Hapis cezası alan 5 subaya ‘acil görev’ emri

Başarısız darbe girişiminin ardından tutuklanan general, amiral ve subayların yerine atamalar yapılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Darbe girişiminin ardından tutuklanan general, amiral ve subayların yerine ‘Balyoz’ ve ‘askeri casusluk’ gibi davalar nedeniyle 3-4 yıl cezaevinde yatan ve Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ kararıyla beraat eden subayların getirilmeye başladığı bildirildi.

Milliyet’ten Gökhan Karakaş’ın haberine göre atamalar Kara, Hava ve Deniz kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı’nda gerçekleşti. Görevlendirme çağrısı ‘acil’ koduyla yapıldı.

Buna göre ‘Balyoz’ davasında yargılanırken dört yıl cezaevinde kalan ve 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Kurmay Albay Bülent Olcay, Tümamiral Hakan Üstem’in görevden alınmasının ardından Sahil Güvenlik Komutanı oldu.

‘Balyoz’ davasında üç yıl cezaevinde yatan ve 16 yıl hapis cezasına çarptırılan Deniz Kurmay Albay Önder Çelebi, rehin alınan Tuğamiral Aydın Şirin’in yerine, Foça’da bulunan Amfibi Görev Grup Komutanlığı’na atandı.

Deniz Kurmay Albay Aykar Tekin ise ‘Balyoz’ davasında 3.5 yıl ceza evinde kaldıktan ve 16 yıl hapis yattıktan sonra Aksaz’daki deniz üssünde Güney Görev Grup Komutanı olarak görevlendirildi. Tekin, Akdeniz ve Ege’de devriye gezen, tatbikatlara ve uluslararası görevlere katılacak firkateyn, hücumbot, korvet ve denizaltılardan sorumlu olacak.

Balyoz davası kapsamında üç yıl hapis yatan ve 16 yıl ceza alan Kurmay Albay Cem Okyay, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın en önemli savaşa hazırlık birimi olan Harekât Başkanlığı Plan ve Teşkilat Daire Başkanlığı’nın başına getirildi.

Askeri aasusluk davası kapsamında üç yıl hapis yatan Deniz Kurmay Albay Yankı Bağcıoğlu da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda Harekat Başkanlığı’na atandı. Bağcıoğlu, harekat ve savaşa hazırlık, gemilerin seçimi ve koordinesi gibi görevleri yerine getirecek.

NE OLMUŞTU?

Daha önce de görev süresi dolan Tunceli İl Jandarma Alay Komutanı Pilot Kurmay Albay Atilla Tamer’in yerine, ‘Balyoz’ davasından 17 Ağustos 2011 günü tutuklanan, 2014 yılında Yargıtay’ın bozma kararıyla tahliye olan Kurmay Albay Abdullah Cüneyt Küsmez atanmıştı.

Ayrıca gözaltına alınıp tutuklanan Antalya İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ahmet Yurdagül’ün yerine, ‘Balyoz’da üç yıl beş ay 15 gün tutuklu yargılandıktan sonra beraat eden Kıdemli Albay Yusuf Kelleli atanmıştı.

AK Parti Sözcüsü Yasin Aktay 162 general ve 1967 subayın da yer aldığı 7 bin 423’ü askerin gözaltına alındığını, 2 bin 430’unun da tutuklandığını açıklamıştı.