Savcılık Zekeriya Öz'e ağırlaştırılmış müebbet istedi

17 Aralık operasyonuna yönelik olarak hazırlanan iddianamede aralarında Zekariya Öz'ün de bulunduğu 3 savcı için müebbet hapis talep edildi. İddianamede Rıza Sarraf ise aklanarak, Türkiye'nin ticaret hacmini arttıran isim olduğu öne sürüldü. Sarraf'la ilişkili 1500 kilo altına da değinildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 17 Aralık soruşturmasının koordinatör savcısı Zekeriya Öz ile soruşturma savcıları Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianamede, 17 Aralık soruşturmasının 1 numaralı şüphelisi Rıza Sarraf ile ilgili bilgilere de yer verildi.

Amerika, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler tarafından İran’a uygulanan ambargonun aşılması için Sarraf’ın şirketlerinin kullanıldığı belirtilen iddianamede, 2012 yılından önce İran bankaları tarafından Sarraf’ın şirketlerine 112 milyon TL gönderilirken, 2012 yılında bu tutarın 120 kat artarak 14.3 milyar TL’ye ulaştığı, bu artışın Türkiye’nin dış ticaret hacmini de arttırdığı belirtildi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner tarafından hazırlanan iddianamede, 17 Aralık soruşturmasının 1 numaralı şüphelisi Rıza Sarraf ile ilgili detay bilgilere de yer verildi.

zekeriya3

SARRAF’IN ÖRGÜT BAĞLANTISI YOKMUŞ!

17 Aralık soruşturması kapsamında Rıza Sarraf’ın örgüt lideri şüphesiyle ifadesi tamamlanmadan tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edilerek tutuklandığı hatırlatılan iddianamede şöyle denildi: “17 Aralık soruşturması kapsamında soruşturulan Rıza Sarraf’ın yüksek meblağlar tutan ticari işlemler yaptığı, bu ticaretinin büyük bölümünü İran’a uygulanan ambargo nedeniyle İran ile yaptığı, İran ile yapılan ticaretin diğer dış ticaret işlemlerinden daha dikkatle izlenmesi gereken yönünün bulunduğu yadsınamaz. Ancak devletin dış ticaret politikaları doğrultusunda yapılan bu ticareti yapan kişilerin gizli bir örgüt faaliyeti kapsamında çalıştıkları, ilişkiler gerçekleştirdiklerini iddia etmek mümkün değildir. Rıza Sarraf’ın ticari faaliyetlerini yürütürken, yukarıda unsurları sayılan bir örgüt oluşumu ile hareket ettiğine dair hiçbir delil bulunmamaktadır” denildi.

SARRAF DIŞ TİCARET HACMİNİ ARTTIRMIŞ

Rıza Sarraf’a ilişkin bir adet analiz raporuna da atıf yapılan iddianamede, Amerika, AB ve Birleşmiş Milletler tarafından İran’a uygulanan ambargonun aşılmasında Sarraf’ın şirketlerinin kullanılmış olabileceği belirtilerek, “Nitekim ülkemizin İran ve Dubai'ye olan dış ticareti 2012 yılından önceki dönemlere göre ani bir sıçrama yapmış ve bu sıçramanın sebebinin kıymetli maden ihracatındaki artış olduğu görülmüştür. Rıza Sarraf'ın şirketlerinin ise bu ticarette en ön sırada olduğu tespit edilmiştir" denildi ve şöyle devam edildi:  Yine Sarraf şirketlerine İran bankaları üzerinden gönderilen para transferlerinin 2012 yılı öncesindeki toplamı 112 milyon TL iken, 2012 yılında yaklaşık olarak 120 kat artarak 14,3 milyar TL düzeyine gelmiştir. Para transferlerindeki söz konusu artışın ülkemizin dış ticaret hacmindeki artışın da kaynağını teşkil ettiği düşünülmektedir. Rıza Sarraf'ın Türkiye'deki faaliyetlerinin 32 Sayılı Kararda geçen hükümlere aykırılık teşkil ettiği yahut Suç Gelirlerinin Aklanması veya Terörizmin Finansmanı kapsamında şüphe oluştuğuna dair her hangi bir tespit yapılamamıştır.”

GANA'DAN GELEN 1500 KİLO ALTIN

İddianamede, Gana’dan gelen ve içinde 1500 kilo altın bulunan kargo uçağıyla ilgili bilgilere de yer verildi. Uçağın 1 Ocak 2013 tarihinde yakıt ikmali için İstanbul Atatürk Havalimanı’na iniş yaptığı, herhangi bir evrak veya özet beyanı vermediği için mühürlendiği belirtilen iddianamede, Rıza Sarraf’ın altınları taşıyan uçakla ilgili görüşmelere 15 Aralık 2012 tarihinden itibaren başladığı, bu görüşmelerde de altın ihracının hukuka aykırı veya kaçak olduğunu gösteren veriye ulaşılamadığı, evrakların tamamlanması ile uçağın 18 Ocak 2013 tarihinde Dubai’ye hareket ettiği belirtildi. İddianamede, altınların Gana mevzuatına uygun olmayan yöntemlerle yurt dışına çıkarıldığı, Gana’da bu konuda başlatılan soruşturmanın sürdüğü anlatıldı.

(DHA)