Çağrı bu kez NYT üzerinden: Gülen'i iade edin!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, New York Times'a bir makale yazarak Fethullah Gülen'in iadesi talebini yineledi. Kalın ABD'ye, "Bir ülkenin darbeyi kınayıp baş darbeciye karşı harekete geçmemesi mantıklı değil" diye seslendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 'Darbenin liderinden hesap sorulmalı' başlıklı makalesinin girişinde, öncelikle 15 Temmuz gecesi yaşananları Amerikan kamuoyuna ayrıntısıyla aktardı. Yakalanan darbecilerin ifadelerine darbenin lideri olarak Fethullah Gülen'e işaret ettiğini vurgulayan Kalın, şu ifadeleri kullandı:

'30 YILI AŞKIN SÜREDİR KARANLIK'

"1980'lerden bu yana, kendilerini barışçıl eğitimciler olarak tanıtan Gülencilerin her zaman karanlık bir yanı olmuştur. Bu kişiler yargıya ve güvenlik güçlerine sızdı, sistemi kendi avantajları için manipüle etti. Muhaliflerini karalamak için sahte kanıtlar ürettiler, yasa dışı dinlemeler yaptılar ve hükümet belgelerini sızdırdılar. ABD çapında bir dizi sözleşmeli okul ve şirkete sahipler; mali dolandırıcılığın yanı sıra göç yasalarını ve seçim kampanyası finansmanını düzenleyen yasaları ihlal etmekle suçlandılar.

'ABD YASALARINI SUİSTİMAL EDİYOR'

ABD, Türkiye vatandaşı olan Fethullah Gülen'i, mevcut anlaşma çerçevesinde öngörüldüğü gibi Türkiye'ye iade etmeli. Türkiye, Amerikalı yetkililere şimdiden bir dizi yasal belge sundu ve yeni kanıtlar toplanınca, yeni belgeler de gönderecek. ABD, bu adamın Türkiye'de adil ve meşru bir biçimde hesap vermekten kaçmak için kendi yasalarını suistimal etmesine izin vermemeli.

'BAŞ DARBECİ'

Fethullah Gülen'in bu darbe girişimiyle hiçbir ilgisi olmadığı iddiası, olsa olsa doğrudan kendisinin emriyle hareket eden yüzlerce Gülen okulu, bankası, şirketi ve medya kuruluşuyla ilgisi olmadığı iddiası kadar inandırıcı olabilir. Bu başarısız isyandaki rolünü hukuk kuralları gereğince gerçekleşecek bir yasal süreç belirleyecektir. Bir ülkenin darbeyi kınayıp baş darbeciye karşı harekete geçmemesi mantıklı değil.

'TÜRKİYE İLK KEZ BÖYLESİNE KENETLENDİ'

Bugün Türkiye halkı, yakın tarihte hiç olmadığı kadar kenetlenmiş durumda. Demokrasiler, vatandaşlar illa ki farklı fikirlere sahip olur. Fakat ulusumuzun 15 Temmuz saldırısına verdiği yanıt, Türkiye'de demokrasinin, özgürlüklerin ve hukukun üstünlüğünün müzakere edilemez olduğunu gösterdi. Türkiye halkı ölülerinin yasını tutar, yaralıları tedavi eder ve birlikte başardığımız şeyin gururunu yaşarken, aynı zamanda adalet, hesaplaşma ve böyle bir krize bir daha asla tanık olmamak için garanti istiyor."

MAKALENİN İNGİLİZCE ORİJİNALİ