'Babamı öldürenler idam edilmesin'

Fırat Duymak'ın babası Mahmut Duymak, Cizre'de öldürüldü. Fırat o zaman 'kahraman', 15 Temmuz sonrası 'hain' ilan edilen komutanlar için, "Hesap versinler ama idam edilmesinler" diyor.

Google Haberlere Abone ol

HACI BİŞKİN  [email protected]

DUVAR - Cizre'de uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında insanların aç, sussuz ve yaralı olarak kaldığı bodrum katları Türkiye'nin gündeminde uzun süre yer aldı. O bodrum katlarında kaç kişinin hayatını kaybettiği hâlâ netlik kazanmadı. Birleşmiş Milletlere göre en az 100, yerel kaynaklara göre 400'ün üzerinde kişi yaşamını yitirdi.

18 yaşındaki Fırat Duymak da, babası Mahmut Duymak'ı bu bodrum katlarında kaybetti. Babasının cenazesini alırken emniyet görevlileri tarafından eline bir poşet tutuşturulan ve 'Alın size 5 kilo kemik, bu sizin babanız' denilerek hakarete maruz kalan Duymak, sorumluların yargı önünde hesap vermesini istiyor.

51 yaşındaki Mahmut Duymak, Cizre'de bir bodrum katında öldürüldü. 51 yaşındaki Mahmut Duymak, Cizre'de bir bodrum katında öldürüldü.

Ancak, Doğu ve Güneydoğu'da operasyonların tüm hızıyla sürdüğü dönemde hak ihlalleri ve ölümlere ilişkin yapılan tüm başvurular, adeta bir duvara çarptı, devlet nezdinde bir karşılık bulmadı. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ise birçok üst düzey komutan tutuklandı. Tutuklananlar arasında Şırnak'ın Cizre, Silopi, İdil ve Diyarbakır'ın Sur ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasakları ile operasyonları yöneten 2'nci Ordu Komutanı Adem Huduti de bulunuyor.

'KAHRAMAN DEDİKLERİ DARBE YAPMAK İSTEDİ'

51 yaşındaki Mahmut Duymak'ın oğlu Fırat, bölge halkında adalet duygusunun yerini bulması için eski orgeneral Huduti'nin tutuklanmasıyla birlikte Cizre, Silopi ve daha birçok yerde öldürülen insanlar için de dosyaların açılmasının önemine dikkat çekiyor. Fırat, Cizre'de o dönem yaşananları şöyle aktarıyor:

“Cizre'de sokağa çıkma yasağı devam ederken babamla telefonla konuşabiliyordum. Fakat uzun bir aradan sonra telefon hatları kesildi. Artık babama ulaşamadım. Aradan 1 ay geçtikten sonra babamın Cizre'deki 1'inci bodrum katında olduğunu öğrendim. Sonrasında babamı da o bodrum katında öldürdüler. Sokağa çıkma yasağının uygulandığı birçok yerde benim gibi babasını, annesini kaybeden insanlar var. Babamı öldürenler kahraman ilan edildi. Ama Cizre'de kahraman ilan edilenler 15 Temmuz'da İstanbul'a Ankara'ya bomba yağdırarak Cizre'ye yaptıklarını yaşatmak istediler.”

Mahmut Duymak (beyaz bayraklı) 20 Ocak'ta öldürülenlerin cenazesini almak için HDP'lilerle yola çıkmıştı. Mahmut Duymak (beyaz bayraklı) 20 Ocak'ta öldürülenlerin cenazesini almak için HDP'lilerle yola çıkmıştı.

'BUNDAN DAHA KÖTÜ BİR ŞEY OLAMAZ'

15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında birçok subayın gözaltına alınmasıyla idam cezası tartışmaları da başladı. Babasının öldürülme emrini verenler dahil idam cezasına karşı olduğunu anlatan Fırat Duymak "Babamın cenazesine ulaşabilmek için birçok hastaneyi gezdik. En son babamın cenazesinin Silopi'de olduğunu öğrendim. Cenazeyi veren emniyet görevlilerinden biri elinde poşetle bize 5 kilo kemik vererek 'Alın bu sizin babanız' dedi. Bir insan için bundan daha kötü bir şey olamaz" diyor ve ekliyor: "Babamın ve daha birçok kişinin öldürülme emrini veren Orgeneral Adem Huduti şu an darbe girişimi soruşturması kapsamında görevden alındı. O zaman bu adamı neden Cizre'ye gönderdiler? Babamı ve daha birçok insanı öldürenler bugün darbe soruşturması kapasamında gözaltına alındı. Şimdi idam cezası tartışılıyor. Babamı öldürenler dahil tüm idamlara karşıyım. Ancak, yargı önünde bize çektirdikleri acının hesabını versinler.”