Yunanistan'a kaçan askerlere 2 ay hapis cezası

Başarısız darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan 8 asker Dedeağaç'taki suçüstü mahkemesinde hakim karşısına çıktı. Mahkeme, 8 askere iki ay hapis cezası verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Sikorsky tipi helikopterle Yunanistan'ın Dedeağaç kentine kaçan 8 asker bu gün hakim karşısına çıktı.

Dedeağaç Suçüstü Mahkemesi'ne saat 12.00'de getirilen 2 binbaşı, 4 yüzbaşı ve 2 astsubaydan oluşan firari askerler gazetecilerin görüntü almasını engellemek için yüzlerini kapattı.

Mahkemede sorgulanan askerler ifadelerinde, İstanbul Aksaray'da yaralıları almak üzere görevlendirildiklerini, ancak yerden ateş açılması üzerine birliklerine geri döndüklerini söyledi.

Birliklerine döndükten sonra whatsapp grubundan anlaşarak, saat 04.00 sıralarında birlikten helikopterle ayrıldıklarını anlatan askerler, boş bir araziye inerek kendi aralarında ne yapacaklarına karar verip, Yunanistan'a gelme konusunda mutabakat sağladıklarını ifade etti.

TURKIYE'DE ASKERI DARBE GIRIMININ ARDINDAN YUNANISTAN'A KACN ASKERLER, GENIS GUVENLIK ONLEMLERI ALTINDA DEDEAGAC ADLIYESINE GETIRILDI. (FOTO:LUTFU KARAKAS/DEDEAGAC-DHA)

Askerler ifadelerinde Bulgaristan yerine can güvenliklerinin daha emniyetli olacaklarını düşündükleri Yunanistan'ı tercih ettiklerini ve hava sahasına girdikten sonra sahte SOS vererek acil iniş yaptıklarını anlattı.

Hakimin, "Darbeye karışmadıysanız neden kaçtınız?" şeklinde ısrarlı sorularına askerler, tüm ordu mensuplarının canlarının tehlikede olduğunu düşündüklerini söylerek yanıt verdi. Askerler Yunanistan'da kalmak ve can güvenliği endişesiyle Türkiye'ye geri dönmek istemediklerini söyledi.

SAVCI İKİ AY CEZA İSTEDİ

Dedeağaç Savcısı duruşmada, sekiz darbeci askerin ülkeye yasa dışı yollardan girmek suçundan cezalandırılmasını istedi. Savcı ayrıca kaçak darbecilerin yasa dışı suçlardan da cezalandırılmalarını ancak hafifletici sebeplerin göz önünde bulundurulmasını talep etti.

8 askerden Binbaşı Süleyman Büyük, Yüzbaşı Abdullah Yetik, Yüzbaşı Feridun Çoban ve bir başçavuşun sorguları saat 14.00'e kadar tamamlandı. Diğer 4 askerin mahkemedeki ifadeleri de az önce sona erdi.

İfadelerin ardından Dedeağaç Suçüstü Mahkemesi sekiz askere ülkeye kaçak girmek suçundan 2'şer ay hapis cezası verdi.

TÜRKİYE'DEN AVUKATLAR GİTTİ

Bu arada duruşma devam ederken Dedeağaç Suçüstü Mahkemesi'nin önünde Türkiye'den gelen avukatlar açıklamada bulundu.

Mahkeme önünde konuşan Edirne Baro Başkanı Özgür Yıldırım, şunları söyledi: "Edirne'den geldik. İstanbul'dan meslektaşlarımız da burada. Sınır dışı edilip Türkiye'ye iade edilmeleri gerekiyor. Dünya kamuoyuna sesleniyorum, sınır dışı edilip Türkiye'ye iade edildiklerinde şüphe duyulmasın Türkiye hukuk devletidir. En adil şekilde yargılanacaklardır. Sınır dışı edilip iade edilmeleri gerekiyor. Bunun için buradayız. Hukukçuların, avukatların sesini duyurmaya geldik."

İstanbul Barosu'ndan avukat Ramazan Ertürk de davaya müdahil olacaklarını söyledi. Pazartesi günü yapılan duruşmaya da katıldıklarını söyleyen Ertürk, şu bilgileri verdi:

"Orada mahkeme heyeti ile sayın savcı ile de görüştük. Bu kişiler ile ilgili bir dosya oluşturduk. Bu kişilerle ilgili çantamızda dosya var. Dosyaları mahkemeye takdim edeceğiz. Sığınma talep edecekleri yönünde bilgiler geldi bize. Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan sözleşme şartlarına göre bu kişilerin iade edilmesi gerekir. Bu kişiler Cumhurbaşkanımızın kaldığı Muğla'daki otele baskın düzenlemiş kişilerdir. Katiller sürüsüdür bunlar. Bu katiller sonrasında İstanbul'a gelip sivil halkı bombalamıştır."

Mahkeme önünde toplanan bazı Türkiye vatandaşları firari subayların bir çok kişiyi öldürdüklerini ileri sürerek Türkiye'ye iade edilmelerini istedi. (DHA)