Şırnak ve Hakkari'de göç dalgası endişesi

Şırnak ve Hakkari'yi il olmaktan çıkaran yasa tasarısı yerel yöneticilerin tepkisine neden oldu. Şırnak Belediyesi, ortalama 25 bin insanın göç etmesine neden olacak kararın yerel yönetimler devredışı bırakılarak alındığına dikkat çekti. Şırnak Barosu AİHM'e başvurmaya hazırlanırken, Yüksekova Barosu'ndan karara destek geldi.

Google Haberlere Abone ol

HACI BİŞKİN/[email protected]

DUVAR - Şırnak'ın yerine Cizre, Hakkari'nin yerine ise Yüksekova'nın il olmasını öngören yasa tasarısı bugün Meclis'e sevk edildi. Operasyonlar nedeniyle aylar süren sokağa çıkma yasaklarıyla gündeme gelen iki il biranda ilçeye dönüştürülmesinde, 'güvenlikçi' politikaların belirleyici belirleyici olduğu belirtiliyor. Karar sürecinde hiçbir şekilde kendi görüşlerine başvurulmadığını belirten yerel yöneticiler, büyük bir göç dalgasının başlayacağı endişelerini de dile getiriyorlar.

Hakkari ve Şırnak'ı il olmaktan çıkaran yasa tasarısının Meclis'e sunulmasının ardından Şırnak Belediye Eşbaşkanı Serhat Kadırhan, Hakkari Baro Başkanı Serdar Işık ve Şırnak Barosu Başkan Yardımcısı Savaş Tanış konuya ilişkin Duvar'a açıklamalarda bulundu.

25 BİN NÜFUS GÖÇMEYE BAŞLADI

Şırnak merkezde yaklaşık 136 gündür süren sokağa çıkma yasağının ardından Şırnak'ın il olmaktan çıkarılmasının bölgeyi insansızlaştırmak amacını taşıdığını söyleyen Şırnak Belediyesi Eşbaşkanı Serhat Kadırhan,  "Bu karar sadece iktidarın ve Şırnak Valisi'inin almış olduğu bir karar. Karar alınırken yereldeki kurumlara ve bölgede yaşayan halka sorulmadı. Böyle bir durumda halk ve belediye karara tepki gösterecek" dedi.

serhat1

25 yıldır il olan bir yerleşim birimini ilçeye çevirmenin mantıki bir açıklaması olamayacağını anlatan Kadırhan, şu değerlendirmede bulundu: "Bölgede yaşayan halkı düşünmeden kendi kafalarına göre hareket edip Şırnak'ı il olmaktan çıkaran hükümet, bölgede yaşayan 65 bin insanın da düşmanlığını kazanmış durumda. Şu an Şırnak'ta yasak devam ediyor. Yasak kaldırıldıktan sonra da baskılar devam ederse ve Şırnak ilçe olursa en az 25 bin kişi buradan göç edecek. Geriye kalan halkın büyük biri kısmı ise ekonomik olarak zor şartlar altında hayatlarına devam edecek. Cizre'nin il olması da tamamıyla güvenlik amaçlı alınan bir karar. Cizre ve Şırnak birlikte il olabilirdi. 25 yıl il kalan bir merkezi bir an ilçe yapanlar kendilerine gelecek eleştirileri de göze almalı.”

HAKKARİ BAROSU: İSABETLİ BİR KARAR

Hakkari'nin il olmaktan çıkartılmasının isabetli olduğunu, fakat Yüksekova ve Hakkari'nin birlikte il olması gerektiğini söyleyen Hakkari Baro başkanı Serdar Işık, baro olarak yeni düzenlemelere gideceklerini ifade etti. Işık, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Yüksekova halkı bu kararı 2 yıldır bekliyordu. Fakat bu karar alınırken hükümet, Hakkari'de yaşayan halkın ekonomisinin düzeltilmesi için adımlar atmalı. Biz de baro olarak yeni bir seçime gideceğiz. Karar resmi gazetede yayımlandıktan sonra yasal prosedürlere uygun olarak çalışmaya devam edeceğiz. Baro olarak Hakkari'den Yüksekova'ya taşınacağız. Böyle bir durum Hakkari'de yaşayan insanlar için kötü olacak. Son bir yıldır Hakkari'de süren çatışmalar ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle halkın büyük bir bölümü göç etmeye başladı. Hakkari'nin il olmaktan çıkarılmasının ardından burada yaşayan insanların yarısından fazlası göç etmeye başlayacak. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Burada yaşayan insanlara güvence verilmeli.”

ŞIRNAK BAROSU: AİHM'E BAŞVURACAĞIZ

Şırnak'ın il statüsünden çıkarılmasını tasvip etmediğini, bu kararın Şırnaklı halkı derinden etkilediğini söyleyen Şırnak Baro Başkan Yardımcısı Avukat Savaş Tanış ise kararın iptali için Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi. Şırnak'ta sokağa çıkma yasağından dolayı birçok kişinin evini kaybettiğini belirten Tanış, "Acılar daha tazeyken Şırnak'ın il statüsünden çıkarılması insanları derinden etkiledi. Biz de Şırnak Barosu olarak bütün hukuki yollara başvuracağız. Bu karar Şırnaklı insanların onurunu ayaklar altına aldı” dedi.