Başbuğ'u cezaevine attıran rapor iddiası

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un TSK'daki cemaat yapılanmasına ilişkin bir rapor hazırlattığı ancak, hükümetin gözardı ettiği öne sürüldü. İddialara göre, Başbuğ bu nedenle hedef oldu ve cezaevine atılmasına neden olan süreç başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Görevde olduğu dönemde MİT’ten hiçbir bilgi alamadığını açıklayan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un, TSK'daki cemaat yapılanmasına ilişkin kendi yaptırdığı çalışmayı da uygulamaya koyamadığı öğrenildi. Cemaatçi yapılanma konusunda rapor hazırlatan Başbuğ’un en önemli tutuklanma nedeninin de bu olduğu öne sürüldü.

ÖZEL EKİP KURDU

Cumhuriyet'in haberine göre, 'Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptığı dönemde cemaatçi yapılanmaya ilişkin bir çalışma başlattı. Bu amaçla iki kurmay albayın başında bulunduğu bir ekip kuruldu. Ekip özellikle Kara Kuvvetleri Personel Başkanlığı ve özellikle de tayin atama şube merkezli kapsamlı bir çalışma yürüttü. Bu çalışmada kurumda bulunan cemaat sempatizanları büyük oranda tespit edildi. Ancak siyasi iktidarın cemaate bakış açısı nedeniyle hazırlanan raporun uygulamaya konulması sağlanamadı.

RAPORU HAZIRLAYAN ALBAY TERFİ ETTİRİLMEDİ

Başbuğ’un Genelkurmay Başkanı olduğu dönemde raporu hazırlayan ekibin başında bulunan ve istihbaratçı yönüyle de bilinen kurmay albay hakkında yoğun olarak dedikodular çıkarıldı. Aile yaşamı hedefe konan komando kökenli kurmay albay, herkesin terfi beklediği bir dönemde terfi edemedi. Kurmay albay, Başbuğ’un da emekliye ayrılmasının ardından kendi isteğiyle emekliliğini istedi.

Ayrıca Başbuğ’un Genelkurmay Başkanlığı döneminde, personel başkanlığındaki cemaatin hedef aldığı bazı isimlerin yerinde kalmasını sağladığı da dile getirildi. Ancak hazırlanan ve uygulama şansı bulunmayan çalışmanın TSK hakkındaki kampanyanın hızlandırılması ve Başbuğ’un tutuklanma sürecinin en önemli nedenlerinden biri olduğu savunuluyor.'

Haberin tamamı