CHP'den cezaevleri uyarısı

CHP'li Şenal Sarıhan OHAL ilanıyla birlikte cezaevlerinde yaygın hak gaspları yaşandığını söyledi. Sarıhan, gözaltında işkence gören kişilerin günlerdir aileleriyle görüştürülmediklerine de dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı/ [email protected]

DUVAR - CHP Ankara Milletvekili, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Şenal Sarıhan, OHAL kararının cezaevlerinde süregelen hak ihlallerinde artışa neden olduğunu söyledi. Bakırköy Cezaevi'nden Silivri Cezaevi'ne nakledilen 33 kişinin durumunu öğrenmek için aradığı Silivri Cezaevi Müdürü'nün 25 dakika telefonda bekletmesine rağmen yanıt vermediğini belirten Sarıhan “Bir noter vekâlet almak için en az 4 kez cezaevine gitmek zorunda kalıyor, bir avukat görüşme yapabilmek için önce vekâletine sahip olmak durumunda” dedi.

'GÖZÜMÜZLE GÖRDÜĞÜMÜZ İŞKENCE OLGULARI'

HDP’nin, ‘Cezaevlerinde süregelen ve özellikle OHAL kararı ile ciddi boyutlara ulaşan hak ihlallerinin’ tüm boyutlarıyla araştırılması amacıyla verdiği Meclis araştırma önergesi üzerinde konuşan Sarıhan,  15 Temmuz girişiminden sonra tutuklular, aileleri ve avukatların çektikleri sıkıntıları gündeme taşıdı. Kamuoyuna yansıyan darp, işkence görüntülerini isim vermeden değerlendiren Sarıhan, “Aileler, içerideki insanlarla, cezaevlerine gözaltından getirilmiş olmalarına ve kamuoyundaki yaygın, gözümüzle gördüğümüz işkence olgularına rağmen yakınlarıyla görüşebilmek için süre beklemek durumunda kalıyorlar” dedi.

AVUKATLAR ENGELLENİYOR

Sarıhan’ın tutanaklara yansıyan cezaevlerindeki son duruma ilişkin değerlendirmeleri şöyle.

"Özellikle son dönemde, 15 Temmuzdan önce ifade ettiğimiz hak ihlallerinde tırmanış vardı. Bu konuda, partimizin hazırladığı büyük bir kitabımız ve raporumuz söz konusu. Eski ve yeni raporlarımız söz konusu ama bugün, olağanüstü hâlin ilanıyla birlikte tam anlamıyla bir hak gasbı ortaya çıkmış bulunuyor. Bir noter vekâlet almak için en az 4 kez cezaevine gitmek zorunda kalıyor. Tutuklular, cezaevlerine gözaltından getirilmiş olmalarına ve kamuoyundaki yaygın, gözümüzle gördüğümüz işkence olgularına rağmen yakınlarıyla görüşebilmek için süre beklemek durumunda kalıyorlar. Birinci derecedeki yakınları dışındaki yakınlarla görüşme imkânı verilmiyor. Avukatlarla dahi görüşme imkânları, biraz önce de ifade ettiğim gibi, zor bela sağlanıyor.

CEZAEVLERİ TIKLIM TIKLIM

Otuz güne çıkarılmış olan gözaltı sürelerinin zaten mevcut hukuk sisteminin üzerinde bir düzenleme getirmesi ve baskı, şiddet, kötü muamele, işkence iddialarının ve iddianın ötesinde olgularının da varlığı karşısında cezaevlerinin nasıl doldurulduğu durumuyla karşı karşıyayız. Ama şimdi ne oluyor? Yeni alınan insanlara, haklarındaki iddialar kanıta bağlanmadan, söylemler ya da bazı tespitler üzerinden içeri alınmış olan insanlara yer açmak için, zaten üst üste olan cezaevleri yeni nakillerle yeniden doldurulmaya başlanıyor.