Mumcu bu ifadeyi ret ederek kendisine bu konuda bilgi verilmediğini söyledi.

Özkan Mumcu’nun ifadesinin ardından talepleri alan mahkeme bir sonraki davanın 26-27 ve 29-30 Eylül tarihlerinde görülmesine karar verdi.