Obama: Darbe girişiminden haberimiz yoktu

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin Türkiye'deki darbe girişiminden önceden haberi olduğu, hatta girişimde rol oynadığına dair haberlerin 'kesinlikle yanlış' olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Washington'da basın toplantısı düzenleyen Obama, "Türkiye'de gerçekleşen darbe girişimi ile ABD'yi ilişkilendiren bütün iddialar asılsız ve dayanaksızdır" diye konuştu. Obama, telefonda görüştüğü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a da aynı şeyleri söylediğini ve ülkesinin Türkiye'de demokratik yollardan seçilmiş hükümeti desteklediğini kaydetti.

'TÜRKİYE'DEKİ AMERİKALILAR RİSKE ATILIYOR'

ABD Başkanı, ülkesinin darbe girişiminden önceden haberi olduğu, hatta rol oynadığına yönelik söylentilerin Türkiye'deki Amerikalıların hayatını riske attığını da vurguladı.

'GÜLEN'İN İADESİ İÇİN SOMUT KANIT LAZIM'

Obama, darbe girişiminden sorumlu tutulan Fethullah Gülen'in iadesine yönelik süreci de değerlendirdi. Gülen'in iadesi için darbe girişimindeki rolünü kanıtlanması gerektiğini belirten Obama, "Gülen'in iadesiyle ilgili süreç, ABD yasalarına ve hukuka uygun olarak işleyecek. Karar verici makam Beyaz Saray ya da ben değilim' dedi.

'SİVİL HAKLAR AZALMAMALI'

ABD'nin darbe girişimiyle ilgili soruşturmada hukukun üstünlüğü prensibine uyulması için Türkiye'yi teşvik edeceğinin altını çizen Obama, girişim sonrası Türkiye'de sivil hakların azalmamasını umduğunu kaydetti.

SÜLEYMAN SOYLU ABD'Yİ SUÇLAMIŞTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ise girişimin hemen ardından Habertürk televizyonuna yaptığı açıklamada, "Darbenin arkasında Amerika Birleşik Devletleri var. Oradan yayınlanan birkaç dergi, birkaç aydır faaliyette bulunuyordu. ABD bize Gülen'i vermek zorundadır" demişti.