Darbeyi MİT 16.00'da Akar 16.30'da öğrendi

MİT'in, başarısız darbe girişimini yaklaşık beş saat önce 16.00'da öğrendiği ve durumu 16,30'da Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar'a ilettiği öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz gecesi saat 21.00 civarında başlayan başarısız darbe girişimine ilişkin "istihbaratı zaafı  var mı" tartışmaları sürerken Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, bu konuda bir dizi iddiayı köşesine taşıdı.

Selvi, bu günkü köşesinde MİT'in darbe girişimini akşam saatlerinde öğrendiğini ve kısa sürede Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulisi Akar'ı bilgilendirdiğini yazdı.

İLK TARİH 4 MAYIS

Darbeye hazırlanan askerlerin ilk olarak 4 Mayıs 2016 tarihini belirlediğini belirten Selvi, sonrasında yaşananlara ilişkin şunları yazdı:

"Muharrem Köse’nin ani bir operasyonla Genelkurmay Adli Müşavirliği görevinden alınması üzerine darbeyi 25 Temmuz tarihine erteliyorlar. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Cemaat bağlantılı askerlerle ilgili yürüttüğü operasyonun haberleri sızınca darbe öne çekiliyor. Darbenin başlama saati olarak Ankara’da gece 02.00, İstanbul’da ise 03.00 olarak planlanmış. Ancak Jandarma Genel Komutanı saat 15 civarında bir şeylerden kuşkulanıyor. İçişleri Bakanlığı’nın hemen yanındaki makamından çıkıp, Beştepe’deki Jandarma Genel Komutanlığı’na gitmek üzereyken cunta tarafından etkisiz hale getiriliyor. Darbenin yönetim merkezi olarak Jandarma Genel Komutanlığı hazırlanıyor. Darbeciler, Jandarma’da ilk iş olarak Genelkurmay Başkanlığı ile kuvvet komutanlıkları arasındaki ortak frekansı kapatıyorlar. Kendi aralarında ise Jandarma’nın hattından ama şifreli olarak haberleşiyorlar."

MİT UYUDU MU?

Abdülkadir Selvi "Tüm bunlar olurken MİT ne yaptı? Darbe istihbaratını alamadı mı? MİT uyudu mu?" sorularını ortaya attıktan sonra şöyle devam etti:

"Bu soruların peşine düştüm. İstihbarat kaynaklarından edindiğim bilgiler 15 Temmuz gecesinden bu yana darbe girişimiyle ilgili bilinenleri tersine çevirecek durumda. İşte dakika dakika yaşananlar:

MİT, 15 Temmuz Cuma günü saat 16.00’da darbe istihbaratını alıyor.

16.30- MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar’ı TSK’daki darbe girişiminden haberdar ediyor.

17.30- MİT Müsteşar yardımcısı Genelkurmay karargâhına giderek Genelkurmay 2. Başkanı Org. Yaşar Güler’e darbe planı hakkında bilgi veriyor.

18.00- Konunun önemine binaen MİT Müsteşarı Hakan Fidan Genelkurmay Başkanlığı’na gidiyor. Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri komutanı Org. Salih Zeki Çolak, Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Yaşar Güler ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay karargâhında, darbeyi önlemek için alınacak tedbirleri belirlemek üzere gizli bir toplantı yapıyorlar.

18.30- Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar imzasıyla, kuvvetlere şu talimatlar gönderiliyor:

1- Tüm ülke hava sahası uçuşlara kapatılmıştır.

2- Askeri uçuklar hiçbir şekilde havalanmayacaktır.

3- Birlik hareketlilikleri yasaklanmıştır.

4- Tank hareketliliği yasaklanmıştır.

DARBEYİ ÖNLEMEK İÇİN GÖREVLENDİRİLEN KOMUTAN

Yine darbeyi önleme kapsamında Genelkurmay Başkanı, “darbenin sıklet merkezi olan Kara Havacılık Okulu’ndaki faaliyetleri denetlemek üzere” Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Salih Zeki Çolak’ı görevlendiriyor."

Selvi, kendisinin sorduğu "Peki bu talimatlara rağmen darbe niye önlenmiyor" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"TSK’da yapılan araştırmada, darbe hazırlığı yapan paralel cunta elemanları bu talimatların birliklere iletilmesini engelliyorlar.

Dahası, darbenin deşifre olduğunu görerek, gece 03.00’te başlayacak olan darbeyi öne çekip, 21.00’de başlatıyorlar. Darbe 22.00’de değil, 21.00’de başlıyor. Çünkü Saat 21.00’de Genelkurmay Başkanı, İkinci Başkan ve Kara Kuvvetleri Komutanı darbeciler tarafından enterne ediliyor. Darbe hakkında istihbarat alınmasına ve toplantılar yapılmasına rağmen darbe önlenemiyor ve Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanları derdest edilebiliyorsa çok vahim bir durum var demektir."

Yazının tamamı