ABD'den Gülen teklifi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi konusunda, Dışişleri ve Adalet Bakanlığı tarafından kurulacak ortak bir ekibin Türkiye'ye gönderilmesini teklif etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby Washington'da düzenlediği basın toplantısında, "Biz bu süreç için Türk ekibine, burada Washington'da ev sahipliği yapma ya da Türkiye'ye karma bir ekip gönderme önerisinde bulunduk" dedi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Gülen'in iadesi ile ilgili olarak Türkiye'nin yolladığı belgelerin incelenmekte olduğunu belirten Kirby, resmi iade başvurusunun kabul edilmesi için, iddialar yerine sağlam kanıtların göz önünde bulundurulacağını vurguladı.

Türkiye'nin bazı belgeleri ABD'ye teslim ettiğini söyleyen Kirby, "Adalet Bakanlığı bu dosyayı inceliyor. Burada yasal bir süreç söz konusu. Ciddi olduğumuzu göstermek için çok çalışıyoruz" dedi.

Kirby, Gülen'in iade edilip edilmemesine yönelik kararının, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın ortaklaşa gerçekleştireceği çalışmaların ardından sonuçlanacağını da ekledi.

'YARDIM TEKLİF ETTİK'

Kirby, 'Böyle bir zorunluluğumuz olmamasına karşın, talep sürecinde yardım etmeyi önerdik. Türkiye ile ABD arasındaki iade anlaşması kapsamında sorumluluklarımızı göz önünde bulundurduğumuzu göstermek için çok çabalıyoruz ve önerilerimiz de son derece içten' diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ayrıca Türkiye'deki gelişmelerden endişe duyduklarını ve Türk yetkililerle yakın temas halinde olduklarını da söyledi.

Ülkedeki darbe girişimini kınadıklarını ifade eden Kirby, Türk hükümetinin aldığı önlemleri "anlaşılır" bulduklarını ancak bu önlemlerin hukukun üstünlüğü ve anayasa çerçevesinde yürümesi gerektiğini ifade etti.

Kirby, "Demokratik yollarla seçilen hükümetlerine yönelik bir tehdit vardı. Ve sanırım bu tür bir tehdide ciddiyetle yaklaşmalarını hepimiz anlayabiliriz. Türkiye demokrasisi bizim için çok önemli. Şu an gergin bir dönemden geçiyorlar" diye konuştu.

Yıldırım Biden'la görüştü

Başbakan Binali Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Fethullah Gülen'in iadesi konusunda telefonda görüştü.

Doğan Haber Ajansı'nın başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Biden darbe teşebbüsünü kınadığını belirterek Türkiye'ye destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Biden ayrıca, Fethullah Gülen'in iadesi konusundaki beklentilerin farkında olduğunu, bu konuda bağımsız ABD mahkemelerince karar verilmesi gerektiğini, her durumda, konuya dair Türkiye ile birlikte çalışacaklarını ifade ettiği bildirildi.