OHAL öğretmenine mülakat şartı

OHAL çerçevesinde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname'ye göre MEB'de boşalan kadrolara sözleşmeli öğretmen alınacak. Sözleşmeli öğretmenler, KPSS puanının yanı sıra 'sözlü mülakat başarısına göre' atanacak ve 6 yıl tayin isteyemeyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), 2011 yılında kaldırdığı sözleşmeli öğretmenlik uygulaması Olağanüstü Hal çerçevesinde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yeniden devreye girdi.

MEB, darbe girişiminin ardından açığa aldığı 22 bin öğretmen yerine ilk etapta 40 bin norm fazlası öğretmeni görevlendirmeyi planlıyor. Daha önce Meclis Eğitim Komisyonu'nda gündeme gelen ilk taslakta 5 yıl “çakılı” öğretmenlik modeli öngörülmüştü.

EŞ DURUMU GEÇERLİ Mİ?

Ancak KHK’ye göre, öğretmenler atandıktan sonra 4 yıl sözleşmeli olacak. Daha sonra istedikleri takdirde aynı yere kadrolu olarak atanacak. Atandıkları yerde 2 yıl daha çalışan öğretmenler tayin isteme hakkı elde edecek. Yani toplamda öğretmenler atandıkları il, okulu 6 yıl değiştiremeyecek. Eş durumu atamalarında eşlerden sözleşmeli öğretmen olmayan, sözleşmeli öğretmen olan eşin yanına gitmek zorunda kalacak.

MÜLAKAT ŞARTI GETİRİLDİ

Torpilin önünü açacağı gerekçesiyle eleştirilen “sözlü mülakattan başarılı olma şartıyla atama” konusu da kararnameyle hükme bağlandı.Buna göre her bir branştan belirlenen kadro sayısının 3 katı kadar aday mülakata çağırılacak. Atamalara, mülakat puanı, tecrübe ya da KPSS puanlarının yüzdelik etkilerinin ne olacağı ise henüz bilinmiyor.

YÖNETMELİK HAZIRLANIYOR

KHK’nın yayımlanmasının ardından MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, ilgili yönetmeliği çıkarmak için çalışmaya başladı. Yönetmelikte, sözleşmeli öğretmenliğe atanacakların başvurularının ne zaman ve nasıl alınacağı, sözlü sınava alınacakların nasıl belirleneceği ve takvimi, sözlü sınav konuları, sözlü sınavın usul ve esasları yer alacak. Bakanlığın en geç hafta başında yönetmeliği yayımlaması bekleniyor.

Öte yandan MEB, darbe girişiminin ardından yaptığı cemaate yakın olduğu gerekçesiyle açığa aldığı şimdilik 22 bin öğretmen yerine ilk etapta MEB teşkilatındaki 40 bin norm fazlası öğretmeni görevlendirmeyi planlıyor. (HABER MERKEZİ)