Rodrik: Türkiye Afganistan'a dönüşebilir

Harvard öğretim üyesi Dani Rodrik, Türkiye'nin demokratik sisteme dönemeyeceğini savundu. Rodrik, "Türkiye en iyi ihtimalle Malezya'ya en kötü ihtimalle de iç savaş yaşayan Afganistan'a dönüşecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’nin Harvard Üniversitesi profesörü Dani Rodrik, Türkiye için karamsar bir tablo çizdi.

Almanya’nın Welt am Sonntag gazetesine konuşan Rodrik, 15 temmuz darbe girişimi ve sonrasında Türkiye'de yaşananlara ilişkin şunları söyledi:

“Bence en iyi hal senaryosu Türkiye’nin bir tür Malezya’ya dönüşmesi olur: "Ekonomik olarak gelişen ama kültürel olarak çok muhafazakâr, Batı standartlarında demokrasisi olmayan, azınlıkların ve siyasi muhaliflerin kötü muamele gördüğü bir ülke. Bu elimizdeki gerçekçi seçenekler içinden en hayra yorulabilecek olanı.”

Türkiye için çok daha kötü senaryoların gerçekleşebileceğini de savunan Dani Rodrik, şöyle devam etti: "En kötü hal senaryosunda Sünniler, Aleviler, Türkler, Kürtler arasında iç savaş tehdidi var. Bu durumda ülkenin parçalanabilir. Terörden gündelik korku normalleşebilir, Türkiye ikinci bir Afganistan’a dönüşebilir.”

'AB'NİN DE SORUMLULUĞU VAR'

Türkiye’nin AB üyeliği ihtimalinin hiç kalmadığını belirten Rodrik, Türkiye’nin içine düştüğü durumda AB’nin de sorumluluğu olduğunu söyledi.

"AB, Erdoğan yönetimine baştan sert çizgi çekseydi şimdi daha iyi bir pazarlık pozisyonunda olabilirdi" diyen Rodrik, “Türkiye’nin 2007’den beri yaptığı gibi hiçbir AB üyesinin hukuk devletine bu kadar zarar vermesine izin verilemezdi” dile getirdi.

Balyoz davasında tutuklanan emekli general Çetin Doğan’ın damadı olan Rodrik, Balyoz darbe iddiaları ve o dönemki yargılamalara ilişkin bir kitap kaleme almıştı.