Erdoğan: Niye yıllarca hapiste tutup besleyeyim

Darbe girişimi sonrası CNN'e röportaj veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis'ten çıkacak idam kararını onaylayacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından CNN'e açıklamalar yaptı. Erdoğan röportajda, 12 Eylül darbesi sonrası Kenan Evren'in tarihe geçen "Asmayıp da besleyelim mi" sözlerini anımsatan ifadeler kullandı. Darbe girişimini 'vatana ihanet suçu' olarak tanımlayan Erdoğan, "Açık bir vatan ihanet suçu var. İdam cezası konusu parlamentoya gelir, parlamento ne karar verirse onaylarım. Onları niye yıllarca hapiste tutup besleyeyim" dedi.

'BUNU HALK İSTİYOR'

Erdoğan şöyle konuştu: "208 kişinin hayatını kaybettiğini görüyorsunuz. Burada insanların bir talebi var. Size soruyorum ABD'de idam var mı Rusya'da var mı, Çin'de var mı? Avrupa ülkelerinde yok. AB'ye alınırız diye idam kaldırılmıştır. Bu süreçte TBMM'ye getirilir, bu olay oylanır. Her ne kadar kaldırılması için imza attıysak da, TBMM böyle bir karar verirse, bizim için aslolan Parlamento kararı önemlidir. Bunun farklı bir çıkış noktası yoktur. Ben niye müebbet cezası alanı cezaevlerinde besleyeyim. Benim evladımı öldürdü, diyorlar. 8 yaşında, 15 yaşında gençler bu kişiler tarafından öldürülmüştür. Halk bunu istiyor. Açık bir vatana ihanet suçu var. Bunun anayasal karara dönüşmesi TBMM'de olacaktır. Parlemento'da liderler bunu gündemlerine aldıkları taktirde. Bunu Cumhurbaşkanı olarak bu kararı oylarım."

'15 DAKİKA DAHA KALSAYDIM...'

15 Temmuz günü Marmaris'te bulunduğunu, 15 dakika daha otelde kalsaydı öldürüleceğini söyleyen belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, verdikleri kararın darbe girişimcilerinin planlarını engellediğini vurguladı.

GÜLEN İÇİN RESMİ TALEPTE BULUNACAK

Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili de konuşan Erdoğan, bu konuda ABD’ye birkaç gün içinde resmi bir yazılı talepte bulunacaklarını ifade etti. Erdoğan, bu talebe ABD'den olumsuz bir yanıt gelirse sergilenecek tavrı şöyle anlattı: "Yarın öbür gün Türkiye'den birini isteyecek olursa, ben Cumhurbaşkanı olarak böyle bir şeye onay vermem. Bugüne kadar kimi istedilerse biz vermişizdir. Aramızda anlaşma var, stratejik ortağız, biz veriyoruz, siz niye vermiyorsunuz. Bunlar karşılıklı olmalı. ABD böylesi bir teröristi ülkesinde bulundurmamalı. Stratejik ortaklık gereğini yapmak zorundadır. Şu ana kadar bununla ilgili görüştüğüm, her hükümet başkanı bana olumlu cevap verdi şu ana kadar. Dışişleri Bakanlığımızın görüşmelerinde de karşılıklı işbirliğinden bahsedilmiştir. Ortak kanun çıkarılmasıyla dayanışma yapılmasını konuşmuşuzdur.