Hulusi Akar'ın suçladığı Hakan Evrim'in ifadesi ortaya çıktı

Darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’a ‘’Sizi kanaat önderimiz Fetullah Gülen ile görüştürelim’’ dediği öne sürülen Tuğgeneral Hakan Evrim, suçlamaları reddetti. Evrim, ‘’Gülen’i tanımam’’ dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişiminin gerçekleştiği akşam, Genelkurmay karargahında yaşananlara ilişkin çelişkili ifadeler gelmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, "Bir general o akşam rehin alınan Genelkurmay Başkanımıza, 'Seni kanaat önderimiz Gülen ile görüştürelim' demiş" iddiasında bulunduğu, Akıncı Üs komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim'in ifadeleri ortaya çıktı. Evrim, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın Erdoğan'a aktardığı iddiayı kesin bir dille reddetti.

'ÖZTÜRK TOPUĞUNDAN VURULDU'

Sözcü’den Asuman Aranca’nın haberine göre Evrim, kendisinin de 3 silahlı şahıs tarafından rehin tutulduğunu öne sürerek, “İstediklerini yapmak dışında başka bir çarem yoktu. Yurtta sulh Konseyinin adını TV'de duydum. Akın Öztürk'ün herhangi bir talimat verdiğini de görmedim. Paşanın damadı Hakan Karakuş, Diyarbakır'dan gelen pilotlar ile birlikteydi. FETÖ/PDY ile kesinlikle bir bağlantım yok'' dedi.

'BEN DE REHİNDİM'

Tuğgeneral Evrim, ifadesinde şunları söyledi:

“O gün beni 3 silahlı şahıs rehin aldı. Saat 01.30 sıralarında karargahtaki odama yanımda bulunan 3 kişi ile birlikte geçtim. Bu şahıslar 2. Başkan Yaşar General, Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı ve şu anda ismini hatırlamadığım üst düzey rütbesinde komutanları aldıklarını söylediler ve Genelkurmay Başkanını benim odama getirdiler. Beni makam odasından çıkardılar. Genelkurmay başkanının yüz kısmında hafif kızarıklık vardı. Karargah içerisinde silahlı kişiler çok fazla sayıda vardı. İstediklerini yapmak dışında başka bir çaremiz bulunmamaktaydı.

AKIN ÖZTÜRK TOPUĞUNDAN VURULDU

Akın Öztürk de darbeciler tarafından etrafı sarılı biçimde Genelkurmay Başkanının bulunduğu odaya getirildi. Sabah 9.00 sıralarında Genelkurmay Başkanını helikopter ile götürdüler. Genelkurmay Başkanını çıkardıktan sonra Akın Paşa'yı da odadan çıkardılar. Hatta Akın Paşa sol ayağının topuk kısmında mermi isabet ettiğinden yaralanma olduğunu söyledi. Öztürk'ün herhangi bir talimat verdiğini görmedim.

PKK'YA HAREKAT YAPILACAK

15 Temmuz tarihinde Harekat Komutanım albay Ahmet Özçetin tarafından gece saatlerinde PKK'ya yönelik iç güvenlik harekatı yapılacağını, uçakların hazırlanması gerektiğini, Diyarbakır'dan uçakların üssümüze geleceğini söyledi. Bizde böyle rutin uygulamalar olduğu için bu durumu sorgulamadım ve uçakların hazırlanması emrini saat 14.00 sıralarında Bakım Komutanı Binbaşı Ersin Eryiğit'e verdim.

SİVİL GİYİMLİ ŞAHISLAR

Akşam 19.00 sıralarında ben üste, bulunduğum sırada uçakların hazır olup olmadığına bakmak amacıyla dışarı çıktığımda rutinin dışında bir hareketlenme olduğu, 141. Filonun bulunduğu yerde sivil giyimli birkaç şahsın olduğunu gördüm. Diyarbakır'ın uçak ve pilotlarının da filoda olduğunu gördüm. Sonra uçaklar havalanmaya başladı. TV'lerden Ankara ve İstanbul'daki olayları izleyince bir sıkıntı olduğunu anladım ve 141. Filoya 22-23.00 gibi gittiğim sırada bir anda etrafımda sivil ve resmi kıyafetli silahlı askerler sardı. Harekat merkezi 143. Filo gazinosuydu. Eylemleri buradan yönetiyorlardı.

CANIMIZ TEHLİKEDE

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal beni cep telefonumdan aradı, Ankara'da neler olduğunu sordu. Ben de Akıncılar üssünden kalktığını, benim ve kendisinin can güvenliği olmadığını söyledim. Yakalanan üst düzey komutanlar üsse getiriliyordu.

AKAR GELDİ

Yanımda bulunan şahıslar 2. Başkan olan Yaşar General'in olduğunu, Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanını aldıklarını söylediler ve Genelkurmay Başkanını benim odama getirdiler. Yanında kendi koruma ekibi ile tanımadığım başka şahıslar vardı. İstediklerini yapmak dışında başka bir çaremiz bulunmamaktaydı. Akın Öztürk'ü de Genelkurmay Başkanının bulunduğu odaya etrafı sarılı şekilde getirdiler.