Kadir Topbaş: Süreci New York'tan yürüttüm

15 Temmuz darbe girişimi sırasında New York’ta olan İBB Başkanı Kadir Topbaş süreci buradan telefonla yürüttü. Topbaş o geceyi ve sonrasını Hürriyet’e anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, darbe girişiminin başladığı 15 Temmuz günü, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı Başkanı (UCLG) olarak New York’da BM Sürdürülebilir Kalkınma Yüksek Düzeyli Siyasi Forumu Yerel ve Ulusal Yönetimler Arasında Dikey İşbirliği oturumuna ana konuşmacı olarak katılmıştı.

'ERDOĞAN'IN BİLGİSİ DAHİLİNDE KATILDIM'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bilgisi dahilinde toplantıya katıldığını söyleyen Topbaş “ABD, Türkiye ile hava trafiğini durdurdu. Büyük sıkıntı yaşadık. Süreci New York’tan telefonla yönettim” dedi.

Hürriyet'ten Bülent Ovacık'a konuşan Topbaş, şunları anlattı: “Gecikmeli geldim ama burada da olsa süreci telefonlarla yönetecektim. Herkesin bir direniş koyması gerekiyordu. Bütün elemanlarımız canhıraş vaziyette çalıştı. Kimse eve gitmedi. Kimse uyumadı. Sadece biz yapmadık. İlçe belediyeler de araçlarını çıkardı. En güçlü direniş nedir? Bunların hareket kabiliyetini kesmek.”

'MALİYET HİÇBİR ŞEY DEĞİL'

Darbe girişiminin İBB’ye maliyeti ile ilgili Kadir Topbaş, “Bu çok ucuz bir mücadele ve maliyet. Darbe başarılı olsaydı 40-50 yıl geriye gidecekti ülke. Nasıl olacağını düşünmek bile istemiyoruz. Türkiye’nin geleceği kararmadı. Bu maliyet onun yanında hiçbir şey değil. Onun için maliyet hesabı yapmıyoruz.”

'BEDAVA ULAŞIM UZATILABİLİR'

Bedava toplu ulaşım uygulamasının da İstanbullular meydanlarda olduğu sürece uzatılabileceğini söylüyor Kadir Topbaş: “Onun hesabını da yapmadık. Vatandaş maliyet hesabı yapmıyor. Dün Büyükçekmece’deydim. Vatandaşın biri demokrasi nöbetlerine katılmak için işinden atıldığını anlattı. Dar gelirli bir vatandaş işinden atılmak pahasına meydanlara geliyorsa bütün kurumların fedakarlığını göstermesi gerekiyor.”

VATAN HAİNLERİ MEZARLIĞI

Hainler Mezarlığı fikri belediye toplantısında ortaya çıkmış: “Aileleri isterse alır götürür. Bizim mezarlıklara koymayın. Bizim insanlarımız da duyarlı insanlar, kendi mezarlığında istemezler dedim. Kimsesizler mezarlığına gömmeyi teklif ettiler. Kimsesizlere haksızlık olur, Bir vatan hainleri mezarlığı olsun oraya gömelim dedim. Nitekim dün de bir tanesinin ailesi istememiş, bir tanesi gömüldü.” Biraz ağır olmadı mı bu isim diye sorduk: “Biraz tabii ki ağır ama ağırlığı da hak ediyorlar. Normal bir mermi kullanmıyorlar. İnsanın üzerine geldi mi içinde parçalanan bir mermi kullanıyorlar. Bu adama vatan haini denilmez mi?”

Haberin tamamı