Kurtulmuş: OHAL 40-45 gün içinde bitecek

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, amaçlarının OHAL'i mümkün olduğunca kısa tutmak olduğunu belirterek, " İnşallah 1-1,5 ay içinde işlerimizi tamamlar kaldırır ve normale döneriz" dedi. Yapıcı bir dil kullanacaklarını anlatan Kurtulmuş, sokağa çıkma yasağının ise şu anda söz konusu olmadığını söyledi. Ancak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin askıya alındığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hükümet dün 3 ay OHAL ilan ederken, konunun ayrıntılarını bugün Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş açıkladı. Medya temsilcileriyle buluşan Kurtulmuş, sokağa çıkma yasağı olmayacağını, temel hak ve özgürlüklerden taviz verilmeyeceğini ifade etti. Amaçlarının OHAL’i mümkün olduğunca kısa tutmak olduğunu belirten Kurtulmuş "İnşallah 1-1,5 ay içinde işlerimizi tamamlar kaldırır ve normale döneriz" dedi.

Hürriyet'ten Deniz Zeyrek'in haberine göre, Kurtulmuş'un medya temsilcilerine yaptığı açıklamaların satır başları şöyle:

"Türkiye onlarca OHAL ilan etti, onların çoğu millete karşıydı. Şimdiki OHAL millete karşı değil devletin içindeki bu yapılanmaya karşı ilan edildi. Millete karşı hiçbir şey olmayacağının sözünü veriyoruz.

AİHS ASKIYA ALINDI

OHAL boyunca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi askıda. Bu üç ayda sözleşme işlemeyecek. Temel hak ve özgürlüklere ilgili tek bir adım atılmayacak. Sokağa çıkma yasağı olmayacak, temel haklardan ödün verilmeyecek.

Serbest piyasa kuralların işleyişinde en ufak bir aksama olmayacak.

Amat, darbeye teşebbüs edenlerle ilgili işlemlerin süratla yapılmasıdır. Başka konularda OHAL uygulamalarına gidilmeyecek.

KİMSE RAHATSIZ OLMAYACAK

Diğer partilerden, farklı hayat tarzlarından hiç kimsenin rahatsız olmayacağını söylüyoruz.

Türkiye bu kadar büyük bir ihaneti daha önce görmedi, ancak bu badireyi atlattı. Türkiye’yi dağıtacak bir darbe hazırladıkları ortada, devletin kurumları bakımından ciddi eksiklikler olduğu aşikar. İlk iş FETÖ’cülerin tasfiyesini sağlamak, sonra da eksiklikleri gidermek.

ABD NE DÜŞÜNÜYOR

ABD’de terörü destekleyen bir papazı, Ankara İncek’te bir villada misafir edersek ne düşünürler ve hissederlerse biz de aynısını düşünüyor ve hissediyoruz.

YAŞ’ın yapılmaması gibi bir kararımız yok. Süreç normal işliyor. Emekli askerlerin çağrılacağını zannetmiyorum, TSK’nın personel zafiyetine girmeyeceği görülüyor, darbecilerin yerine atamalar hızla yapılıyor.

MUHAFIZ ALAYI LAĞVEDİLEBİLİR

Cumhurbaşkanlığı Muhafız alayı lağvedilebilir, ancak bu konu henüz konuşulmadı. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Meclis’in hava savunmasının güçlendirilmesinin gerektiği ortaya çıktı.

Bu kurumlar özel birliklerle korunmalı.

ABD'YE BEŞİNCİ GÜLEN DOSYASI

Darbeyi yapanlar, sapkın dinci inanışa bağlı, askeri diktatörlük peşinde koşan bir grup. Yarı tanrısal bir güce inanıyorlar. Cumhurbaşkanını değil imamı dinliyorlar. Gülen'in iade talebine ilişkin ABD'ye kısa süre içinde beşinci dosya gönderilecek.

241 KİŞİ ÖLDÜ

Darbe girişimindeki olaylarda 241 kişi hayatını kaybetti, bin 537 kişi yaralandı. 9 bin 194 kişi gözaltına alındı. 2 bin 592 kişi hakkında tutuklama kararı verildi. 2 bin 277 hakim ve savcı gözaltına alındı, bin 270’i tutuklandı, 730’u gözaltında. Gözaltına 6 bin 823 asker alındı. Bunlardan bin 457’si tutuklandı. 246’sı adli kontrol ile serbest bırakıldı, 87’si doğrudan serbest kaldı.

Haberin tamamı