Karikatür paylaşmak hakaret sayıldı

Ankara Katliamı'nda yaşamını yitiren Şebnem Yurtman'ın babası tutuklandı. Mehmet Yurtman'ın tutuklanma nedeni ise paylaştığı karikatürler oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybeden Şebnem Yurtman'ın babası Mehmet Yurtman, paylaştığı karikatürler nedeniyle tutuklandı.

Ankara'da, Barış Mitingi'ne yönelik IŞİD saldırısında yaşamını yitiren Şebnem Yurtman'ın, babası Mehmet Yurtman tutuklandı. Polis tarafından gözaltına alınan Yurtman, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçlamasıyla savcılığa sevk edildi. Tutuklanma talebiyle hakim karşına çıkarılan tutuklandı.

Evrensel gazetesinden Volkan Pekal'ın haberine göre, Mehmet Yurtman'ın tutuklanmasına gerekçe olarak Facebook hesabından paylaştığı karikatürler gösterildi.

Emniyet'teki tutanaklara göre Yurtman, Leman dergisinin darbe özel sayısından bir karikatür paylaşması suç sayıldı. Leman'ın karikatüründe, idam cezası isteyen sloganların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım'a "Ne yalan söyleyeyim bir an demokrasi isteyecekler diye ödüm koptu, Binali" diyor.

Mehmet Yurtman'ın tutuklanmasının bir diğer gerekçesi ise, Gırgır dergisinin Erdoğan ve Gülen cemaati arasındaki çatışmayı konu alan karikatürü.

Yurtman'ın avukatı Çayan Biçer, karikatürlerin mizah içerikli ve hakaret içermeyen paylaşımlar olduğunu söyledi. Biçer, emniyet tutanaklarından sosyal medyadaki eleştirilerin susturulmaya çalışıldığını belirtti.

"TUTUKLAMA HUKUKA AYKIRI"

Yurtman'ın "kaçma şüphesi ve suçun mahiyetinin değişme ihtimali" gerekçesiyle tutuklandığını aktaran Biçer, kararın hukuki olmadığını ifade etti.

Suçlamaya konu olan delillerin polis tarafından toplandığını söyleyen Biçer, "Ne facebook paylaşımları silinerek deliller karartılabilir, ne de yeni bir delil ortaya çıkarak suçun mahiyetinin değişmesi söz konusu. Sanki tutuklamanın gerekçesini sağlamak için suçun mahiyeti değişebilir diyorlar" şeklinde konuştu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu konuda içtihatları olduğuna dikkat çeken Biçer, ifade özgürlüğünün siyasiler söz konusu olduğunda daha geniş ele alınacağını belirterek, “Siyasiler eleştirilere daha açık olmalıdır. Biz itiraz dilekçemizi vereceğiz ve mahkemenin verilen bu yanlış kararı iptal etmesini bekliyoruz” dedi.