Başhekimi görevden aldıran hemşire gözaltında

Görev yaptığı dönemde yönetmeliğe aykırı olarak başhemşire yapılan Sema Umur gözaltına alındı. Umur'un terfisi için siyasi baskı yapıldığı iddia ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bolu Devlet Hastenesi'nde yönetmeliğe aykırı şekilde başhemşire olarak atanan, ardından Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği'nde atama ve terfilerden sorumlu İdari Hizmetler Müdürü olan Sema Umur gözaltına alındı.

Sema Umur 7 yıllık hemşireyken, Sağlık Bakanlığı Personelinin Atama, Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Yönetmeliği'nin 'Başhemşirelik unvanına atanmak için mesleklerinde en az 10 yıl çalışmış olmak gerekir' maddesine aykırı olarak 10 Eylül 2005'te, Bolu Köroğlu Devlet Hastanesi'ne başhemşire görevine getirildi.

2006'da Köroğlu ve İzzet Baysal Devlet Hastaneleri, İzzet Baysal Bolu Devlet Hastanesi adı altında tek başhekimlik çatısında birleştirildi. Sema Umur, diğer hastanenin başhemşiresi Emine Yağlıoğlu'nun altında başhemşire yardımcılığı görevine getirildi.

ATAMAYA KARŞI ÇIKAN BAŞHEKİM GÖREVDEN ALINDI

Emine Yağlıoğlu'nun, 2009'da emekli olması üzerine, Sema Uğur tekrar başhemşire yapılmak istendi. İzzet Baysal Bolu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Hüseyin İka, Umur'un gerekli kriterleri uymadığını söyleyerek buna karşı çıktı.

Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği'nin kurulmasıyla, siyasi baskılara rağmen Umar'ın başhemşire yapılmasına karşı çıkan Hüseyin İka görevden alındı. Sema Umur ise Kamu Hastaneler Birliği'ne bağlı hastanelerdeki atama ve terfiler ile disiplin ve hukuk işlerinden sorumlu İdari Hizmetler Birimi Müdürü olarak atandı.

Sema Umur, Fethullah Gülen'e yakın olduğu iddia edilen Bolu Dağı A.Ş.'de çalışan eşi Hasan Umur'un, 17-25 Aralık operasyonundan sonra Kayseri'de bir firmayla anlaşması üzerine, Kayseri Kamu Hastaneler Birliği bünyesine atandı.

15 Temmuz darbe girişimi öncesi eşinin emekliliğe ayrılmasından sonra tekrar Bolu Kamu Hastaneler Birliği'ne tayini çıkan Sema Umur, göreve başlamadan Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

Sema Umur'un hastanelerde, cemaatin sohbetlerine katılan kişilerin atama ve terfilerini gerçekleştirip önemli yerlere gelmelerini sağladığı öne sürüldü.

"MİLLETVEKİLİ BASKI YAPTI"

Dönemin İzzet Baysal Bolu Devlet Hastanesi Başhekimi Hüseyin İka, AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun'un, hem İl Başkanı, hem de 2011'de milletvekili olduktan sonra Sema Umur'u başhemşire yapması için kendisine siyasi baskı yaptığını ileri sürdü. Şimdi özel bir hastanede çalışan Hüseyin İka, şöyle konuştu:

"Ali Ercoşkun'a, Sema Umur'un başhemşirelik vasıflarını taşımadığını, bu kriterlere uymadığını, bu yüzden bu kişiyi başhemşire yapmayacağımı ifade ettim. Ardından yerel gazetelere hakkımda asılsız ifadeler içeren mektuplar gönderildi. Hastaneye defalarca müfettiş geldi. Hiçbirinden ceza almadım. Sonra FETÖ soruşturmasında Düzce'de tutuklanan dönemin Bolu Valisi İbrahim Özçimen'in oluruyla basına izinsiz demeç verdiğim iddiasıyla soruşturma açıldı ve kınama cezası verildi. Sonra Kamu Hastaneler Birliği oluşturuldu ve bana görev verilmedi."

"SOHBETLERE KATILANLAR TERFİ ETTİRİLDİ"

Umur görev yaptığı dönemde hastanelerde yapılanmaları oluşturduğunu belirten İka, sohbetlere katılan memurlara nasıl makam mevki verildiği, katılmayanların ise sürgüne gönderildiğini söyledi.

Terfilerde kişinin sohbetlere katılıp katılmadığının araştırıldığını ifade eden İka, "Ben bunlara hakkımı helal etmiyorum. Bu konuda da suç duyurusunda bulunacağım" şeklinde konuştu.

ERCOŞKUN İDDİALARI REDDETTİ

Eski Başhekim İka'nın baskı yaptığını öne sürdüğü milletvekili Ali Ercoşkun iddiaları reddetti. Sema Umur'u 20 yıldır tanıdığını aktaran Ercoşkun, Umur'un ilk başhemşire olduğu 2005 yılında AK Parti'de bir görevi olmadığını belirtti.

İl Başkanı ve Milletvekili olduğu dönemde iddia edildiği gibi baskı yapmadığını söyleyen Ercoşkun, "Bu iddiaları kabul etmek mümkün değil. Daha sonra Kamu Hastaneler Birliği'nde Sema Umur'a idari görev verildiği doğrudur. Fakat 17-25'ten sonra gerek Sema Umur, gerekse ona benzer o yapıya mensup olduğu düşünülen bütün kişiler idari anlamdaki görevlerden alınmıştır idarenin insiyatifiyle" dedi. (DHA)