Gazetecilerin gözaltına alınmasına uluslararası tepki

42 gazeteci için gözaltı kararı verilmesi nedeniyle açıklama yapan uluslararası basın kuruluşları, yaşananlardan kaygı duyduklarını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Darbe girişiminin ardından 42 gazeteci için gözaltı kararı verilmesi nedeniyle açıklama yapan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), yaşananların kaygı verici olduğunu belirtti.

BBC Türkçe'nin haberine göre, IPI yetkilisi Steven M. Ellis, bu kararın gazetecilere yönelik ilk dalga olmasından endişe duyduklarını dile getirdi. Ellis, darbe girişimini bastırılmasının ardından yaşanan gelişmelerin, cadı avına benzemeye başladığını söyledi.

Türkiye'yle müttefik olan ülkeleri insan hakları ihlallerine göz yummamaya çağıran Ellis, sessiz kalınmasının otoriterliğe ve cezasızlığa yol açacağını belirtti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü Doğu Avrupa ve Orta Asya masası şefi Johann Bihr de gözaltıların ardından yazılı açıklama yaptı. Darbe girişiminin ardından düzeni sağlama çabalarına karşı olmadıklarını söyleyen Bihr, "Ancak yüzlerce vatandaşın canlarını feda ettiği demokrasi, temel özgürlüklerin üzerinden geçerek korunamaz" dedi.

Gözaltıların için emrivaki ve kitlesel olduğunu belirten Bihr, operasyonu "Basını hizaya çekmek için yürütülen bir intikam" şeklinde değerlendirdi.