Kerry'den Türkiye'ye NATO uyarısı

Darbe girişimi sonrası yapılan yaygın gözaltı ve tutuklamaların ardından, ABD'den Türkiye'ye NATO üyeliği konusunda bir uyarı geldi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "NATO üyeliği demokrasiye saygı gerektirir ve NATO yaşananları büyük dikkatle inceleyecektir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kerry, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'yle Brüksel'de yaptığı ortak basın açıklaması yaptı. ABD Dışişleri Bakanı darbe girişimine karşı seçilmiş hükümeti desteklediklerini kesin bir dille yinelese de, hukukun üstünlüğünün ve demokratik düzenin korunması çağrısında bulundu.

'SÜKÛNET VE İSTİKRAR ÇAĞRISI'

Darbe girişimiyle bağlantılı kişilerin yargılanması gerektiğini belirten Kerry, “Ancak bunun ötesine geçilmemesi konusunda dikkatli olunması çağrısı yapıyoruz. NATO üyesi olmak demokrasiye saygı gerektirir ve ittifak yaşananları büyük bir dikkatle inceleyecektir" dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun kendilerine demokratik sürece bağlı olacakları konusunda güvence verdiğini belirten Kerry, “Hükümete ülkede sükunet ve istikrarın korunması için çağrıda bulunuyoruz” diye konuştu. Kerry, Türkiye’nin darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen’in iadesi konusunda resmi bir talepte bulunmadığını da belirtti.

AB: İDAM CEZASI GERİ GELİRSE ÜYE OLAMAZ

AB yetkilisi Mogherini'yse ortak basın toplantısında darbeciler için idam cezasının geri getirilmesi yönündeki çağrıları eleştirdi. Mogherini, "Hiçbir ülke, eğer idam cezasını geri getirirse, AB üyesi olamaz" diye konuştu.

ALMANYA VE AVUSTURYA'DAN DA İDAM CEZASI UYARISI

İdam cezası tartışmalarına Alman ve Avusturya hükümetlerinden de tepki geldi. Almanya'da federal hükümet sözcüsü Steffen Seibert, "Türkiye’de idam cezasının yeniden yürürlüğe sokulması AB ile üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesi sonucu doğuracaktır” dedi. Seibert, "İdam cezasını kesinlikle reddediyoruz. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ek protokolünü imzalamış ve böylece idam cezasının tamamen kaldırılması konusunda yükümlülük altına girmiştir” dedi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz da, "Türkiye'nin idam cezasını tekrar yürürlüğe girmesi kesinlikle kabul edilemez" diye konuştu.