F-16 pilotu Meclis'i nasıl bombaladığını anlattı

Meclisi bombalayan Kurmay Albay Balıkçı, Gülen cemaatiyle ilişkisinin olmadığını söyledi. Balıkçı, “Son anda ihtiyaç nedeniyle bana uçuş görevi verildi ve maalesef Meclis’i bombaladım” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Darbe girişimi sırasında Meclis'i bombalayan Kurmay Albay Hasan Hüsnü Balıkçı, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını anlattı.

Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli’nin haberine göre Yarbay Balıkçı beş sayfalık ifadesinde, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün damadı Kurmay Albay Hakan Karakuş’un darbe girişiminden birkaç gün önce kendisine harekat olabileceğini söylediğini aktardı.

'BU GECE HAREKAT OLACAK'

Balıkçı, darbe girişimi öncesi yaşananları şöyle anlattı: “Darbe günü 15 Temmuz saat 17.00 sıralarında Kurmay Yarbay Hakan Karakuş, Akıncı Üssü’ne gelmemi söyledi. ‘Seni Kurmay Albay Ahmet Özçetin çağırıyor’ dedi. 143’üncü Filo’ya gittim, Özçetin ile görüştüm. ‘Bu gece harekat olacak’ dedi. Detayları anlatan Mustafa Azimetli ve Hakan Karakuş, asıl girişimi karacıların yapacağını, Hava Kuvvetleri’nin destek olacağını söyledi. Bize ne iş düşeceğini bilmiyordum, ‘Dışarıda hedef listesinden bahsediliyor’ dedim.”

‘UÇAĞI BOZDUM’

Pilot Balıkçı, Albay Özçetin’in getirdiği hedef listesine baktığında MİT Müsteşarlığı, MİT ikinci yeri ve Polis Özel Harekat’ın da işaretlendiği birkaç yer olduğunu gördüğünü ve korkup çekindiğini de aktardı: “Ben pistten kalkan dördüncü uçaktaydım. Benimle aynı uçakta arkamda Kurmay Yüzbaşı Selahattin Yorulmaz vardı. Ben kalktıktan sonra uçağın bilgisayarını bozdum ve uçak görev yapamaz hale geldi. Akıncı’nın güneyinde havada bekledim. 141’inci Filo’ya ‘Uçak arızalı’ dedim. Yakıt azalınca Akıncı’ya indim.”

İfadesinde ikinci kez havalandığını anlatan Balıkçı, Akıncı Hava Üssü’ne indikten iki, üç saat sonra Kurmay Yüzbaşı Ahmet Tosun ve Kurmay Yüzbaşı Mete Kaygusuz’un uçuş için kendisini çağırdığını, başka bir F-16’ya ikinci pilot Yüzbaşı Uğur Uzunoğlu ile birlikte bindiğini söyledi.

'20 DAKİKA GÖREV BEKLEDİK'

Balıkçı şöyle devam etti: “Havalandıktan sonra 20 dakika kadar görev bekledik. Yerden, 141’inci Filoda’ki desk denilen birimden koordinatlar verildi. Bu koordinatı eylem ve boylam olarak veren kişi Kurmay Yüzbaşı Ahmet Tosun’du. Uçağımdaki 2’nci pilot Yüzbaşı Uğur Uzunoğlu enlemi boylamı girdi. Bu sırada Tosun, ‘Bu hedef Meclis’in önündeki bahçe’ dedi. Sonra Uzunoğlu, hedefin neresi olduğuna görüntülü olarak baktı. Hedefin doğru yapıldığının tespitine karar verdi. Alanı işaretledi. Daha sonra 141’inci Filo’daki Tosun’a ‘Meclis’in önündeki bahçe hedef, mutabık mıyız’ diye sordu. Tosun ‘Mutabıkız doğrudur’ dedi. Daha sonra ben hedefe bir adet LGB isimli lazerle işaretlenen noktaya giden bombayı bıraktım. Bu lazerle işaretlenmeyi sniper cihazı yardımıyla 2’nci pilot Uzunoğlu yaptı.”

Meclis’e bombayı bıraktıktan sonra Ankara üzerinde alçak uçuş yapmalarının söylendiğini de sözlerine ekleyen Balıkçı, “İki kez alçak uçuş yaptım. Uçuş yaklaşık 45 dakika sürdü” diye konuştu.

'BİR GECEDE VATAN HAİNİ OLDUM'

Yaşananlar dolayı çok pişman olduğunu söyleyen pilot, Akıncı Üssü’nün başının, Gülen Cemaati mensubu Kurmay Albay Ahmet Özçetin olduğunu ileri sürdü:

“Bütün bu olanlardan sonra çok pişmanım. Bir gecede vatan haini olduğumun farkındayım. Ahmet Özçetin’in, Tuğgeneral Hakan Evrim’i de etkisine alarak orada güvendikleri FETÖ’cü pilotlarla bu eylemi planladıklarını düşünüyorum. Ahmet Özçetin kurmay albay olmasına rağmen kendisine Akıncı Üssü’nde geleceğin generali olarak bakılırdı; FETÖ’ye mensup olmayan kişilere soğuk davranırdı. Uçaklara talimat verenler arasında ben Akın Öztürk’ün sesini duymadım. Ancak yukarıda da açıkladığım gibi Hakan Evrim general olmasına rağmen pısırık birisidir. Bu şekilde eylemleri yalnız başına organize edecek gücü yoktur. Ancak Albay Ahmet Özçetin daha etkili ve ataktır. Ben FETÖ’cü bir subay değilim. Sivil abim de yoktur. Normal şartlarda darbe gecesi bana uçuş görevi de verilmeyecekti. Son anda ihtiyaç nedeniyle bana uçuş görevi verildi ve ben maalesef Meclis’i bombaladım. Yurtta Barış Konseyi’nin kimlerden oluştuğunu bilmiyorum. Darbeden sonra internette okudum.”