'Cezaevlerinde kalanlar yer yokluğundan nöbetleşe uyuyor'

CHP'li Ağbaba: "Özellikle E Tipi cezaevlerinde kapasite en az yüzde 30 arttı. Zaten mahpuslar, tuvalet kapısının önünde yerde yatıyordu artık nöbet sistemiyle uyuyanlar var.”

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM insan Hakları Komisyonu Üyesi Veli Ağbaba, cezaevi koşullarının 15 Temmuz darbe girişimi sonrası daha da kötüleştiğini söyledi.

“Tutuklu ve hükümlü başına sıfır metrekareye yakın yer kaldı” diyen Ağbaba, denetimli serbestlikte ceza sınırının 2 yıla çıkarılmasının bu soruna kısmi de olsa bir çözüm getirebileceğini belirtti.

agbaba

CHP'li Veli Ağbaba

Ağbaba, partisinin bu konuda bir yasa teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı’na sunduğunu da hatırlatarak “Özellikle E Tipi cezaevlerinde kapasite en az yüzde 30 oranında arttı. Zaten mahpuslar, tuvalet kapısının önünde yerde yatıyordu, nöbet sistemiyle uyuyanlar var” diye konuştu.

CEZA ÜST SINIRINA YENİ DÜZENLEME

Ağbaba’nın sözünü ettiği teklif 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da değişiklik yapılmasını öngörüyor. Teklif, denetimli serbestlitke yetişkin hükümlüler için 1 yıl olan ceza üst sınırını 2 yıla çıkarıyor.

CHP'nin teklifi yasalaşırsa çocuk hükümlüler için 1 yıl olan denetimli serbestlik ceza üst sınırı 3 yıla çıkacak.

Söz konusu üst sınırın 0-6 yaş grubunda çocuğu olan kadın hükümlüler için 2'den 3 yıla çıkarılması öngörülüyor. Teklif ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettirmekte güçlük, çeken hükümlüler için ise ceza üst sınırını 3 yıldan 4 yıla çıkarıyor.