Dünyaca ünlü tarihçi Halil İnalcık hayatını kaybetti

Tükiye’nin yetiştirdiği en büyük tarihçilerden olan İnalcık, 100 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ‘Şeyh-ül Müverrihin’ (tarihçilerin şeyhi) ya da ‘tarihçilerin kutbu’ olarak anılan Halil İnalcık uzun süredir tedavi gördüğü Ankara Güven hastanesinde 100 yaşında vefat etti

Eserleri onlarca dile çevrilen, "dünyanın en büyük Osmanist'i" olarak kabul edilen İnalcık; özellikle Osmanlı İmparatorluğu tarihi üzerine önemli çalışmalar yaptı. İnalcık, Osmanlı Devleti'nin de, yaygın olarak bilinen ve ders kitaplarında öğretilenin aksine, 1299'da Söğüt'te değil, Koyunhisar (Bafeus) muharebesinden sonra 1302'de Yalova yakınlarında kurulduğunu ortaya koymuştu.

HALİL İNALCIK KİMDİR?

Wikipedia’ya göre İnalcık'ın biyografisi şöyle:

Aslen Kırım Tatarı olar Halil İnalcık Balıkesir Muallim Mektebi'nde okudu. 1936 yılında Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Yeni Çağ Tarihi bölümünde yüksek öğrenimine başladı. 1942 yılında Tanzimat ve Bulgar Meselesi adlı doktora tezini verdi.

Uzun yıllar aynı fakültede Osmanlı ve Avrupa tarihi üzerine dersler verdikten sonra 1972 yılında Chicago Üniversitesi Tarih Bölümü'ne "Osmanlı Tarihi Üniversite Profesörü" olarak davet edildi.

1973 yılında kitabı "The Ottoman Empire The Classical Age" 1300-1600 yayımlandı.

Yurt içi ve dışında çeşitli üniversitelerden fahri doktora unvanları aldı.

1993 yılında Bilkent Üniversitesi'ne davet edildi ve burada Tarih bölümünü kurdu. Son olarak Bilkent Üniversitesi Osmanlı Tarihi Bölümü'nde yüksek lisans ve doktora öğrencilerine seminer dersi vermekteydi.

İnalcık çok iyi düzeyde Osmanlı Türkçesi, iyi düzeyde; İngilizce, Fransızca, Almanca, orta düzeyde de; Arapça, Farsça ve İtalyanca bilmektedir. Dünyanın çeşitli üniversitelerinden çok sayıda fahri doktora tevcih edilen İnalcık, 20. yüzyıl sona ererken Cambridge Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından dünyada sosyal bilimler alanında sayılı 2000 bilim adamı arasında gösterilmiştir.

Hayatı ve tarihçiliğini anlattığı Tarihçilerin Kutbu Halil İnalcık Kitabı adlı söyleşi kitabı Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'ndan 2005 yılında yayımlanmıştır.

ÖDÜLLERİ

1986 İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi Ödülü

1991 T.C. Dışişleri Bakanlığı Yüksek Hizmet Madalya ve Diploması

1993 Sedat Simavi Vakfı ödülü: Sosyal Bilim alanında yılın en iyi eseri: Osmanlı İmparatorluğu Toplum ve Ekonomi, İstanbul: Eren Yayınevi

1995 Titulesco Medal of High Service, Romanya Büyükelçiliği, Ankara

1998 İstanbul Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü ödülü.

2002 T.C. Kültür Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü

2002 The Soranos Friendship-Award

FAHRİ DOKTORALARI

1986 Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul

1987 Atina Üniversitesi, Atina

1992 Selçuk Üniversitesi, Konya

1993 Hebrew University of Jerusalem, Kudüs

1993 University of Bucharest, Bükreş

1995 Uludağ Üniversitesi, Bursa

1986 Chicago Üniversitesi Emeritus Profesörlük

Etiketler Osmanlı Ankara tarih