İki orgeneral YAŞ'ı beklemeden gitti

YAŞ'ta önemli kararlar alınması beklenirken iki orgeneralden istifa kararı geldi. İstifa eden generallerden Kamil Başoğlu darbecilerin saldırısına maruz kalmıştı.

Google Haberlere Abone ol

Kamil Başoğlu (solda) ve İhsan Uyar

DUVAR - Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar ve EDOK (Eğitim ve Doktrin Komutanlığı) Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu Türk Silahlı Kuvvetleri'nden istifa etti. İki generalin istifaları Çankaya Köşkü'nde toplanacak Yüksek Askeri Şura öncesinde açıklandı.

NTV yayınında istifaları yorumlayan eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin şöyle konuştu:

''Sanırım genelkurmay başkanı ya da kuvvet komutanları bu iki arkadaşımız ile bundan sonra çalışmak istememiş olabilir ya da bunların üzerine daha kıdemsiz birini atayacaklardı 'İstifa edin sizlerin üzerinize başkalarını atayacağız onlar sizden daha kıdemsiz' denildi.

'İHRAÇLARA TEPKİ OLDUĞUNU SANMIYORUM'

Ama ihraçlara tepki olduğunu sanmıyorum. Tepki olsa şimdiye kadar çoktan istifa ederlerdi.''

İKİ İDDİA

Hürriyet gazetesinden Uğur Ergan'ın haberinde ise istifalar için iki iddia öne sürüldü:

1) Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın dün yaptıkları üçlü toplantıda her iki komutanın yerine rütbe bekleme yapılmadan yeni atama yapılmasının kararlaştırılması üzerine Orgeneral Akar’ın iki komutanın istifa etmelerini istemesi.

2) TSK içindeki FETÖ’cü yapılanmanın önüne geçilmesinde TSK komuta kademesi gereken özeni gösteremediği için kamuoyundan gelen “Komutanların istifa etmesi gerekir” çağrılarına uymak.

İki komutan toplantı öncesi YAŞ heyetinin Anıtkabir’e yaptığı ziyarette yer almadı. GATA’da tedavi gören Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi’nin ise heyet içinde yer aldığı görüldü. İki komutanın istifasından sonra YAŞ 3 eksikle toplanıyor. Darbe girişimi nedeniyle tutuklu olan ve TSK’dan uzaklaştırılan YAŞ üyesi Akın Öztürk de toplantıda yok. Jandarma Genel Komutanı Org. Galip Mendi, ifadesinde Org. Başoğlu'nun da derdest edilip yanına getirildiğini anlatmıştı.