NYT: Erdoğan-Putin barışı Suriye'ye çözüm getirmez

New York Times gazetesi, Erdoğan-Putin görüşmesinden Suriye'de çözüm konusunda herhangi bir olumlu işaret çıkmadığını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan gazetesi New York Times, başyazılarından birini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmesine ayırdı. Türkiye-Rusya ilişkilerinde normalleşmenin Suriye üzerindeki olası etkilerini ele alan gazete, karamsar bir tablo çizerek, iki liderin Suriye konusunda 'ilerleme kaydedemediğinin' altını çizdi.

'180 DERECE KARŞIT İKİ TARAF'

NYT, şu yorumu yaptı: "Putin ve Erdoğan, Suriye'deki iç savaşta karşıt tarafların iki önemli oyuncusu. Putin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı iktidarda tutan hayati önemdeki askeri desteği temin etti; Erdoğan, Esad'ı devirmek isteyen muhalif grupların silahlanmasına yardımcı oldu.

Dolayısıyla bu iki adam dokuz aydır çeşitli meseleler nedeniyle süren kavgayı sonlandırmak için biraraya geldiğinde, masadaki sorulardan biri de, 470 bin insanın ölümüne ve milyonlarcasının evlerinden olmasına yol açan ihtilafa son vermek yönünde herhangi bir ilerleme kaydedip kaydetmeyecekleriyle ilgiliydi. Yanıt, Suriye açısından trajik bir biçimde, hayır."

'TEMEL AYRILIKLAR YERLİ YERİNDE'

New York Times, görüşmenin ardından iki tarafın Suriye'de ateşkes ihtiyacı, insani yardım ve siyasi çözüm konusunda 'ortak görüşleri olduğu'nun açıklandığını belirtse de, makaleye şöyle devam etti: "Fakat temel görüş ayrılıklarını, ki bunların arasında Türkiye'nin isyancı müttefiklerinin Rusya tarafından bombalanması ve Esad'ın akıbeti de var, aştıklarına dair hiçbir işaret yoktu."

'ÇÖZÜM MÜZAKERELERDE'

Gazete, makalenin devamında Suriye'de şu an için önceliğin Halep'teki insani kriz olduğunu vurgularken, ABD'yle Rusya'nın siyasi çözüm için uğraştığını hatırlattı. New York Times, Suriye'de tek çözüm umudunun siyasi müzakereden geçtiği vurgusunu yaptı. Gazete, Amerikan halkının 8 Kasım'daki seçimlerin adayları Donald Trump ve Hillary Clinton'ın Suriye hakkındaki görüşlerine dair daha fazla şey öğrenmesi gerektiğini de yazdı.

BAŞYAZININ İNGİLİZCE TAM METNİ