İstanbul'un yeni başsavcısı kim?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na getirilen İrfan Fidan, 17-25 Aralık soruşturmasını devralan isimdi. Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki iddianameyi de Başsavcı Fidan hazırladı.

Google Haberlere Abone ol

HACI BİŞKİN  hbiskin@gazeteduvar.com.tr

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yargının İstanbul ayağında da önemli bir değişiklik yaşandı. Eski İstanbul Başsavcısı Hadi Salihoğlu, İstanbul Bölge Adliyesi Başsavcılığı'na atandı. Salihoğlu'ndan boşalan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koltuğuna ise Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'ndan sorumlu başsavcı vekili olarak görev yapan İrfan Fidan getirildi. Başsavcı Fidan, daha önce kamuoyunda geniş yankı uyandıran çok sayıda soruşturmaya imza atan bir isim.

17-25 ARALIK SORUŞTURMALARINI DEVRALDI

İrfan Fidan’ın ismi kamuoyunda 17-­25 Aralık soruşturmalarının ardından duyuldu. Soruşturma sürecinde özel yetkili savcılıkta görev yapan Fidan, Özel Yetkili Savcılığın kaldırılmasının ardından da görevine Cumhuriyet Savcısı olarak devam etti. Fidan aynı büroda görevli iki savcı ile birlikte 25 Aralık soruşturmasını devraldı.

Soruşturmada birçok bakan ve iş adamının ismi geçiyordu. Daha sonra soruşturmada ismi geçen 96 kişi hakkında 'takipsizlik' kararı verildi.

DÜNDAR VE GÜL'E MÜEBBET İSTEDİ

MİT TIR'ları haberleri nedeniyle 92 gün tutuklu kalan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül'ün soruşturmasını da İrfan Fidan yürütüyordu. Fidan, hazırladığı iddianamede Dündar ve Gül hakkında “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama, darbeye teşebbüs ve silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme” suçlarından ayrı ayrı  ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası istedi.

İMZACI AKADEMİSYENLERE SORUŞTURMA

İrfan Fidan, Doğu ve Güneydoğu'daki operasyonlara son verilerek barış sürecine dönülmesi talebiyle “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiri yayınlayan akademisyenlere yönelik soruşturma da etkili oldu. Fidan"terör örgütü propagandası" suçlamasıyla tutuklanan akademisyenler Muzaffer Kaya, Esra Mungan, Kıvanç Ersoy ve Meral Camcı hakkında "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağıladıkları" yönünde görüş bildirdi.