AA darbe gecesi Erdoğan'ı neden veremedi?

Devletin haber ajansı AA, darbe gecesi Cumhurbaşkanı'nın Marmaris'teki ilk konuşmasının yayınlanamaması skandalıyla çalkalanıyor. Binin üzerinde çalışanı bulunan ve bölgelerde görüntülü haber servisleri olan ajansın yönetimi konuyla ilgili başlattığı soruşturmayı sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 Temmuz darbe girişimi akşamı önce Marmaris'te yerel muhabirlere konuşmuş, açıklamasının yayınlanmaması üzerine CNN Türk'ten Hande Fırat'ın facetime bağlantısı aracılığıyla kamuoyuna ilk mesajını vermişti. Marmaris'teki açıklamanın yayınlanamamasına gerekçe olarak 'darbecilerin TÜRKSAT'ı basması' gösterilirken Türkiye genelinde kesilmeyen internet bağlantısının ve telefon hatlarının nasıl olup da Marmaris'te kesildiği anlaşılamamıştı.

Yaklaşık bin çalışanı ve görüntülü haber servisi olan Anadolu Ajansı'nın bölge muhabiri de oradayken bu görüntü nereye gitti, nasıl yayınlanamadı? Ajans yönetimi haftalardır bu skandalın içinden çıkmanın yollarını arıyor. Başlatılan soruşturma kapsamında sorumlu konumda bulunan bazı isimlere ceza verildiği ancak soruların hâlâ yanıtlanamadığı konuşuluyor.

TARİHİ KONUŞMA NASIL 'YOK' OLDU?

Duvar olarak skandalı AA çalışanlarına sorduk, farklı yanıtlar aldık. Bir kaynağın anlattığına göre Marmaris'te Cumhurbaşkanı'nın o tarihi konuşmasını AA adına çalışan bir serbest muhabir cep telefonuyla çekti. Görüntü önce Antalya bölge müdürlüğüne, ardından Ankara'ya, oradan da İstanbul'a geçildi. Bunun bürokratik bir zorunluluk olduğu söylenirken geçen görüntünün 'eksik' olduğu ifade edildi.

Bir AA çalışanıysa yetkililere gönderdiği ve Duvar'a ulaşan mesajıyla iddiayı şu sözlerle dile getiriyor,

"Benim yiğit Başkanım,

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz gecesi otel önünde yaptığı açıklama AA görüntülü servisi tarafından geçilmedi. Cumhurbaşkanı CNN Türk Hande Fırat’a bağlanmadan 47 dakika önce bu açıklamayı yapıyor. Olay şu şekilde:

Antalya AA Bürosu açıklamayı beş bölüm halinde hazırlamış... Birinci bölümü göndermiş diğerlerini göndermemiş. İlk bölüm 47 saniye. Ankara’da bulunan... görüntü Ankara ile ilgisi yok diye İstanbul’a göndermiş. ... o da açıklama çok kısa diye yayına vermiyor. ... şu isimleri kolluyor... Olayı kapatmaya çalışıyor. 15 Temmuz gecesi hiçbir yönetici ortada yok. Olaya müdahale eden Cumhurbaşkanı kadrosuyla görüşen haberleşen de olmuyor. Hesap yerel muhabire kesilecek."

Ajansın tecrübeli isimleri bu skandalın arkasında bir kötü niyet olabilir mi sorusuna ise şu yanıtı veriyorlar, "Bir zamanlar cemaate yakın isimlerle doldurulan, onların temizlenmesiyle boşalan yerlere bu kez iktidara yakın tecrübesiz isimlerin kadroya alındığı bir yere dönüştü AA. En tecrübeli habercilerin görevlerine son verildi ve manzara bu!" (HABER MERKEZİ)