Deniz Kuvvetleri Komutanı darbe gecesi neler yaptı?

Darbe girişimi sırasında kuvvet komutanları arasında sadece Oramiral Bostanoğlu rehin alınamadı. Bostanoğlu, o gece darbecilerden nasıl kurtuldu?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve kuvvet komutanları darbeci askerler tarafından rehin alındı. Darbeci askerler, kuvvet komutanları arasında sadece Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nu rehin alamadılar. Darbeci askerlerin 24 savaş gemisini 'terör' gerekçesiyle harekete geçirdiği gece, Bostanoğlu komutayı tekrar ele aldı.

CNN Türk'ten Kenan Şener'in haberine göre, Oramiral Bostanoğlu darbe girişimini 22.23'te öğrendi. Darbeci girişimi başladığında Yeşilköy'de olan Bostanoğlu'nu almak için bir sahil güvenlik botu, Ataköy sahiline geldi.

EMİR SUBAYI KURTARDI

Oramiral Bostanoğlu'nun emir subayı bot komutanıyla konuştu. Durumdan şüphelenen emir subayı Bostanoğlu'nu bota bindirmedi.

Emir subayının dikkati sayesinde kurtulan Bostanoğlu, Bakırköy sokaklarında yer değiştirmeye başladı. Yollar güvenli değildi ve gideceği en yakın birlikte darbeciler olabilirdi. Bostanoğlu yerinin tespit edilmemesi için, 2 saat boyunca telefonunu kapalı tuttu. Bostanoğlu, emir subayının telefonuyla, birlikleri komuta etti.

Oramiral Bostanoğlu, saat 01.17'de Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ı aradı. Görüşmede "Komuta Kademesi olarak darbe girişimine karşıyız, bunu FETÖ cuntası yapıyor, ben güvendeyim" dedi. Bostanoğlu, Bakan Işık ile sürekli irtibatta kalırken, saat 01.24'te aynı mesajı televizyondan da verdi.

Eşinin ve emir subayının telefonlarıyla birlikleri yöneten Karargah Harekat Merkezi'ni kurtarmaya çalıştı. Bostanoğlu, emir subayı telefonundan 77 dakika süren 78 adet resmi telefon görüşmesi yaptı. Kendi telefonundan da 80 dakika süren 62 adet görüşme yaptı.

"GENİŞ ÇAPLI TERÖR SALDIRISI VAR"

Darbeci olduklarını gizleyen Donanma Harekat Merkezi'ndeki askeri görevliler, "Geniş çaplı terör saldırısı var, tam yüklü denize açılın" emri verdi. Bunun üzerine 11 fırkateyn, 5 korvet ve 7 hücumbot denize açıldı. Gölcük, Aksaz, Mersin ve Foça'dan 24 savaş gemisi denize açıldı.

Güvendiği iki komodoru arayan Oramiral Bostanoğlu, ikisine de yetki verdi. 2 komodorun devreye girmesiyle 21 gemi limanlarına döndü. 3'ü ise sabah dönüşe geçti. Biri Donanma Komutanını rehin tutan Yavuz Fırkateyni'ydi.

Telefon görüşmeleriyle komutayı yeniden ele alan Oramiral Bostanoğlu, sabaha kadar, 9 saat boyunca aracında ve hareket halindeydi.

SAT KOMANDOLARIYLA ANKARA'YA GİTTİ

Darbe girişiminin ardından karakola sığındığı iddia edilmişti. Oramiral Bostanoğlu, Ankara'ya karayolu ile gitmek için sabah saat 07:23'te Ataköy Polis Merkezin'den eskort talep etti. Emniyetin karayolunun güvenli olmadığı bilgisiyle havaalanına yönlendirildi.

Atatürk Havaalanı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yarım saat görüşen ve bilgi veren Oramiral Bostanoğlu, havayolu da güvenli değil, bilgisi üzerine SAT komandolarının koruması ile Ankara'ya karayoluyla döndü.