Türkiye'nin tamamında OHAL ilan edildi

15 Temmuz darbe girişiminin ardından MGK'nın tavsiyesi ve Bakanlar Kurulu'nun onayıyla 3 ay süreyle tüm Türkiye'de OHAL ilan edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da Milli Güvenlik Kurulu ve ardından yapılan Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, 3 ay süreyle 81 ili kapsayan olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişiminde bulunanların açtıkları ateş sonucu 246 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 1536 kişinin de yaralandığını söyledi. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemiz tarihinde ilk defa bir silahlı darbe girişimi milletin bizzat kendisi tarafından akamete uğratılmıştır. Türkiye demokrasi ve hukuk devletine olan bağlılığını vatandaşların canı pahasına ispat etmiştir. Darbe girişimde bulunanların açtıkları ateş sonucu sivil vatandaşlarımızdan polislerimizden ve askerlerimizden şu an itibariyle 246 masum insan hayatını kaybetmiş, 1536 masum vatandaşımız da yaralanmıştır. Bu vesileyle tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum."

Darbe girişiminin milletin kararlılığı karşısında başarısız olduğunu söyleyen Erdoğan, "Darbe girişiminin haber alındığı andan itibaren Cumhurbaşkanı olarak başbakanımızla, bakanlarımızla, emniyet teşkilatımızla, silahlı kuvvetlerimizin darbecilere karşı duran komutanlarıyla çok yakın bir çalışma içinde olduk. Tüm tehlikeye ve tehditlere rağmen derhal İstanbul'a giderek milletimle birlikte darbecilerin karşısında dimdik bir duruş sergiledik. Milletimizin dirayeti ve kararlılığı karşısında darbe girişimi ertesi gün akşam olmadan tamamen bertaraf edilmiştir" dedi.

3 AY SÜREYLE OLAĞANÜSTÜ HAL

Milli Güvenlik Kurulu'nda kapsamlı değerlendirmeler yapıldığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

"Bugün önce Milli Güvenlik Kurulumuzu topladık ardından da Bakanlar Kurulu toplantımızı gerçekleştirdik. Milli Güvenlik Kurulu üyeleri olarak yaptığımız kapsamlı değerlendirme sonunda darbe girişiminde bulunan terör örgütünün tüm unsurlarıyla ve süratle bertaraf edilebilmesi için ülkemizde anayasamızın 120'inci maddesi uyarınca olağan üstü hal ilan edilmesini hükümete tavsiye etme kararı aldık. Bakanlar kurulumuzda bu tavsiye doğrultusunda Türkiye'de 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmesini kararlaştırdık."

3 aylık OHAL kararı bu sabah Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. (ANKARA/DHA)

'Olağanüstü hal, sıkıyönetim değildir'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, OHAL'i açıkladığı televizyon konuşmasının ardından Konya ve Şanlıurfa'da darbeyi protesto etmek için toplanan binlerce kişiye canlı yayınla bağlanıp seslendi. İzmir ve İstanbul'la yapılacağı açıklanan bağlantılar ise teknik sorunlar nedeniyle yapılamadı. Erdoğan, olağanüstü halin sıkıyönetim olmadığını belirterek, ''Şimdi bir çok spekülasyonlar başlayabilir. Olağanüstü hal, sıkıyönetim değildir. Sadece demokrasinin daha iyi işleyebilmesi için özellikle bu terör örgütü mensuplarının Fethullahçı terör örgütü mensuplarının hangi terör örgütü mensubu olursa olsun bunları kamudan temizlemek suretiyle devletimizi güçlü ellere teslim etme hareketidir" dedi.

FETHULLAH GÜLEN'E ÇAĞRI: TÜRKİYE'YE GEL

Fetullah Gülen'e de seslenen Erdoğan, şunları söyledi: ''Bizim Türkiye Cumhuriyeti devletinden başka bir devletimiz yok. Neymiş o ya paralel devlet. Bu oyunlara biz gelmeyiz. Paraleli, maraleli olmaz. Buradan Pensilvanya’daki zat'a ve onun uşaklarına sesleniyorum. Eğer dürüstseniz, eğer hukuktan yanaysanız buyrun vatandaşı olduğunuz Türkiye'ye gelin. Gelemiyorsanız, demek ki ihanet içindesiniz.''

