20 maddelik 15 Temmuz darbe planı

Ankara Savcılığı, 15 Temmuz darbe girişiminde bulunanların 20 maddelik bir plan hazırladığını tespit etti. Soruşturma dosyasına da giren 'Hareket Yıldırım Planı'na göre ilk etapta Meclis fesh edilip, siyasi partiler kapatılacakmış.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Darbe girişiminin başarıya ulaşması durumunda cuntacıların atacakları adımları sıraladıkları 'Harekat Yıldırım Planı' Ankara Savcılığı'nın eline geçti. 20 maddelik plana göre tüm valiler ile büyükşehir belediye başkanları görevden alınacakmış. Planda, Meclis faaliyetlerinin askıya alınması, siyasi partilerin kapatılması da karara bağlanmış.

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, planda, “Tüm valiler görevden alınmıştır. Ankara, İstanbul, İzmir ve Kayseri illerine ait vali ve büyükşehir belediye başkanları Yurtta Sulh Konseyi tarafından ivedilikle atandırılmıştır. Diğer iller ve ilçelerdeki Vali, kaymakam ile gerek görülen belediye başkanlarının yerine görevlendirmeler Sıkıyönetim Komutanları tarafından yapılacaktır. Önümüzdeki günlerde tüm il ilçe vali, kaymakam ve belediye başkanları için atamalar Yurtta Sulh Konseyi tarafından yapılacaktır” deniliyor.

15 TEMMUZ'DA BİRLİKLERE GÖNDERİLMİŞ

Planın, 15 Temmuz günü birliklere gönderildiği anlaşıldı. Yurtta Sulh Konseyi Başkanı imzasını taşıyan planda “Sıkıyönetim Komutanlıklar Listesi”, “Sıkıyönetim Mahkemeleri görevlendirme listesi”, “Ankara ve İstanbul Şehirleri Asayişe Takviye Planı” ve “Diğer atamalar” şeklinde ekler yer aldı.

3 Sayfalık darbe planında “Kaleme alan” bölümünün karşılığında ise Kurmay Albay Cemil Turhan ismi yer aldı.

Meclis’in fesh edildiği, siyasi partilerin faaliyetlerinin sonlandırıldığı belirtilen planda, “...TSK, Cumhuriyetin karşı karşıya kaldığı tehlikeleri ortadan kaldırmak, yolsuzluk ve terörün önüne geçebilmek amacıyla 16 Temmuz 2016 tarihinde saat 03.00 itibari ile yönetime el koymuştur” deniliyor.

Haberin tamamı