'Taksim Manifestosu' onaylanırken...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR/İZLENİM - Cumhuriyet Halk Partisi'nin Taksim'de dün düzenlediği mitingde, son dönemde yaşanan canlı bomba saldırıları ve darbe girişimine rağmen korku yada endişeye dair hiçbir iz yoktu. Binlerce kişi, miting için aileleri ve çocuklarıyla Taksim'e doğru ilerliyordu. Miting öncesinde bütün metro duraklarında özel güvenlik görevlilerin yanı sıra polisler de görevlendirildi. Yolcuların çantaları tek tek arandı.

Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi'ne CHP dışında sendikalar, meslek örgütleri, siyasi parti ve gruplar da katıldılar. Sahne, Gezi Parkı tarafında kurulurken, sahnenin sağ tarafında bulunan vince “Darbeye ve diktaya karşı gençlik ayakta” yazılı büyük bir pankartı asıldı. Meydanın sol tarafında ise, “Ne dikta ne darbe demokratik Türkiye” pankartı yer aldı. Mitingde, “Mustafa Kemal'in askerleriyiz”, “Türkiye laiktir, laik kalacak” ve “Darbeye karşı omuz omuza” sloganları bolca atıldı.

Her ne kadar mitinge Ak Parti destek vermiş olsa da, İBB Lojistik Merkezi'nin alanda hizmet verdiği anonsu ıslıklandı.

TAKSİM MANİFESTOSUNU ONBİNLER ONAYLADI

Sahneye ilk olarak müzisyen Onur Akın, ardından da Selçuk Balcı çıktı. Söylenen şarkıların ardından Kemal Kılıçdaroğlu'nun sahneye davet edilmesiyle, alanda coşku yükseldi.

Yaklaşık 40 dakikalık bir konuşma yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hazırladığı 10 maddelik, “Taksim Manifestosu”nu okudu. Darbecilerin saldırısına rağmen TBMM'nin görevini yaptığı söyleyen Kılıçdaroğlu, darbenin iç ve dış destekçilerini lanetlediklerini belirtti. Manifestonun mitinge katılanların oylamasına sunulduğu anda 10 binlerce kişi ellerini kaldırarak 'onayladı'.

Kılıçdaroğlu konuşmasını Nazım Hikmet'in “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür, ve bir orman gibi kardeşçesine dizeleriyle” noktalarken yaptığı bir hata dikkat çekiyordu. Konuşmasının başında alandakileri yoğun olarak kapsarken, konuşmanın uzaması ve sıcak hava nedeniyle sona gelindiğinde insanlar alandan çıkmaya başlamıştı. Türkiye siyasetçilerinin geleneksel alışkanlığı olan uzun konuşma hatasını Kılıçdaroğlu da tekrarlamıştı...