Erdoğan, konuşmasında olağanüstü hal ilan edilmesine de değindi. Olağanüstü halin sıkıyönetim olmadığını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

''Şimdi bir çok spekülasyonlar başlayabilir. Olağanüstü hal, sıkıyönetim değildir. Sadece demokrasinin daha iyi işleyebilmesi için özellikle bu terör örgütü mensuplarının Fetullahçı terör örgütü mensuplarının hangi terör örgütü mensubu olursa olsun bunları kamudan temizlemek suretiyle devletimizi güçlü ellere teslim etme hareketidir. Olağanüstü hal kanunu, valilerin yönetiminin çok daha güçlendirilmesi sürecidir. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz yine valilerimizin, illerde emrinde olacak ve onlarla çalışmasını sürdürecektir.''

TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERDE KISITLAMA SÖZ KONUSU DEĞİL

Erdoğan, ''Olağanüstü hal sürecinde temel hak ve özgürlüklerde asla kısıtlama söz konusu değildir. Böyle bir şey yoktur. Bunun garantörleri biziz. Halkım çok daha huzurlu olacak. çok dana güvenlikte olacak ve aydınlık yarınlara emin adımlarla yürüyecektir" dedi.

"YALANLARA ASLA İNANMAYIN"

Erdoğan, ''Bir çok spekülasyonlar yapanlar çıkabilir. Sakın bu oyuna gelmeyin. Şu anda 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmiştir. Bu asla vatandaşlarımın ekonomik faaliyetlerine yönelik bir adım değildir. Bunlarda rahat olun. Uydurulan yalanlara asla inanmayın" diye konuştu. Olağanüstü hal ile ilgili hükümet yetkililerin zaman zaman gerekli açıklamayı yapacağını ifade eden Erdoğan, Konya halkına, ikinci bir emre kadar da meydanlardan çekilmemeleri konusunda uyarıda bulundu.

MGK'dan 15 Temmuz darbe girişimi kararları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrası yayımlanan açıklamada, "Anayasamızın 120. maddesi gereği, hükümete olağanüstü hal ilan edilmesi tavsiyesinde bulunulması kararlaştırılmıştır. Bu tavsiye, sadece ve sadece demokrasiye, hukuk devletine, hak ve özgürlüklere yönelik tehditlerin ortadan kaldırılması için yapılacak çalışmaları kolaylaştırma amacına yöneliktir" denildi.  Toplantıda, şu kararlar alındı:

"Fethullahçı Terör Örgütü adı verilen bir ihanet çetesi, 15 Temmuz 2016 tarihinde, Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki mensupları vasıtasıyla silahlı bir darbe girişimi başlatmıştır. Bu örgüt, kuruluş aşamasından itibaren etkisi altına aldığı eğitim kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, medya kuruluşları, ticari kuruluşlar ve kamu görevlileri aracılığıyla milleti ve devleti kontrol altında tutmayı amaçlamaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde yuvalanmış asker elbisesi içerisine girmiş eli kanlı terörist canilerini harekete geçirerek ülke yönetimine el koymaya çalışan Fethullahçı Terör Örgütü'nün bu girişimi, milletimizin feraseti, cesareti ve fedakârlığı ile güvenlik güçlerimizin kahramanca mücadelesi sayesinde başarısız olmuştur. Bu tarihi süreçte canlarını hiçe sayma pahasına milli iradeye ve demokrasiye sahip çıkan aziz milletimiz, siyasi partilerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve medya kuruluşlarımız, tüm görüş farklılıklarını bir tarafa bırakarak silahlı darbe girişimi karşısında tek vücut olmuş ve meydanları çete mensubu terörist hainlere terk etmemiştir. Devletimiz, milletiyle el ele vererek, ertesi gün akşam olmadan silahlı darbe girişimini bastırmış, durumu kontrol altına almıştır. Kurulumuzca sivil, asker, polis tüm şehitlerimize rahmet, gazilerimize acil şifalar dilenmiştir.

Kurulumuz, demokrasiye, temel hak ve özgürlüklere, hukukun üstünlüğüne olan bağlılığı bir kez daha teyit etmiştir. Toplantıda, kurul üyelerinin değerlendirmeleri doğrultusunda, bundan sonra atılması gereken adımlar detaylı olarak görüşülmüştür. Bu çerçevede, demokrasimizin, hukuk devleti ilkesinin, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik tedbirlerin etkin bir şekilde uygulanabilmesi amacıyla, Anayasamızın 120. maddesi gereği, hükümete olağanüstü hal ilan edilmesi tavsiyesinde bulunulması kararlaştırılmıştır. Bu tavsiye, sadece ve sadece demokrasiye, hukuk devletine, hak ve özgürlüklere yönelik tehditlerin ortadan kaldırılması için yapılacak çalışmaları kolaylaştırma amacına yöneliktir."